Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo prosto robi sie taką kapustę. Najpierw należy kapuste kiszoną wypłukać i odgotować tak aby nie była kwaśna następnie po odgotowaniu zalewamy tak aby ją przykryć wodą ja dodaję kostkę rosołową winiary, sól, pieprz, vegetę i gotuję do miękkości później robię zasmażkę i łączę z kapustą i gotowe. W ten sam sposób robię kapustę świeżą szatkuję i gotuję do miękkości dodaje te same przyprawy robię zasmażkę i na koniec daję troszkę śmietany. Może ktoś dopisze jeszcze inny sposób.

Opublikowano

Ja robię trochę inaczej . Smażę na smalcu drobno pokrojoną cebulę ,potem dodaję obgotowaną kapustę kiszoną,dodaje przyprawy(pieprz,wegetę lub rosołek rozpuszczony 1/2 szkl.gorącej wody)i duszę pod przykryciem . Kapustę słodką robię tak jak iwona 30 .Wyprubuje Twój przepis z kapustą kiszoną .

Opublikowano

Ja robię tak jak Iwonka, dodatkowo dodaję listek laurowy jak gotuję kapustę, a robiąc zasmażkę rumienię na tłuszczu cebulę z mąką. Świeżą kapustę jak gotuję to dodaję kwaskowe jabłka i wtedy nie dodaję śmietany, a zasmażkę robię taką samą.

Opublikowano

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz. Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja wypróbowałam sposób Halinki.Zawsze dodawałam smalec. Wydaje mi sie ,że to ta wędzonka sprawiła ,ze ma inny smak .Do klusek ziemniaczanych super.... dowód -miała być na dwa dni ,a dzis już nie ma sladu :grin: . Polecam i pozdrawiam !

Opublikowano

Ostatnia wersja Halinki to idealny przepis na kapuste zasmażana, ktory ja bardzo czesto stosuje. Tez do kapusty nie dodaje kminku ale za to miod. Uważam też , że nie trzeba zlewać kapusty wodą. Nadmiar kwasu sam sie ulotni podczas prcesu przygotowania.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Fredzia a może w ten sposób spróbujesz.

Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego.

Robię tam samo kapustę jak ina12 - moja babcia tak robia i moja mamunia również --- kapustka jest przesuperowa
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

O i tu znalazłam o kapuście zasmażanej jednak tu przepisy są trochę inne Dorotax preferuje dodanie koncentratu pomidorowego a tu nikt o tym nie wspomina,spisuję Halinki ,wioli i Dorotax a potem się zastanowię

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.