fredzia Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Moze ktos zna taki przepis.Jadlam taka kapuste w knajpie. :-D Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Bardzo prosto robi sie taką kapustę. Najpierw należy kapuste kiszoną wypłukać i odgotować tak aby nie była kwaśna następnie po odgotowaniu zalewamy tak aby ją przykryć wodą ja dodaję kostkę rosołową winiary, sól, pieprz, vegetę i gotuję do miękkości później robię zasmażkę i łączę z kapustą i gotowe. W ten sam sposób robię kapustę świeżą szatkuję i gotuję do miękkości dodaje te same przyprawy robię zasmażkę i na koniec daję troszkę śmietany. Może ktoś dopisze jeszcze inny sposób. Cytuj
Ignis Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ja robię trochę inaczej . Smażę na smalcu drobno pokrojoną cebulę ,potem dodaję obgotowaną kapustę kiszoną,dodaje przyprawy(pieprz,wegetę lub rosołek rozpuszczony 1/2 szkl.gorącej wody)i duszę pod przykryciem . Kapustę słodką robię tak jak iwona 30 .Wyprubuje Twój przepis z kapustą kiszoną . Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ja robię tak jak Iwonka, dodatkowo dodaję listek laurowy jak gotuję kapustę, a robiąc zasmażkę rumienię na tłuszczu cebulę z mąką. Świeżą kapustę jak gotuję to dodaję kwaskowe jabłka i wtedy nie dodaję śmietany, a zasmażkę robię taką samą. Cytuj
fredzia Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Dzięki.Zaraz zabieram się za gotowanie. Napisze czy mi wyszlo.. :-D Cytuj
fredzia Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zrobilam kapuste iwonki.Wyszła dobra.Jednak to nie ten smak. Szukam dalej.Dzieki za przepisy.Jak zdobęde ten właściwy to napisze. :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Fredzia a może w ten sposób spróbujesz. Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego. Cytuj
figiel Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Ja wypróbowałam sposób Halinki.Zawsze dodawałam smalec. Wydaje mi sie ,że to ta wędzonka sprawiła ,ze ma inny smak .Do klusek ziemniaczanych super.... dowód -miała być na dwa dni ,a dzis już nie ma sladu :grin: . Polecam i pozdrawiam ! Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Dorotko dziękuję i cieszę się że kapusta smakowała, ja raz kminek dodałam i jak robię to nie dodaję bo bardziej mojej rodzince smakuje bez kminku. Cytuj
jotka Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Kapusta zasmażana musi być na patelni smażona, na końcu łyżka mąki i gotowe, bez kminku i przypraw jest smaczna... :P Brrr...w ogóle kminku nie trawię :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Ostatnia wersja Halinki to idealny przepis na kapuste zasmażana, ktory ja bardzo czesto stosuje. Tez do kapusty nie dodaje kminku ale za to miod. Uważam też , że nie trzeba zlewać kapusty wodą. Nadmiar kwasu sam sie ulotni podczas prcesu przygotowania. Cytuj
BeaGa Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Fredzia a może w ten sposób spróbujesz. Kapustę kwaszoną zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać cukier, tłuszcz, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem 40 -50 min, dodać kminek. Słoninę lub boczek wędzony pokroić w drobną kostkę, stopić. Skwarki przełożyć do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasno- złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą, jeśli potrzeba osolić do smaku, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuściannego. Robię tam samo kapustę jak ina12 - moja babcia tak robia i moja mamunia również --- kapustka jest przesuperowa Cytuj
andy8 Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 O i tu znalazłam o kapuście zasmażanej jednak tu przepisy są trochę inne Dorotax preferuje dodanie koncentratu pomidorowego a tu nikt o tym nie wspomina,spisuję Halinki ,wioli i Dorotax a potem się zastanowię Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.