Bahus Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Piersi z kurczaka po argentyńsku 6 piersi z kurczaka 15 dkg gotowanej szynki 0,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków 3 średnie pomidory 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 1 szklanka zielonego konserwowanego groszku 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku MARYNATA: 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml wody mineralnej sok z dwóch cytryn 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 listek laurowy Piersi z kurczaka zalać przygotowaną marynatą. Marynować ok. 3 godz. Wyjąć z marynaty. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć na mieszaninie masła i smalcu na złocisty kolor. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Rozdrobnionymi warzywami obłożyć obsmażone piersi. Podlać marynatą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 1 godz. Na 5 min przed końcem duszenia dodać pokrojoną w kostkę szynkę, całe ziemniaki oraz zielony groszek. Podawać bardzo gorące. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.