ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Masa serowa 60 dag twarogu - użyłam z wiaderka serek śmietankowy " Zielona łąka", dawniej używałam twaróg z kostek 6 jaj 1,5 szklanki cukru pudru 15 dag masła lub margaryny - użyłam palmy łyżeczka mąki ziemniaczanej esensja zapachowa ( pomarańczowa lub cytrynowa)- dodałam pomarańczowej ewentualnie rodzynki i skórka pomarańczowa - ja dodałam puder cukier i mączkę przesiałam, zawsze tak robię Jeżeli użyje się twarogu w kostkach trzeba przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem - zmiksowałam dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz, twaróg, mąkę ziemniaczaną, bakalie i esensję. Dokładnie utrzeć - zmiksowałam. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową - wymieszałam delikatnie rózgą. Masa makowa 25 dag maku - użyłam mielonego, gotowałam chwilę z mlekiem do napęcznienia, ilość mleka podana na opakowaniu 4 jaja 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej - dodałam przesianą mąkę tortową 1 łyżeczka proszku do pieczenia esensja ( rumowa, migdałowa lub arakowa) - dodałam migdałowej tłuszcz i bułka tarta do formy Mak sparzyć i trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ostudzony mak mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie rozetrzeć - kolejno dodając składniki miksowałam, delikatnie wymieszać z pianą z białek - zmiksowałam na najmniejszych obrotach. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. W formie nakładać na przemian 2 łyżki masy serowej i 2 łyżki masy makowej. Piec 30-40 min w temp. 180*C - ja musiałam piec 45 min. Nie będę pisać o smaku, puszystości, do oceny pozostawiam tym osobom które to ciasto wypróbują. Dodaję dwie fotki tych samych kawałków ciasta ujętego z dwóch stron. Cytuj
marzycielka Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Halinko super ci wyszło to ciasto i na pewno jest pyszne ja uwielbiam serniki z makiem te zdjęcia naprawdę kuszą pozdrowionka Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Lidko to ciasto jest naprawdę pyszne, delikatne w smaku. Myślę że jak ktoś spróbuje to będzie wiedział że nakłada się na drugą warstwę na masę serową makową i odwrotnie na makową serową. Na drugim zdjęciu z tyłu przy jednym kawałku widać bardziej brązowy kolor, ja nie odkroiłam i to jest widoczna bułka tarta od formy. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 To ciasto wygląda naprawdę apetycznie . Nigdy jeszcze nie piekłam serowo -makowego. Ale patrząc na te zdjecia , muszę sie skusić .Właśnie takie bez lukru lubie ciasta ,bo widać ,że to domowy wypiek. Nie używałam jeszcze sera z wiaderka ,tylko taki w dużej kostce do mielenia .....i to mielenie mnie odstraszało.Ale teraz są gotowe masy i można wykorzystać. Poadrawiam . Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 9.09. upiekłam to ciasto i nie mogę zrozumieć dlaczego ma inny wygląd od poprzedniego. Proszę Was dajcie mi na ten temat odpowiedź. Cytuj
marzycielka Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 nie wiem Halinko czemu tak jest, może krócej je piekłaś i jest jaśniejsze? ostatnio rzadko pojawiasz się na forum i jakoś dało się to odczuć i myślę, że nie tylko mnie Cytuj
andy8 Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Halinko jesteś ponownie,bardzo się cieszę,baaaaaardzo.Ciasto apetyczne a to że nieco inaczej wygląda na pewno nic nie ujmuje mu w smaku :) Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Lidko okres pieczenia był ten sam, na poprzednim cieście na wierzchu jest sama masa serowa, na tym tak się uformowało że na przemian jest masa serowa i makowa. Użyłam innego twarogu i może dlatego nastąpiła taka zmiana. Andy cieszę się że mogę być teraz razem z Wami i myślę że nic już nie stanie mi na przeszkodzie. Jak to miło że zapamiętaliście mnie, dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2008 Ineczko ja też bardzo się cieszę, że jesteś znów na Smacznym :razz: Twoje przepisy są wspaniałe. Ilekroć coś próbuję piec, korzystam z Twoich rad, udzielanych innym Smakowiczom. A ciasto wyszło Ci piękne i na pewno smaczne. Ja dziś piekę serniczek, dopiero drugi w mojej kulinarnej "karierze" :) Pozdrawiam Cię serdecznie! Cytuj
Jolcia Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Halinko ja to ciasto znam pod nazwą marcepan.Za każdym razem wygląda inaczej bo to zależy jak w pieczeniu się rozleje masa.Ja piekę w blaszce prostokątnej i leję jak ciasto na zebrę. A smak jest super.Pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Jolu ja nakładam na dnie blachy dwie łyżki masy serowej, obok dwie makowej do pokrycia całej powierzchni i następnie drugą część nakładam odwrotnie, na masę serową makową i.t.d. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.