śnieżynka Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 CIASTO: 2 szklani mąki, 2/3 kostki masła, szklanka cukru, 2 żółtka MASA: 1kg jabłek, szklana cukru, butelka wina białego półwytrawnego, 2 torebki budyniu waniliowego, sok z cytryny DEKORACJA: 0,3l śmietany 30%, pół szklanki cukru, cynamon Masło posiekać z mąką, wbić żółtka i wsypać cukier. Ugniatać ciasto aż stanie się jednolite i plastyczne. Owinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 min. Jabłka obrać i pokroić w ćwiarkti, usunąć gniazda nasienne, Pokropić je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 3/4 butelki wina zagrzać z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałym winie i wlać do gorącego wina z cukrem, zagotować cały czas mieszająć aż masa wyraźnie zmieni konsystencję. Włożyć jabłka i na małym ogniu dusić. Ciasto rozwałkować i obłożyć nim dno oraz brzegi tortownicy. Do środka wlać masę jabłkową. Całość włożyć do piecyka nagrzanego do 18o st. i pieć 1 godzinę. śmietanę ubić z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzch posypać cynamonem. SMACZNEGO! [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
marzycielka Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Śnieżynko ten jabłecznik musi być pyszniutki Przepis sobie spiszę. Zdjęcia smacznie wyglądają. Mam tylko pytanie odnośnie wina-ile go dokładnie powinno być,bo butelki mają różną pojemność? A jabłka dusimy oddzielnie czy w tej masie budyniowej? Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Ja tez robie taka szarlotkie tylko na biszkopcie(nazywa sie po Krolewsku) ale nie dodawalam do smietany cynamonu chociaz go uwielbiam.Musze wyprobowac ta smietanke z cynamonem. Cytuj
śnieżynka Opublikowano 29 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 0,75 czy 0,70 nie pamietam dokładnie, taka standardowa butelka wina. jablka dodajemy do tej masy i tylko chwilke je podgrzewamy bo i tak sie upieka w piecyku:) Cytuj
marzycielka Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 dziękuję za odpowiedź Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.