śnieżynka Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 SZPINAKOWA ZAPIEKANKA PAPAJA SKŁADNIKI: 500 GRAM SZPINAKU (NAJLEPIEJ Z MROŻONKI) 300 GRAM TŁUSTEGO TWAROŻKU ZMIELONEGO 4 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU 0,5 KG MĄKI PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU 6 ŁYŻEK OLIWY Z OLIWEK 6 JAJEK SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATAŁOWEJ I MAJERANKU Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli dodajemy 4 łyżki oliwy i szklankę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto aż do momentu gdy stanie się miękkie i jednolite. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni i odparowujemy wodę. Do miski wrzucamy twaróg, starty ser parmezan, 2 jajka, odsączony groszek z puszki i doprawiamy gałką, solą, pieprzem i majerankiem. Po wymieszaniu dodajemy szpinak i całość lekko podgrzewamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na okrągło aby pierwszym wypełnić cały spód tortownicy i brzegi a drugi przeznaczyć na przykrycie całości. Wlewamy masę szpinakową na wyłożoną ciastem tortownicę i uprzednio posmarowaną masłem. Robimy cztery zagłębienia w masie i wbijamy w nie po jednym jajku. Teraz przykrywamy drugą częścią ciasta i wstawiamy do piecyka nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut. Smacznego. Może nie wygląda zbyt smakowicie ale jeśli ktoś bardziej skupi się na stronie wizualnej tej zapiekanki to na pewno wymyśli jakieś smakowite dekoracje. Z całą pewnością po jej zjedzeniu będziemy mieli tyle siły, co słynny Papaj:) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Śnieżynko! Wiesz... spośród wszystkiego co tylko nadaje się do jedzenia najbardziej nie lubię szpinaku :grin: ale Twoja zapiekanka wygląda tak apetycznie, że.. mam ochotę wypróbować! ;) Dzięki za fajny przepis ;) Cytuj
Klamerka Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Kalipoe! Próbuj, próbuj! Nawet nie wiesz ile przyjemności tracisz, nie jedząc szpinaku :grin: U nas w domu to jeden z podstawowych składników. Moja skromna rada, co do tego przepisu, jest taka, żeby dodać nieco czosnku do szpinaku. Ja przynajmniej bardzo lubię szpinak w takim towarzystwie. A jak się rozsmakujesz w daniach ze szpinakiem, to na jednym z moich ulubionych [LINK NIEAKTUALNY] znajdziesz przepis na [LINK NIEAKTUALNY] , które my w domu robimy tak samo. Polecam!! ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Klamerko! Te roladki prezentują się ciekawie.. a ponieważ mój Mąż lubi szpinak i namawia mnie, żebym przygotowała jakąś potrawę ze szpinakiem, dlatego zamierzam spróbować w przyszłym tygodniu. Dam znać jak smakowało. Pozdrowienia :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.