Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

KOTLECIKI SEROWE

  • żółty ser (dla wegatarian nie podpuszczkowy, dla "wszystkożernych" - jakikolwiek ser żółty, np. gouda)
  • jajko
  • bułka tarta
sos do kotletów:

  • ok. 2 łyżek czubatych majonezu (najlepiej Winiary)
  • odrobina mleka
  • ogórek konserwowy
  • cebula (np. czerwona)
  • pieczarki konserwowe
  • sól
  • pieprz
Ok. 2 łyżek majonezu wymieszać z taką ilością mleka, by miał konsystencję gęstego jogurtu. Pokroić w drobną kosteczkę duży ogórek konserwowy, cebulkę i kilka pieczarek marynowanych. Można też wkroić paprykę czerwoną. Wszystkie warzywa wrzucic do mieszanki majonezu z mlekiem. Wymieszać. Posolić lekko i doprawić pieprzem. Można tez dodać koperku. Sos odstawić do lodówki.

Ser żółty pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Obtoczyć je w jajku, bułce tartej, potem znowu w jajku i w bułce. Wrzucić na średnio rozgrzaną patelnię i smażyć chwilkę. Kotleciki smażą się bardzo szybko i trzeba je często obracać i po prostu ich pilnować. Ja je smażę ok 1,5-2 minut z każdej strony.

Kotleciki wykładamy na talerz i na ich wierzch nakładamy dużego kleksa sosu. Podajemy z frytkami i surówką. My z mężem uważamy to danie za wspaniałe. Mam nadzieję, że wam również będzie smakowało. Polecam. Smacznego!

Opublikowano

isiaczek... Jadłam kiedyś takie kotleciki i rzeczywiście są smaczne :-D Sama jeszcze ich nie przygotowywałam ale na pewno spróbuję. Sosik musi być równie dobry. Dzięki za fajny przepis i pozdrawiam :P

Opublikowano

Słuchajcie, no musicie mi wybaczyć, ale sery to, że się tak wyrażę, nie moja dziedzina. Poza tym nie jestem wegetarianką i nie miałam zielonego pojęcia, że ser gouda może miec coś wspólnego z zabitym cielakiem. Na pocieszenie dodam, że można użyć dowolnego rodzaju sera, więc wegetarianie nie muszą rezygnować z moich kotlecików. A ci co lubią mięsko też będą zadowoleni. Pozdrawiam

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć isiaczek, wypróbowałm twoj przepis i napawde bardzo dobre - wybralam wersje bez sosu bo podawalam z mrożonką frosty w ktorej jest już sos, takie warzywa wloskie z sosem. Dobry di etetyczny zestaw, ja zawsze robilam z serem camember w sezamie, ale teraz mam alternatywe. Dzięki za pomysł.  :D          

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.