isiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 KOTLECIKI SEROWE żółty ser (dla wegatarian nie podpuszczkowy, dla "wszystkożernych" - jakikolwiek ser żółty, np. gouda) jajko bułka tarta sos do kotletów: ok. 2 łyżek czubatych majonezu (najlepiej Winiary) odrobina mleka ogórek konserwowy cebula (np. czerwona) pieczarki konserwowe sól pieprz Ok. 2 łyżek majonezu wymieszać z taką ilością mleka, by miał konsystencję gęstego jogurtu. Pokroić w drobną kosteczkę duży ogórek konserwowy, cebulkę i kilka pieczarek marynowanych. Można też wkroić paprykę czerwoną. Wszystkie warzywa wrzucic do mieszanki majonezu z mlekiem. Wymieszać. Posolić lekko i doprawić pieprzem. Można tez dodać koperku. Sos odstawić do lodówki. Ser żółty pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Obtoczyć je w jajku, bułce tartej, potem znowu w jajku i w bułce. Wrzucić na średnio rozgrzaną patelnię i smażyć chwilkę. Kotleciki smażą się bardzo szybko i trzeba je często obracać i po prostu ich pilnować. Ja je smażę ok 1,5-2 minut z każdej strony. Kotleciki wykładamy na talerz i na ich wierzch nakładamy dużego kleksa sosu. Podajemy z frytkami i surówką. My z mężem uważamy to danie za wspaniałe. Mam nadzieję, że wam również będzie smakowało. Polecam. Smacznego! Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 isiaczek... Jadłam kiedyś takie kotleciki i rzeczywiście są smaczne :-D Sama jeszcze ich nie przygotowywałam ale na pewno spróbuję. Sosik musi być równie dobry. Dzięki za fajny przepis i pozdrawiam :P Cytuj
isiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Pozdrawiam również! I życzę przyjemnych wrażeń smakowych... Cytuj
DeLarge Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 hmm...ser gouda jako ser podpuszczkowy za bardzo nie pasuje mi jako składnik dania wegetariańskiego Cytuj
isiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zawsze możesz użyć innego sera Cytuj
Klamerka Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 hmm...ser gouda jako ser podpuszczkowy za bardzo nie pasuje mi jako składnik dania wegetariańskiego Przepraszam Autorkę, że piszę nie na temat, ale... DeLarge... Chapeau bas! :-D Cytuj
isiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Słuchajcie, no musicie mi wybaczyć, ale sery to, że się tak wyrażę, nie moja dziedzina. Poza tym nie jestem wegetarianką i nie miałam zielonego pojęcia, że ser gouda może miec coś wspólnego z zabitym cielakiem. Na pocieszenie dodam, że można użyć dowolnego rodzaju sera, więc wegetarianie nie muszą rezygnować z moich kotlecików. A ci co lubią mięsko też będą zadowoleni. Pozdrawiam Cytuj
isiaczek Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Dokonałam również pewnych zmian w przepisie, aby nie wpuszczać w kanał mniej doświadczonych wegetarian... Cytuj
natallia Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Cześć isiaczek, wypróbowałm twoj przepis i napawde bardzo dobre - wybralam wersje bez sosu bo podawalam z mrożonką frosty w ktorej jest już sos, takie warzywa wloskie z sosem. Dobry di etetyczny zestaw, ja zawsze robilam z serem camember w sezamie, ale teraz mam alternatywe. Dzięki za pomysł. :D Cytuj
isiaczek Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Strasznie się ciesze natalio że ci smakowało. Ale z sosem tez kiedyś spróbuj. Pychota. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Przepyszne kotleciki. Ten sos pasuje do nich idealnie. Ja podałam je z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Mniam. Polecam wszystkim :shock: Cytuj
isiaczek Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Ciesze się że ci smakowało. Ja tez uważam że sos pasuje idealnie do kotlecików. Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.