ina12 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 U mnie były tylko pączki kupione. Śnieżynko bardzo ładne łakocie porobiłaś. Cytuj
śnieżynka Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 bardzo proszę Asieńka, to przepis na napoleonki: 4 żółtka szklanka cukru trochę większa szklanka mąki 1 l mleka 4 torebki cukru waniliowego masło paczka herbatników (dużą żeby starczyło na powierzchnię formy na dole i na przykrycie masy) Zółtka ucieram z cukrem i mąką i powoli dolewam 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem waniliowym i masłem (jak mam laske wanili to wczesniej podgrzewam mleko z laska zeby mialo bardziej intensywny aromat) Zdejmuję mleko z ognia. Masę żółtkową dolewam do mleka cały czas mieszając i stawiam z powrotem na gaz. Gotuję aż masa będzie miała konsystęcję gęstego budyniu i nie wolno zapomnieć o mieszniu! Herbatniki rozkładam na formie wylewam masę i na górze układam herbatniki w takim samym porządku jak te na dole. Pożniej wstawiam do lodwki i kroję na porcje wielkosci herbatnikow. Ciezko zawsze z tymi pierwszymi bo nie ma jak lopatka manipulowac zeby ladnie wyjac i sie ciastko nie rozwalilo :grin: smacznego ;) Cytuj
Andrea Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 U nas ostatki jutro: upieklam tradycyjne buleczki norweskie nadziewa sie je masa marcepanowa,budyniem lub dzemem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.