hanula Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Mam zamiar na Tłusty Czwartek zrobić faworki i sa tam potrzebne tylko żółtka.Co byście proponowali z pozostałych białek??Zeby sie nie zmarnowały??? Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Biszkopt na białkach, można upiec również białkowca. Cytuj
fredzia Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Proponuje piegusa. :-D Cytuj
hanula Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Czy mogłybyście podać prtzepisy na białkowca i na piegusa bo nie mogę ich tu znaleźć. A coś na pewno chciałabym upiec. Dziekuję Cytuj
marzycielka Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 można zrobić babkę z białek,przepis jest na forum Cytuj
Klamerka Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Może coś z tego Ci się spodoba? [LINK NIEAKTUALNY] z bloga [LINK NIEAKTUALNY] Piankowe ptasie mleczko z przepisu Arabeski Waniliowej [LINK NIEAKTUALNY] albo [LINK NIEAKTUALNY] lub [LINK NIEAKTUALNY] albo [LINK NIEAKTUALNY] autorstwa jednej z blogowych mistrzyni wypieków- [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] albo [LINK NIEAKTUALNY] w wykonaniu [LINK NIEAKTUALNY] Sernik kokosowo-orzechowy lub Biała Pavlova Alexandry Friands, czyli migdałowe babeczki Karolci Nie miałam czasu na szukanie przepisów na wszystkich znanych mi stronach i blogach kulinarnych, bo tych jest za dużo :-D, więc na szybko podałam Ci tylko kilka przepisów. Radzę jednak poszperać po innych stronach, blogach. Na pewno znajdziesz tam mnóstwo fajnych przepisów! W styczniowej "Kuchni" jest przepis na Bezowy tort z likierem. A w "Kuchni" z października 2000 roku znalazłam artykuł poświęcony bezom i kilka przepisów z białkami, np. Bezy orzechowe z kremem czekoladowym czy Tort bezowo-kawowy. Jakbyś nie miała tych wydań "Kuchni" w domu, chętnie Ci podeślę przepisy. Cytuj
hanula Opublikowano 28 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Wielkie dzięki za pomysły!!!Teraz to białka na pewno sie u mnie nie zmarnuja. Pozdrawiam Cytuj
Klamerka Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Cieszę się, że coś Cię zainteresowało :P Znalazłam jeszcze jeden przepis, tym razem ze swoich "zbiorów" :-D Przepis pochodzi z Akademii Dobrej Kuchni 2 (Przyjaciółka 2007). Autorką jest Danuta Jabłońska. Owoce w kokosowej pierzynce składniki: - 2 szklanki mieszanych owoców sezonowych (np. malin, jagód, wiśni, brzoskwiń) - 5 białek - 25 dag cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki wiórek kokosowych Owoce oczyścić, opłukać, osuszyć. Białka ubić na sztywno z 4-5 łyżkami cukru pudru. Dodać pozostały cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać i lekko ubić. Połączyć z wiórkami kokosowymi. Tortownicę i płaską blachę wyłożyć pergaminem. Do tortownicy przełożyć 1/3 masy, rozprowadzić ją po dnie i bokach formy. Resztę masy rozsmarować w blasze. Tortownicę i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C, bezy suszyć około 30 minut. ostudzoną bezę wyjąć z tortownicy, wyłożyć na nią owoce (powinny tworzyć stożek). Stożek z owoców przykryć pokruszona bezą z blachy. Deser od razu podawać. Rada Autorki: do ciasta bezowego można dodać łyżkę mąki. Wtedy pieczona masa szybciej się wysuszy. Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Białkowiec 3 szklanki mąki szklanka białek szklanka oleju 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki letniego mleka łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy lub olejek Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut. Przepis podałam sprawdzony. Cytuj
fredzia Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Piegus. szkl bialek szkl maki 1/2szkl maku 1/2szkl cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia. Bialka ubic dodac cukier,mak{suchy}i make.Make delikatnie wymieszac lyzka.Oczywisci proszek tez.piekarnik 180 stop. Cytuj
Klamerka Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Hanula już pewnie wykorzystała "swoje" białka. Mam nadzieję, że pochwali się, co z nimi zrobiła i czy wyszło równie zachwycająco jak jej faworki ;) Przeglądałam ostatnio trochę moich zbiorów przepisów i pomyślałam sobie jednak, że może kiedyś ktoś inny skorzysta z tych podpowiedzi dlatego pozwolę sobie dołączyć jeszcze inne możliwości wykorzystania białek. [LINK NIEAKTUALNY] z bloga forowego specjalisty od kucharzenia- [LINK NIEAKTUALNY] ;) "Grumkom" :grin: spodobał się przepis na semifreddo z dodatku do "GW"- Nowa Kuchnia Polska, część :"Spotkanie bardzo zimne", Tam też zamieszczono jeszcze inny wariant Semifreddo, w którym są użyte białka: Semifreddo z nutelli 30 dag kremu orzechowo-czekoladowego (np. nutella) w temp. pokojowej, 3 białka ubite na sztywno z odrobiną soli, 13 dag cukru, 1 łyżka rumu, 6 dag pistacji, gorzkie kakao naturalne do posypania Do rondla wlej 1/3 szklanki wody, wsyp 2/3 cukru. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a potem gotuj jeszcze 3-4 minuty, mieszając. Gorący syrop wlewaj cienkim strumyczkiem do piany z białek, nie przerywając ubijania. Gdy masa zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca, przerwij ubijanie, wymieszaj z kremem orzechowo-czekoladowym oraz rumem. Małe kokilki lub foremki na sufleciki napełnij masą, przykryj kawałkami przezroczystej folii kuchennej, aby krem nie chłonął lodówkowych zapachów. Wstaw na co najmniej 4 godziny do zamrażalnika. Pistacje wrzuć na 30 sekund do wrzącej wody, osącz je i zdejmij skórkę. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier, dodaj pistacje, wymieszaj. Karmel z orzeszkami rozsmaruj na kawałku folii aluminiowej i poczekaj, aż zastygnie. Semifreddo wyjmij z zamrażalnika. Oprósz kakao, udekoruj połamanymi kawałkami karmelu. ("Nowa Kuchnia Polska", nr 18 "Spotkanie bardzo zimne"; str 207) Kolejny przepis pochodzi z tej samej serii "GW", tym razem z numeru "Spotkanie w Warszawie". Biała beza z wiśniami białka z 10 jajek, 60 dag cukru kryształu, 500 ml śmietany kremówki, 5 dag cukru pudru, 1/2 małej torebki cukru waniliowego, 1 słoiczek konfitury wiśniowej niskosłodzonej, sok z jednej cytryny Ubij białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier, ubijaj, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm, rozsmaruj na nich masę bezową. Nie wyrównuj powierzchni, tylko postrzęp ją w charakterystyczne "dzioby". Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C, piecz około 70 minut. Potem wyjmij oba krążki i pozostaw na pergaminie, aby całkowicie wystygły. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin. Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem bezowym. PS: podawaj natychmiast po przygotowaniu - tylko wtedy jest chrupiąca. ("Nowa Kuchnia Polska", nr 16 "Spotkanie w Warszawie; str. 189) Cytuj
wiola344 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 :-) Robiłam białkowca ale musze przyznac że mi nie wyszedł ,wyrósł bardzo niski ,robiłam wszystko jak napisałaś Ineczko ale cos znim jest nie tak,po mojemu chyba tu jest zaduzo oleju i tak on wyglądał jak by był zacieżki i niemógł urosnąć ,ale może się mylę.pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Wiolu to jest przykre, przepis podałam sprawdzony i nic mi nie pozostało jak tylko go upiec. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.