Kaliope Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2008 Proponuję wszystkim pyszną pastę z paprykarza. Mój Mąż zajada ją jako sałatkę, ja natomiast smaruję jako pastę na chlebku. Składniki: - duża puszka paprykarza szczecińskiego - 3 jajka - 3 ogórki konserwowe - 10 dag żółtego sera - 1/3 puszki groszku konserwowego - czerwona papryka (świeża lub marynowana) - 3-4 łyżki majonezu - 2 łyżki keczupu - pieprz, słodka papryka w proszku Wykonanie: - paprykarz włożyć do miski i rozgnieść widelcem - jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę - ogórki, żółty ser i paprykę również pokroić w kosteczkę - dodać groszek konserwowy - doprawić pieprzem i słodką papryką - na końcu wymieszać z majonezem i keczupem Może zdjęcie nie wygląda zbyt zachęcająco ale gwarantuję, że sałatka jest smaczna :-D Można też rozsmarować na kromkach chlebka i posypać szczypiorkiem, tak też jest bardzo dobre. Zachęcam i życzę smacznego! Cytuj
zuziorek Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Ciekawe połączenie, ja pamietam smak paprykarzu serwowanego na wykopkach za czasów szkoły podstawowej. To były lata :grin: Cytuj
teresap Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Kaliope wypróbuje twoją pastę i dam znać Ja robiłam paprykarz i cebulka i też już daaawno :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 5 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Próbujcie kobietki próbujcie, bo warto! :grin: i dajcie znać jak smakowało ;) Cytuj
Behatka1 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 :razz: Wypróbowała, bardzo dobra pasta. Groszku wg mnie nie potrzeba dawać, chyba że komuś zbywa :?: Cytuj
Kaliope Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Behatko cieszę się, że wypróbowałaś :?: Ja czasem groszku nie dodaję, ale wg mnie fajnie pasuje. Za to ostatnio zrobiłam ze szczypiorkiem i dwukolorową papryką (czerwoną i zieloną). Można dodawać wg upodobań co komu pasuje. Pozdrawiam serdecznie :razz: Cytuj
Basia K Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Uwielbiam takie pasty.Szkoda,że dopiero dziś ją zauważyłam :?:??: A jakby ser,jajka zetrzec na tarce? Cytuj
Kaliope Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Basiu, można oczywiście zetrzeć na tarce, wtedy pasta będzie miała konsystencję bardziej "kremową". Wszystko zależy od Ciebie :razz: Jednak kosteczki jajka i żółtego sera trochę by tę pastę ożywiły :?: Ja baaardzo lubię pasty wszelkiego rodzaju i wymyślam nieraz sama, dodaję różne rzeczy, grzybki marynowane, kukurydzę z puszki, szczypiorek, czosnek (dla wyraźnego, ostrego smaku). Teraz chcę wypróbować pastę sojową wg przepisu Grumko. Pozdrowienia i smacznego ;) Cytuj
Basia K Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Dziś zrobiłam. Oczywiście musiałam o czymś zapomniec :?:??: ....Nie kupiłam papryki,a jak się zabierałam do robienia pasty,okazało się,że dzieci "wyżarły" cały ketchup. Zrobiłam więc z samym majonezem i bez papryki.Resztę składników dałam,jak w przepisie. Bardzo dobra. Niby zwykły paprykarz a w szlachetniejszej formie. Cytuj
Kaliope Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Basiu, cieszę się, że smakowało! :razz: Mnie też zabrakło kiedyś keczupu ale i bez tego pasta zniknęła szybciutko :?: Pozdrawiam serdecznie ;) Cytuj
Christina Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Bardzo dobry pomysł na odmianę dla trochę "przejedzonego" paprykarza. Wypróbuję z pewnością - już mi ślinka leci na samą myśl :?: Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Christino, bardzo mnie cieszy, że chcesz spróbować tej pasty :?: Napisz koniecznie jak smakowało :razz: Możesz też dodać drobno posiekany szczypiorek a papryka może być dowolnego koloru. Ja jednak osobiście najbardziej lubię czerwoną. SMACZNEGO ;) Cytuj
Christina Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Również najbardziej lubię czerwoną paprykę, ale myślę, że do tej pasty/sałatki pasowałaby również zielona papryka, a zamiast groszku - trochę kukurydzy :razz: Posypanie po wierzchu szczypiorkiem, to doskonałe uzupełnienie - także przyszło mi to samo na myśl :?: Przy najblizszych zakupach zaopatrzę się w paprykarz szczeciński. Cytuj
Gość YouCanCooK Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 No,no to trzeba będzie tego spróbować dziękuję :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.