Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wreście mogę pisać przepisy bo do tej pory miałam zablokowane ale już OKEJ

Pączki są nie wykończone

Czym wykańczam : czekolada i maczam w kokosie , lukier lub cukier puder mieszam z cukrem waniliowym – wedle uznania

PRZEPIS PIERWSZY

1 kg mąki - ja dałam krupczatki , może być pszenna tortowa

10 żółtek lub 4 jajek i 5 żółtek - roztrzepać

10 dag drożdży

20 dag margaryny - roztopić

2 szk mleka

1/2 -3/4 szk cukru

Szczypta soli i 1 dobry kieliszek rumu

Ja ciasto robie tak (prawie każde )

Mleko podgrzewam daje sól i 1/2 porcji cukru no i drożdże, wymieszam aż drożdże się rozpuszczą i wlewam do miski , przysypuje to mąko (cały kg ) Jajka roztrzepuje z resztą cukru i wlewam na mąkę.

Przykryć ścierko i czekać aż ciasto popęka . Wyrabiam dobrze ciasto i daje rozpuszczono margarynę , wyrabiam i zostawiam na kocu przykryte Jak wyrośnie jeszcze raz krótko zarabiam i czekam do ponownego wyrośnięcia GOTOWE

Oczywiście trzeba zrobić pączki i usmażyć na tłuszczu ,ja tu też daje 1 kieliszek rumu

TU DRUGI PRZEPIS – uwierzcie na słowo ale są dobre i długo trzymają świeżość

Trochę trudno się robi , ja smaruje ręce tłuszczem tzn. margaryno

Posmarowano ręką biorę trochę ciasta , nakładam marmoladę sklejam i układam na ścierce do wyrośnięcia

Uwaga

1 kg mąki

+- 1/2 – 1 kg ziemniaków ugotowanych z solą tak jak do obiadu i zmielonych w maszynce

10 dag drożdży

1/2 szk cukru

1/2 kostki margaryny roztopionej

5 jaj

1 kieliszek rumu

ROBIMY TAK JAK WYŻEJ PĄCZKI –ziemniaki dajemy na dno , drożdże ,mąka jajka Itak dalej

Uwierzcie są dobre , liczę że ktoś spróbuje

post-6127-1201806561_thumb.jpg

post-6127-1201806585_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Znam ten przepis z ziemniakami i potwierdzam - są pyszne (moje ulubione). Mama robi je często tak jak inne w karnawale. Kto sie obawai to uspakajam - sa pulchniutki i lepiej sie utrzymują na drugi dzień. pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

NIUNIACZKU - cieszę się że podzielasz moje zdanie

Przyznam że osobiście wolę te pierwsze pączki czyli beż ziemniaczków , ale nadal uważam że są niezłe przypominają sklepowe . Jednym słowem zachęcam

POZDRAWIAM

  • 1 rok później...
Opublikowano

Czy można użyć do pączków drożdży instant Dr.Oetkera? I ile wtedy? Jeśli na kilogram mąki wychodzi 10 dkg świeżych to tych instant trzeba dać 4 paczuszki? Wyczytałam gdzieś, że 25 g świeżych drożdży to 7 g tych instant. Robił ktoś pączki z tymi drożdżami? Ja inne ciasta zawsze piekę z nimi, bo nie trzeba robić rozczynu i nie ma obawy, że mogą być nieświeże, ale pączków jeszcze nie próbowałam robić z suchymi drożdżami.

Opublikowano

Ja natomiast nie próbowałam drożdży instant Dr.Oetkera?

No i nic nie pomogę , ale używając tak zwanych drożdży świeżych cóż za robota z rozczynem żadna

Podgrzewasz mleko dajesz drożdże wymieszasz i do miski i na to resztę składników

Ciasto popęka , wyrobisz i do wyrośnięcia , można jeszcze raz zarobić ale nie koniecznie

Pamiętać trzeba aby drożdży nie sparzyć za ciepłym mlekiem

POZDRAWIAM :mrgreen:

Opublikowano

Czy można użyć do pączków drożdży instant Dr.Oetkera? I ile wtedy? Jeśli na kilogram mąki wychodzi 10 dkg świeżych to tych instant trzeba dać 4 paczuszki? Wyczytałam gdzieś, że 25 g świeżych drożdży to 7 g tych instant. Robił ktoś pączki z tymi drożdżami? Ja inne ciasta zawsze piekę z nimi, bo nie trzeba robić rozczynu i nie ma obawy, że mogą być nieświeże, ale pączków jeszcze nie próbowałam robić z suchymi drożdżami.

Do paczkow radze uzywac zawsze swiezych drozdzy-szybciej i lepiej rosna.A co do suszonych to tez moga byc nieswieze i przeterminwane :mrgreen:

Opublikowano

Ja jednak jestem uparciuch i zaryzykuję :mrgreen: Zrobię z tymi drożdżami Dr.Oetkera i zobaczę. Do tej pory ciasto z nich czy to drożdżowe czy na pizzę pięknie mi wyrastało, więc pączki też powinny bez problemu wyrosnąć. Myślałam tylko, że ktoś się podzieli swoim doświadczeniem z tymi drożdżami, jeśli chodzi o użycie ich do pączków. Cóż może będę pierwsza to napiszę jak wyszły :oops:

Opublikowano

„ZEBCIU” no ja upiekłam i to są ostatnie

Jeśli mogę doradzić , to ja dałam na kg 12 żółtek , to były pączki którymi goście się zachwycali i muszę dodać że wśród nich świetne kucharki

Wiem chwalę się , ale chcę namówić żeby czasem takie na samych żółtkach upiec a tym bardziej jak chce się zrobic wrażenie

ZACHĘCAM I PRZEPRASZAM ZA SKROMNOŚ :mrgreen: :oops: :-(

post-6127-1234727946_thumb.jpg

Opublikowano

Tereso śliczne te Twoje pączki i na pewno pyszne. Ja tak jak już pisałam uparłam się na te suche drożdże Dr.Oetkera i efekt był zaskakujący, a właściwie normalny - ciasto mi pięknie wyrosło a pączki palce lizać :) . Tak więc kto nie próbował może spokojnie piec na tych drożdżach. Moje były z lukrem i dałam 10 żółtek :D post-11639-1234794263_thumb.jpg post-11639-1234794274_thumb.jpg

Opublikowano

„ZEBCIU” zgadzam się że efekt zaskakujący po prostu śliczne .Obiecuje spróbować drożdży Dr.Oetkera

Oj co to będzie przecież tłusty czwartek dopiero przed nami a my już się objadamy.

Ale ja uwielbiam pączki i to nie te ze sklepu, tylko te swojskie

Pozdrawiam wszystkich smakowiczów pączków :D

Opublikowano

Zebcia,Terenia cudne te wasze pączki a Zebci to jak z cukierni wyglądają.12 żółtek to sporo,Tereniu ale widać że warto było

Opublikowano

Cieszę się, że Wam się podobają moje pączusie. Przyznam się, że robiłam dopiero drugi raz pączki i jestem z siebie dumna :) . To chyba przez te drożdże Dr.Oetkera takie ładne wyszły :D Tak czy inaczej próba przed tłustym czwartkiem zaliczona powodzeniem:) Życzę wszystkim udanych wypieków !!! Teraz jeszcze tylko chruściki muszę spróbować jak znajdę jakiś dobry przepis :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.