Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OOjjjj.... jakie piękne pączusie!! Brawo Dalutka, rodzinka pewnie była zachwycona :)

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

..dziękuję za pochwały :) ... niespodzianka mi się udała a rodzinka po powrocie do domu była zachwycona... choć na obiad przed pączkami, była tylko zupa pomidorowa...Pozdrawiam serdecznie...

Opublikowano

he he ja już jutro pieke, bo wybieram się do córci do piernikowa ( Toruń). Biedula ma sesję, więc poprawię jej humor pąkami:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Teresap wielkie dzięki za Twój przepis na pączki. Są znakomite ;) Próbowałam różnych przepisow i zawsze coś mi nie wychodziło, pączki były albo twarde albo z zakalcem. Twój przepis jest rewelacyjny i mam takie pytanie- czy mogę z tego przepisu robić też ciasto drożdżowe lub bułeczki?

Dzięki bardzo

Opublikowano

Teresap wielkie dzięki za Twój przepis na pączki. Są znakomite ;) Próbowałam różnych przepisow i zawsze coś mi nie wychodziło, pączki były albo twarde albo z zakalcem. Twój przepis jest rewelacyjny i mam takie pytanie- czy mogę z tego przepisu robić też ciasto drożdżowe lub bułeczki?

Dzięki bardzo

Aniu baaaardzo się cieszę że pączki smakowały.

Czy można zrobić z tego ciasta bułeczki wydaje mi się że tak , ale troszkę za drogie będą.

Ja daję ( podaje przepis tak na oko bo tak robię ) okol 3 szklanek ciepłego mleka + szczypta soli + 3 łyżki cukru +10 dag drożdży dobrze rozrabiam i wlewam to na 1 kg mąki i przysypuję to jeszcze 1/2 kg mąk (i czyli razem mąki jest około1 1/2 kg)

Na to daje roztrzepane 5-6 jajek z 1/2 szk cukru i cukier waniliowy duży

Zostawiam przykryte aż ciasto popęka zarabiam i wlewam 3/4 kostki rozpuszczonej ale zimnej margaryny . wyrabiam i jeśli jest za rzadkie to dodaje mąki za ścisłe mleka. Ciasto jak na pączki lub ściślejsze Oczywiście musi wyrosnąc

Nadzienie i kształt dowolny

A co do placka drożdżowego polecam przepis z forum placek drożdżowy bez wyrabiania

Pozdrawiam obie Panie i zachęcam Kasi do wypróbowania

Gość onaznieba
Opublikowano

Przebywam aktualnie zagranica, i mam dostep tylko do drożdzy w proszku. Czy mozecie mi dac jakos rade jak z tego zobic dobre paczki za pomoca takich drozdzy?? Dodam ze w saszetce jest 7g.

Opublikowano

Przebywam aktualnie zagranica, i mam dostep tylko do drożdzy w proszku.

Czy mozecie mi dac jakos rade jak z tego zobic dobre paczki za pomoca takich drozdzy??

Dodam ze w saszetce jest 7g.

"Onaznieba" z przykrością muszę napisać że żadnych innych drożdży nie używałam, ale tak sobie myślę że na pewno tam piszę na ile mąki i jak zrobić tak zwany zaczyn , a resztę według przepisu. Po prostu spróbuj !!!

Pozdrawiam