Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2 BUTELKI PIWA PORTER 0,33L NAJLEPIEJ żYWIEC...

25 dkg CUKRU

2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO 6,4dkg

0,25 L SPIRYTUSU...

PIWO ZAGOTOWAć Z CUKREM...DODAć CUKIER WANILIOWY..OSTUDZIć ..DODAć SPIRITUS...

ZLAć DO BUTELEK I ODSTAWIć NA KILKA TYGODNI...

PRAKTYCZNIE NA DRUGI DZIEń NADAJE SIę DO PICIA...

PYCHOTKA...ZWłASZCZA DLA PAń

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam podobny przepis - dostałam od koleżanki, która robiła Porterówkę na swoje imieniny. Bardzo smaczny likierek :grin: Zauważyłam, że są nieco inne proporcje i wyjdzie mniej słodki i - mocniejszy :grin: Może komuś bardziej przypasuje... :grin: 1 piwo Porter (0,5 l) 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 1/4 l spirytusu Zagotować piwo z cukrem, wystudzić. Do ostudzonego dodać spirytus, wymieszać i zlać do butelek. Pyszne....

• 3 lata później...
Opublikowano

No to ja może zaproponuję inną wersję:

Składniki:

1L łąckiej śliwowicy (może być bimberek, byle dobry i mocny :wink: )

0,5L piwa porter.

3 łyżki miodu

1 laska wanilii ( cukier wanilinowy, błędnie nazywany "waniliowym", w porterówce, to profanacja)

Sposób przyrządzenia:

Piwo, miód i wanilię podgrzewamy przez ok 10 minut, pilnując by się nie zagotowało ( nie wolno przekroczyć temperatury 75 stopni). Następnie przelewamy do naczynia z szczelnym zamknięciem (np duży słój typu twist). Do jeszcze gorącego wlewamy alkohol i natychmiast zamykamy. Po ostygnięciu odstawiamy do lodówki na trzy dni. Po tym czasie rozlewamy do butelek. Dobrze jest przefiltrować porterówkę przez filtr, taki od zaparzacza do kawy, by nam w kieliszkach nie pływały resztki wanilii. Do spożycia nadaje się od razu po przelaniu, jednak jeżeli dać jej podojrzewać przez ok 10 dni, odwdzięczy się znacznie lepszym smakiem.

• 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Kiedyś próbowałem zrobić porterówkę. Kupiłem spirytus, wkrótce miałem dokupić piwo... Niestety zdarzyła się impreza i spirytus poszedł do rozcieńczenia :) Ot i tyle było z mojej porterówki. :D 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja to lubię w wersji z przyprawami korzennymi i koniecznie z miodem gryczanym i prawdziwą wanilią. Tak przygotowana porterówka musi dojrzeć przynajmniej miesiąc by się dobrze przegryźć ale efekt jest świetny. Jak częstowałem koleżanki to nie mogły uwierzyć po wypiciu że to nalewka głównie z ciemnego mocnego piwa i spirytusu. Smakowało wszystkim co do jednej osoby którą częstowałem. Dokładny przepis w linku: Porterówka. Ze względu na przyprawy taka nalewka kojarzy się bardzo ze świętami ponieważ przypomina lekko w smaku piernik. 

• 11 miesięcy temu...