jerzy1 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 2 BUTELKI PIWA PORTER 0,33L NAJLEPIEJ żYWIEC... 25 dkg CUKRU 2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO 6,4dkg 0,25 L SPIRYTUSU... PIWO ZAGOTOWAć Z CUKREM...DODAć CUKIER WANILIOWY..OSTUDZIć ..DODAć SPIRITUS... ZLAć DO BUTELEK I ODSTAWIć NA KILKA TYGODNI... PRAKTYCZNIE NA DRUGI DZIEń NADAJE SIę DO PICIA... PYCHOTKA...ZWłASZCZA DLA PAń Cytuj
IGA Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Witam! Wypróbowałam Twój przepis. Wódeczka jest OK. Polecam wszystkim. Cytuj
jerzy1 Opublikowano 11 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Dziękuje....Ciesze się że smakowało Cytuj
Christina Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Mam podobny przepis - dostałam od koleżanki, która robiła Porterówkę na swoje imieniny. Bardzo smaczny likierek :grin: Zauważyłam, że są nieco inne proporcje i wyjdzie mniej słodki i - mocniejszy :grin: Może komuś bardziej przypasuje... :grin: 1 piwo Porter (0,5 l) 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 1/4 l spirytusu Zagotować piwo z cukrem, wystudzić. Do ostudzonego dodać spirytus, wymieszać i zlać do butelek. Pyszne.... Cytuj
Vicmac Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2011 No to ja może zaproponuję inną wersję: Składniki: 1L łąckiej śliwowicy (może być bimberek, byle dobry i mocny :wink: ) 0,5L piwa porter. 3 łyżki miodu 1 laska wanilii ( cukier wanilinowy, błędnie nazywany "waniliowym", w porterówce, to profanacja) Sposób przyrządzenia: Piwo, miód i wanilię podgrzewamy przez ok 10 minut, pilnując by się nie zagotowało ( nie wolno przekroczyć temperatury 75 stopni). Następnie przelewamy do naczynia z szczelnym zamknięciem (np duży słój typu twist). Do jeszcze gorącego wlewamy alkohol i natychmiast zamykamy. Po ostygnięciu odstawiamy do lodówki na trzy dni. Po tym czasie rozlewamy do butelek. Dobrze jest przefiltrować porterówkę przez filtr, taki od zaparzacza do kawy, by nam w kieliszkach nie pływały resztki wanilii. Do spożycia nadaje się od razu po przelaniu, jednak jeżeli dać jej podojrzewać przez ok 10 dni, odwdzięczy się znacznie lepszym smakiem. Cytuj
Gość Szach Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Porterówka to podstawowy trunek z czasów moich studiów. Porterówka to była podstawa. Cytuj
Spoon Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Wersja na śliwowicy brzmi kusząco..mam wenę na zrobienie jakiś fajnych alkoholi, więc chyba wypróbuję :) Cytuj
Muniek96 Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2015 Kiedyś próbowałem zrobić porterówkę. Kupiłem spirytus, wkrótce miałem dokupić piwo... Niestety zdarzyła się impreza i spirytus poszedł do rozcieńczenia :) Ot i tyle było z mojej porterówki. :D Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2015 No to, jak to mówią: "do trzech razy sztuka" ;) Cytuj
sendej Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2016 Ja to lubię w wersji z przyprawami korzennymi i koniecznie z miodem gryczanym i prawdziwą wanilią. Tak przygotowana porterówka musi dojrzeć przynajmniej miesiąc by się dobrze przegryźć ale efekt jest świetny. Jak częstowałem koleżanki to nie mogły uwierzyć po wypiciu że to nalewka głównie z ciemnego mocnego piwa i spirytusu. Smakowało wszystkim co do jednej osoby którą częstowałem. Dokładny przepis w linku: Porterówka. Ze względu na przyprawy taka nalewka kojarzy się bardzo ze świętami ponieważ przypomina lekko w smaku piernik. Cytuj
wojti3 Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2017 Pyszny przepis! Mój brat zawsze pił takie piwko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.