dana2005 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 1 kg mąki, 6 jajek, 1/2 kostki margaryny, 1/4 kostki masła, łyżka smalcu, 2 łyżki oleju a można tylko 1 kostkę masła (ja wolę tłuszcze mieszane ponieważ ciasto jest wilgotniejsze), 7 dag drożdży drożdży, 1,5 szkl. cukru, 1 szklanka mleka, zapach cytrynowy, wysuszona utarta skórka z pomarańczy, 1 łyżka budyniu śmietankowego, rodzynki. Cukier, 5 jajek i 1 żółtko, roztopiony ciepły tłuszcz., letnie mleko, drożdże ubijamy razem końcówkami robota i pozostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 1 – 2 godz. (aby zaczyn lepiej rósł wstawiam do miseczki z ciepłą wodą). Następnie wsypuję mąkę – wyrabiając w dalszym ciągu robotem (ciasto musi mieć spoistą konsystencję, jak jest za rzadkie dodaję jeszcze trochę mąki). Kiedy robot nie może sobie poradzić, ciasto wykładam na stolnicę i dodaję resztę mąki, budyń i pozostałe składniki i iciasto zlepiam w kule, pozostawiam ciasto na stolnicy, przykryte ściereczką, pozostawione do wyrośnięcia (można od razu wkladać do brutfanny, ale ja to ciasto piekę od kilkunastu lat i wg mnie 1 raz przerobione jest lepsze). Kiedy podrośnie 1 raz przerabiam i nakładam do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej lekko mąką, smaruję roztrzepanym białkiem, posypuję konfiturą z aronii i kruszonką. Wstawiam do lekko podgrzanego piecyka ok. 80o C z uchylonymi drzwiczkami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ustawiam temperaturę na 180o C i piekę ok. 50 min.. Gdy troszkę przestygnie, polewam lukrem ubitym z 1 białka, 1 łyżki soku z cytryny i 1/2 szklanki cukru pudru. Aby lukier szybciej zastygł wstawiam na kilka minut do podgrzanego piecyka. Można też tylko posypać cukrem pudrem Jest to po prostu pyszne, zdrowe ciasto drożdżowe, proszę wypróbować i ocenić. Cytuj
dana2005 Opublikowano 20 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Chcę jeszcze dodać, iż w tej chwili piekę to ciasto z rabarbarem. Można do nigo użyć różnych owoców. Należy je posłodzić, aby puściły troszkę soku i dopiero ukożyć na cieście. Jabłka można chwilę zagotować w wodzie z cukrem i 1 łyżką soku z cytryny. Można też użyć owoców mieszanych. Cytuj
kita_golub Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 zrobiłam:-) i udało się;) p.s. ciasto włożyłam do korytka, zrobiłam wgłębienie po długości, a zamiast owoców dodałam zwykły dżem z czarnej pożeczki:-) wysmienite Cytuj
arabika Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Ciasto bez wyrabiania które trzeba wyrabiac ???.Nazwa tego ciast to chyba jakieś nieporozumienie Cytuj
dana2005 Opublikowano 20 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Skladniki ciasta nalezy w jakiś sposób połączyć Cytuj
arabika Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Jeśli chodzi o połaczenie składników to należy wymieszać lub zagniesć i wtedy można powiedzieć że ciasto jest jest bez wyrabiania ,a to ciasto jak każde drożdżowe trzeba 2x wyrobić . Dlatego nie rozumiem skąd ta nazwa? Cytuj
dana2005 Opublikowano 21 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 Za pierwszym razem skladniki połaczyc, a w drugim wypadku tylko przerobic. Zreszta można tylko zarobić bez ptrzerzbiania i też bedzie dobre. Jednak uważam, ze to jest ciasto bez wyrabiania, ponieważ aby ciastom ciasto drożdżowe było smaczne trzeba je wyrabiać ok. 0,5 godz. Ten sposób robienia ciasta drożdżowego otrzymałam od znajomej kilkanaście lat temu i ono tak sie nazywało i ja je też tak nazywam. Czy to akurat tutaj jest to najważniejsze? Cytuj
kita_golub Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2005 ważne że mi się udało:-) jeszcze nigdy nie udała mi się tak piękna drożdżówka a to jak je wykonałam nie nazwałabym wyrabianiem tylko montowaniem ;) Cytuj
dana2005 Opublikowano 23 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2005 Dzieki za opinie. Cieszę sie, że udało sie i smakowało. Z tego ciasta robie też stuclę makową i z serem. A oto przepis na stucle z serem: 0,6 kg sera białego, 3 jajka, 10 dag masła, niepełna szklanka cukru, cukier waniliowy, 10 dag rodzynek, skórka pomarańczowa. Ser mielimy. a 2 jajka i 1 zółtko ubijamy z cukrem na małym płomyku gazu. Studzimy i mieszamy z serem. Wlewamy do sera roztopione masło, starannie ucieramy i na końcu wsypujemy bakalie. Z ciasta drożdżowego wałkujemy trzy owalne placki i smarujemy dość grubo warstwą masy serowej. Zwijamy strucelkę (jeden dłuższy brzeg składamy do środka, przykrywamy drugim brzegiem.Strucla nie jest tak "gęsto" zwijana jak rolada, a po upieczeniu troche płaska). Smarujemy białkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180oC piekarnika na ok. 30 min. Wierzch strucli smarujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową i rodzynkami. Cytuj
basga Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Z tej ilości składników to wychodzi chyba ze 2 placki? :oops: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.