teresap Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 To do roboty 2 szk mleka Cukier waniliowy 4 łyżki cukru 1/2 paczki drożdży 0,70 dag mąki 3 jajka Mleko podgrzewamy + szczypta dobra soli + 1/2 porcji cukru + drożdże , wymieszać dobrze Do miski trochę większej bo ciasto podrośnie 1/2 porcji mąki + mleko z drożdżami + resztę mąki + jajka roztrzepane Lekko wszystko zamieszać łyżko przykryć i zostawić , jak rozczyn , aż wszystko popęka i podrośnie Wyrobić ciasto łyżką dobrze tak ubijając Odstawić do wyrośnięcia Łyżkę stołową maczać w wodzie i na rozgrzaną patelnię nakładać plackigrupsze Można na każdy placek nałożyć np. plaster jabłka lub po smażeniu posmarować musem i cukrem pudrem albo nutello jak kto woli ja mam z samym cukrem pudrem Oleju lejemy więcej niż do normalnych placków ja do placków daje 1-2 łyżek , to tu 6 – 8 łyżek i nie zaduży ogień Życzę smacznego Cytuj
marzycielka Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Teresko smacznie wyglądają te placuszki. Czy one smakują jak racuchy? Cytuj
apsik Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Myślę ,że smak mają podobny...wyglądają przepysznie Teresko. Już zaczynam żałować,że w poście nie jem nic słodkiego ale napewno zrobię rodzince i napiszę jej opinię. Jeszcze się upewnię,czy drożdży ma być 5 dag..... Cytuj
teresap Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Moje PANIE jak smakują - mi przypominają słabsze pączki , pączki smażone a drożdży tak 5 dag Czekam na opinie Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Polecam, podobny przepis podałam wraz z zdjęciem i znajduje się w ciastach " Drożdżówki z marmoladą smażone na patelni." Cytuj
teresap Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 INECZKO wypróbuje Twój przepis bo ładnie wyglądają , martwi mnie ta ilość mleka do mąki , musi być bardzo rzadkie i czy to się da rozwałkować - obiecuje spróbować POZDRAWIAM Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Tereniu ja zaznaczyłam w przepisie żeby zważać jak się dolewa mleko, za wyjątkiem nadzienia smak napewno jest ten sam. Ty jeszcze lepsze podałaś propozycje co położyć na wierzch i w to miejsce lepiej wypróbować inne ciasto i podać przepis. Pozdrawiam Cytuj
lamie Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Jak zwykle przepis rewelacja!! Mój mały skrzacik coś niewyraźnie dziś wyglądał zatem nie chciałam wychodzić na zakupy więc sprawdziłam co mam w lodówce i... tak znalazłam Twoje placuszki. Obiadek wyśmienity nawet dla mojego łobuza :D Cytuj
teresap Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 'lamie' - bardzo ale to bardzo się cieszę że smakują POZDRAWIAM CIEBIE I MAŁEGO ALE KOCHANEGO ŁOBUZKA Cytuj
ajaj Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Racuszki wyszly bardzo dobre. Zachecam do wyprobowania. Niestety nie potrafie wsadzic fotki ale wygladaja rownie apetycznie jak te na poczatku strony Cytuj
ajaj Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Dodam jeszcze ze rewelacyjnie smakowyly posmarowane marmolada z owocow lesnych Cytuj
EWA1992 Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Tereniu - a ja mam takie pytanie,ile sztuk wychodzi placuszków? Pozdrawiam Ewa. Cytuj
ajaj Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Nie wiem jak Teresce ale mi wyszlo okolo 15 sztuk z POLOWY PORCJI. Zawsze robie nowy przepis z polowy porcji aby przekonac sie czy warto. W tym wypadku potwierdzam WARTO. Sorry za te dwa wczesniejsze posty. Cos mi sie pokielbasilo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi