renigliwice Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Polecam kolejną smaczną zupkę do wypróbowania. 1 duża porcja włoszczyzny z kapustą włoską 30 dkg fasolki Jaś 1-2 cebule 25 dkg pieczarek pół szklanki śmietany rosół z kostki olej 15 dkg mąki 1 jajko sól garść siekanej zieleniny ( natka pietruszki, szczypiorek) 1. 3 godziny wcześniej fasolę zalać wrzącą wodą, po tym czasie ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła, a gdy zmięknie, osolić. 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę i pieczarki oczyścić i drobno pokroić. 3. Dodać do cebuli, podlać 1-2 łyżkami wody i dusić do miękkości. Zalać rosołem z kostki i gotować 15 minut. 4. Dodać ugotowaną fasolkę i zagotować, ewentualnie doprawić do smaku. 5. Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny wody zagnieść twarde ciasto. Odrywać zacierki w kształcie małych kuleczek i wrzucać je do wrzącej zupy. Gotować do miękkości. 6. Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy i wlać do zupy. Przed podaniem posypać siekaną zieleniną. S M A C Z N E G O !!! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 Uwielbiam zupki a ta jest bardzo ciekawa na pewno wypróbuje . Cytuj
walentyna Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 witam - bardzo zaciekawiła mnie ta zupka , po niedzieli na pewno ją zrobię i napisze jak smakowała, w szczególności , że mojej rodzince bardzo zasmakowała od ciebie Reni zupa porowa .pozdrawiam! Cytuj
elunia.o Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Myślę, że warto spróbować.Mam tylko pytanie czy fasola ma być sucha, czy świeża? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 sucha bo pisze że trzeba ja moczyć :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.