Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podaję przepis na wyśmienitą babkę. Piekłam ją już mnóstwo razy, ponieważ to mój pierwszy wypiek, jakiego się nauczyłam wieeeele lat temu. Zawsze się udaje i cudnie wyrasta. Jest pulchna, pa chnąca, po prostu pyszna. Musicie wypróbować! Składniki: - 1 margaryna Kasia - 7-8 żółtek, 3 białka - 1,5 szklanki cukru pudru - 10 czubatych łyżek mąki (5 łyżek krupczatki, 5łyżek mąki tortowej) - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z 1 dużej cytryny - 3 łyżki oleju - 2 łyżki spirytusu - 1 cukier waniliowy - 1/2 olejku migdałowego lub 1 cały pomarańczowy Wykonanie: Powinno się ucierać ciasto drewnianą kulką (pałką) nawet do 45 minut. Ale mikser też bardzo dobrze spełnia swoją funkcję. - najpierw do dużej miski wrzucić pokrojoną w kawałki margarynę Kasię (najlepiej m iękką) + cukier puder; utrzeć na gładką masę - dodawać po 1 żółtku i powoli ucierać - wymieszać w osobnej misce mąki, budyń i proszek do pieczenia; dodawać po 2 łyżki do ciasta i powoli ucierać - teraz uwaga na kolejność: po pierwszych dwóch łyżkach mąki dodać 3 łyżki oleju i dalej ucierać - następne 2 łyżki mąki + 2 łyżki spirytusu; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + sok z cytryny; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + aromat; powoli ucierać - resztę mąki dodawać po łyżce dokładnie ucierając. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać troszkę śmietany lub mleka - na koniec ubić 3 białka z cukrem waniliowym i dodać do ciasta; dokładnie wymieszać - przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i piec w temp. 200 stopni około 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Bardzo dobrze jeśli ciasto wyrośnie a potem naokoło popęka :D  Wystudzoną babkę wyjąć z formy i oblać polewą czekoladową: - 1/2 kostki margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao  - 1/4 szklanki wody lub mleka Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować około 3 - 5 minut, aż troszkę zgęstnieje.  Następnie zdjąć z ognia, włożyć rondelek do zimnej wody i energicznie mieszać aż  polewa troszkę ostygnie (powinna jeszcze zgęstnieć). Polać babkę i gotowe :cry: Zdjęcie dołączę na Wielkanoc, gdy upiekę babkę u teściów. Narazie nie mamy z Mężem piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Smacznego! :razz:  

  • Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Halinko... ja zawsze tą babkę robiłam mikserem i zawsze pięknie wyrastała :D Napisałam, żeby powoli ucierać, tzn. żeby długo i dokładnie kręcić ciasto pałką. Ale jeśli użyjesz miksera to normalnie na wysokich obrotach :cry: Mi to zajmuje jakieś pół godziny. Przepis mam od Babci, która zawsze mi powtarzała, że sekret udanej babki to długie ucieranie pałką i najlepiej jeszcze jajka ubite na parze. Ale gwarantuję, że mikserem też jest wspaniała :razz: Cieszę się, że wypróbujesz ten przepis. Daj znac koniecznie jak smakowało :razz:

Opublikowano

A z porad mojej Babuni dodam jeszcze, że mąkę dobrze jest 2 dni przed pieczeniem położyc na ciepły kaloryfer, żeby się wysuszyła... a potem przesiac przez sito :D

Opublikowano

Kinga babka jest bardzo pyszna, ciasto ucierał robot, ciasto utarte jest jak masełko. Do ciasta nie dodałam spirytusu i nie polałam polewą. Piekąc ją po 10-ciu minutach musiałam zmiejszyć temp. na 180*C bo wierzch zaczął robić się ciemny i czas pieczenia skrócił się przez to o 10 min. Ta babka naprawdę jest wyśmienita, polecam ją do wypróbowania i zasługuje na wyższą ocenę. Dziękuję serdecznie za przepis i pozdrawiam. Zapomniałam dodać że rozpływa sie w ustach.

post-2336-1202840828_thumb.jpg

post-2336-1202840856_thumb.jpg

Opublikowano

Halinko bardzo się cieszę, że babka się udała i smakuje :D Ja też zazwyczaj nie dodaję spirytusu, a co do temperatury, to różnie w różnych piekarnikach wychodzi. Ja czasem ustawiam 200 a czasem 180. Dziękuję za zdjęcie i za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam Cię serdecznie!! :cry:

Opublikowano

A co do oceny to ja nawet nie mam pojęcia jak się je wystawia i o jakie gwiazdki chodzi... ale to nie jest najważniejsze :D Dziękuję jednak za słowa uznania. Cieszę się, że przepis po raz kolejny się sprawdził. Miłego dnia!! :cry:

Opublikowano

Halinko teraz dopiero zauważyłam że zrobiłaś tę babkę,bardzo duża wyrosła i cudna jest :D

Opublikowano

Andy mówię Tobie jaka ona jest pyszna w smaku. Na święta ją też upiekę, tylko polewy nie zrobiłam bo ciasto jabłkowe miałam z polewą. Ja postanowiłam nie jeść słodyczy, owszem wytrzymałam tylko jeden dzień, a waga idzie ładnie w górę. Pozdrawiam Dlaczego mam przy dacie serduszko, zmiast przy pozdrawiam?.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.