Kaliope Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Podaję przepis na wyśmienitą babkę. Piekłam ją już mnóstwo razy, ponieważ to mój pierwszy wypiek, jakiego się nauczyłam wieeeele lat temu. Zawsze się udaje i cudnie wyrasta. Jest pulchna, pa chnąca, po prostu pyszna. Musicie wypróbować! Składniki: - 1 margaryna Kasia - 7-8 żółtek, 3 białka - 1,5 szklanki cukru pudru - 10 czubatych łyżek mąki (5 łyżek krupczatki, 5łyżek mąki tortowej) - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z 1 dużej cytryny - 3 łyżki oleju - 2 łyżki spirytusu - 1 cukier waniliowy - 1/2 olejku migdałowego lub 1 cały pomarańczowy Wykonanie: Powinno się ucierać ciasto drewnianą kulką (pałką) nawet do 45 minut. Ale mikser też bardzo dobrze spełnia swoją funkcję. - najpierw do dużej miski wrzucić pokrojoną w kawałki margarynę Kasię (najlepiej m iękką) + cukier puder; utrzeć na gładką masę - dodawać po 1 żółtku i powoli ucierać - wymieszać w osobnej misce mąki, budyń i proszek do pieczenia; dodawać po 2 łyżki do ciasta i powoli ucierać - teraz uwaga na kolejność: po pierwszych dwóch łyżkach mąki dodać 3 łyżki oleju i dalej ucierać - następne 2 łyżki mąki + 2 łyżki spirytusu; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + sok z cytryny; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + aromat; powoli ucierać - resztę mąki dodawać po łyżce dokładnie ucierając. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać troszkę śmietany lub mleka - na koniec ubić 3 białka z cukrem waniliowym i dodać do ciasta; dokładnie wymieszać - przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i piec w temp. 200 stopni około 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Bardzo dobrze jeśli ciasto wyrośnie a potem naokoło popęka :D Wystudzoną babkę wyjąć z formy i oblać polewą czekoladową: - 1/2 kostki margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki wody lub mleka Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować około 3 - 5 minut, aż troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia, włożyć rondelek do zimnej wody i energicznie mieszać aż polewa troszkę ostygnie (powinna jeszcze zgęstnieć). Polać babkę i gotowe :cry: Zdjęcie dołączę na Wielkanoc, gdy upiekę babkę u teściów. Narazie nie mamy z Mężem piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Smacznego! :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Kinga ja w tym miesiącu ją wypróbuję, te produkty które trzeba wolno ucierać czy mogę zmiksować na najwolniejszych obrotach? Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Halinko... ja zawsze tą babkę robiłam mikserem i zawsze pięknie wyrastała :D Napisałam, żeby powoli ucierać, tzn. żeby długo i dokładnie kręcić ciasto pałką. Ale jeśli użyjesz miksera to normalnie na wysokich obrotach :cry: Mi to zajmuje jakieś pół godziny. Przepis mam od Babci, która zawsze mi powtarzała, że sekret udanej babki to długie ucieranie pałką i najlepiej jeszcze jajka ubite na parze. Ale gwarantuję, że mikserem też jest wspaniała :razz: Cieszę się, że wypróbujesz ten przepis. Daj znac koniecznie jak smakowało :razz: Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A z porad mojej Babuni dodam jeszcze, że mąkę dobrze jest 2 dni przed pieczeniem położyc na ciepły kaloryfer, żeby się wysuszyła... a potem przesiac przez sito :D Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Kinga dziękuję bardzo, dam znać i dodam zdjęcie. Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Kinga babka jest bardzo pyszna, ciasto ucierał robot, ciasto utarte jest jak masełko. Do ciasta nie dodałam spirytusu i nie polałam polewą. Piekąc ją po 10-ciu minutach musiałam zmiejszyć temp. na 180*C bo wierzch zaczął robić się ciemny i czas pieczenia skrócił się przez to o 10 min. Ta babka naprawdę jest wyśmienita, polecam ją do wypróbowania i zasługuje na wyższą ocenę. Dziękuję serdecznie za przepis i pozdrawiam. Zapomniałam dodać że rozpływa sie w ustach. Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Nie mogę wystawic oceny bo nie ma gwiazdek. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Halinko bardzo się cieszę, że babka się udała i smakuje :D Ja też zazwyczaj nie dodaję spirytusu, a co do temperatury, to różnie w różnych piekarnikach wychodzi. Ja czasem ustawiam 200 a czasem 180. Dziękuję za zdjęcie i za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam Cię serdecznie!! :cry: Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 A co do oceny to ja nawet nie mam pojęcia jak się je wystawia i o jakie gwiazdki chodzi... ale to nie jest najważniejsze :D Dziękuję jednak za słowa uznania. Cieszę się, że przepis po raz kolejny się sprawdził. Miłego dnia!! :cry: Cytuj
andy8 Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Halinko teraz dopiero zauważyłam że zrobiłaś tę babkę,bardzo duża wyrosła i cudna jest :D Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Andy mówię Tobie jaka ona jest pyszna w smaku. Na święta ją też upiekę, tylko polewy nie zrobiłam bo ciasto jabłkowe miałam z polewą. Ja postanowiłam nie jeść słodyczy, owszem wytrzymałam tylko jeden dzień, a waga idzie ładnie w górę. Pozdrawiam Dlaczego mam przy dacie serduszko, zmiast przy pozdrawiam?. Cytuj
figiel Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Piękna baba Halinko . Juz mi sie kojarzy ze świętami :grin: . Pozdrawiam :P Cytuj
EWA1992 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Halinko wszystkie ciacha w Twoim wykonaniu są boskie. Ja upieke tą babeczke na tą sobote,bo mój syn akurat ma imieniny. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Ewuniu dziękuję za pochwałę, jak upieczesz to proszę daj znać. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.