apsik Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Kingo babka dziś upieczona i oczywiście jest pyszna,wiedziałam że taka będzie jak tylko zobaczyłam zdjęcia Halinki i czytałam komentarze. Do ciasta nie dałam żadnego olejku bo po prostu nie lubimy aromatów i zamiast spirytusu dałam wódkę. Upiekłam w dwóch małych keksówkach i wtedy czas pieczenia wyniósł tylko 35 minut,wierzch popudrowałam. Dodam jeszcze że pięknie pachnie tak cytrynowo i jest bardzo puszysta,ja osobiście teraz nie jem ciasta ale opinia moich domowników i gościa który akurat był to szóstka.Ja nie mogę postawić więcej niż piątkę-BO 6 U NAS NIE MA. Dziękuję Kingo za przepis a Tobie Halinko za radę-będziesz wiedziała o co chodzi. Ale się rozpisałam ,pozdrawiam wszystkich. :grin: :P ;) Cytuj
apsik Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Ja też teraz widzę,że nie można wystawić oceny ,szkoda. :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 :P Jeeeeejjjj... ależ się bardzo cieszę ;) Apsik, bardzo Ci dziękuję za komentarz i za to, że wypróbowałaś przepis!! Cieszę się, że babka smakowała. To dla mnie wielka radość! I zgadzam się z Tobą, że pięknie pachnie, już podczas pieczenia. A własnie zobaczyłam, że urodziłyśmy się w tym samym dniu :) Tylko ja ciut później :grin: Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich! Cytuj
EWA1992 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Babka upieczona i prawie zjedzona! A jaki zapach wydobywał sie przy pieczeniu... :grin: poezja. Szkoda tylko,że padło na babke abym mogła wytestować swoją nową kuchenke z piekarnikiem elektrycznym ( wcześniej miałam na gaz ) i troszke mi się wierzch zrobił ciemnawy :P . Ale to nic,dałam polewe i poszło. Następnym razem będę wiedziała jak mam piec. Najważniejsze,że mojemu Damianowi smakowało ;) . Dziękuje za przepis i pozdrawiam Ewa. Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Bardzo się cieszę, że babka smakowała. Najlepsze życzenia imieninowe dla syna! Pozdrawiam również :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 babka upieczona czeka na gości :mrgreen: o smaku póżniej. Dodam tylko że szkoda mi było tych białek i dałam wszystkie ubite zamiast kasi dałam masło(bo u mnie kasia tak podrożało że masło na promocji w tej samej cenie). Nie dawałam olejku tylko cukier z prawdziwą wanilią. pięknie wyrosła a zapach poezja . Dzięki za przepis Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 No nie Justynko obłędna jest,u nas też margaryna Kasia bardzo w górę poszła cenowo,ale ostatnio wpadła mi w oko nowa Maryna z dodatkiem masła kosztuje 1,50 i też jest bardzo dobra w ucieraniu. :mrgreen: Cytuj
Kaliope Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Justynko piękną babkę upiekłaś! Bardzo się cieszę, że przepis wypróbowała kolejna osoba. Mam nadzieję, że wypiek smakował Tobie i Twoim gościom. Podziel się proszę swoimi uwagami :mrgreen: A co do margaryny Kasi, to nie wiem od czego to zalezy ale u nas (tzn. na Lubelszczyźnie) aktualnie Kasia kosztuje jedynie złotówkę! Dacie wiarę??? Ale to chyba tylko krótkookresowa promocja. Dodam jeszcze, że moja ulubiona wersja tej babki to oblana dużą ilością polewy czekoladowej. I taką gorąco wszystkim polecam! :mrgreen: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Kaliope smakowała smakowała pychotka polecam wszystkim :mrgreen: Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 babeczka jak ta lala :grin: pycha :P oby do niedzieli coś przetrwało, dzisiaj upiekłam jeszcze jabłecznik z kisielem a jutro pieke sernik i bananowca :grin: pozdrawiam :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 21 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Bardzo się cieszę, że upiekłaś tą babeczkę. Dziękuję za opinię i pozdrawiam serdecznie :grin: Cytuj
margheritac Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Super babka, smaczna i zapach przepiekny przy pieczeniu. tylko jak zwykle cos nabroilam bo owszem pieknie mi wyrosla ale tez mocno pozniej opadla:-( moze za szybko wyjelam z pieca? nie mam pojecia, ale jest pyszna i tak wiec polecam Cytuj
Kaliope Opublikowano 7 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2008 Cieszę się, że babka smakowała. Martwi mnie to, że opadła. Hmm... nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Skoro wyrosła ładnie, to na pewno nie wyjęłaś jej za wcześnie. Babcia mnie uczyła, że nie można stawiać dopiero co wyjętego ciasta przy otwartym oknie albo w miejscu gdzie może być przeciąg.. wtedy ciasto opada. Tak mi się przypomniało więc napisałam. Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że wypróbowałaś przepis. :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Przypominam przepis na moją babeczkę i zachęcam do pieczenia. Ja piekłam wczoraj ale tym razem ciasto podzieliłam na 2 części i do jednej dodałam 3 łyżeczki kremu orzechowo-czekoladowego (coś podobnego do Nutelli) i trochę czekolady w proszku. Polecam :-) Po kolejnym pieczeniu myślę, że najlepsza jest temperatura 180-190 stopni, czas około godziny (dobrze jest sprawdzić patyczkiem). Zdjęcia nie są najlepsze bo wykonane telefonem komórkowym ale mam nadzieję, że kogoś zachęcą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.