Gość falunia79 Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Podaję przepis na wyśmienitą babkę. Piekłam ją już mnóstwo razy, ponieważ to mój pierwszy wypiek, jakiego się nauczyłam wieeeele lat temu. Zawsze się udaje i cudnie wyrasta. Jest pulchna, pa chnąca, po prostu pyszna. Musicie wypróbować! Składniki: - 1 margaryna Kasia - 7-8 żółtek, 3 białka - 1,5 szklanki cukru pudru - 10 czubatych łyżek mąki (5 łyżek krupczatki, 5łyżek mąki tortowej) - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z 1 dużej cytryny - 3 łyżki oleju - 2 łyżki spirytusu - 1 cukier waniliowy - 1/2 olejku migdałowego lub 1 cały pomarańczowy Wykonanie: Powinno się ucierać ciasto drewnianą kulką (pałką) nawet do 45 minut. Ale mikser też bardzo dobrze spełnia swoją funkcję. - najpierw do dużej miski wrzucić pokrojoną w kawałki margarynę Kasię (najlepiej m iękką) + cukier puder; utrzeć na gładką masę - dodawać po 1 żółtku i powoli ucierać - wymieszać w osobnej misce mąki, budyń i proszek do pieczenia; dodawać po 2 łyżki do ciasta i powoli ucierać - teraz uwaga na kolejność: po pierwszych dwóch łyżkach mąki dodać 3 łyżki oleju i dalej ucierać - następne 2 łyżki mąki + 2 łyżki spirytusu; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + sok z cytryny; powoli ucierać - następne 2 łyżki mąki + aromat; powoli ucierać - resztę mąki dodawać po łyżce dokładnie ucierając. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać troszkę śmietany lub mleka - na koniec ubić 3 białka z cukrem waniliowym i dodać do ciasta; dokładnie wymieszać - przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i piec w temp. 200 stopni około 40-45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Bardzo dobrze jeśli ciasto wyrośnie a potem naokoło popęka :grin: Wystudzoną babkę wyjąć z formy i oblać polewą czekoladową: - 1/2 kostki margaryny - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1/4 szklanki wody lub mleka Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować około 3 - 5 minut, aż troszkę zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia, włożyć rondelek do zimnej wody i energicznie mieszać aż polewa troszkę ostygnie (powinna jeszcze zgęstnieć). Polać babkę i gotowe :D Zdjęcie dołączę na Wielkanoc, gdy upiekę babkę u teściów. Narazie nie mamy z Mężem piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu. Smacznego! :) kaliope twoja babka jest przepyszna , ale miałam z nia kłopot, tzn,po wyjeciu z piekarnika szybko mi opadł a wyrosła mi niesamowicie, to po pierwsze(czekam na jakas porade od ciebie w tej sparwie), a po drugie babka zbytnio nie chciała mi sie oderwac od foremki mysle ze powinnam na masło wysypac bułke tarta, wiec wtej chwili mam ja w dwoch czesciach, prosze pomoz co zrobic zeby wyszła wyrosnieta i odkleiła sie beze problemu.pozdrawiam goraco, nadmieniam ze piekłam w piekarniku elektrycznym z grzałka Cytuj
Kaliope Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 falunia79 bardzo się cieszę, że postanowiłas upiec babkę z przepisu, który zaproponowałam. Co do Twoich pytań: myslę, że powodem dla którego babka opadła po wyjęciu z piekarnika, mogła być zbyt wysoka temperatura i zbyt krótki czas pieczenia. Dodałam ostatnio post, w którym pisałąm, że najlepsza temperatura to jednak 180-190 stopni. Wówczas babka spokojnie sobie wyrasta i powinna się piec około godziny (a nawet troskę dłużej). Moja babka (pieczona wczoraj) tak właśnie wyrosła - wysoka i pulchniutka. Mój sposób na to aby babka bez problemu wyszła z formy: zawsze zostawam ją aż ostygnie w formie a potem z każdej strony delikatnie podważam nożykiem, również kominek dookoła, potem ostrożnie wykładam bo sama wychodzi. Nigdy nie sypię bułki tartej na wysmarowaną formę. Mam nadzieję, że następnym razem nie będziesz miała żadnych problemów. Cieszę się niezmiernie, że mimo tego babka smakowała. Pozdrawiam Cię srdecznie i życzę dalszych udanych wypieków oraz Wesołych Świąt! :grin: Kinga. Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2009 A to moja świąteczna babka: Wszystkim życzę Wesołych Świąt i... smacznego :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 U nas babka ostatnio króluje :) Na pytanie: co pieczemy na niedzielę? mój Tata bez zastanowienia odpowiada zawsze, że babkę. No cóż, życzenie spełnione :-( Życzę wszystkim dobrego dnia! Cytuj
apsik Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Kingo piękna baba i najważniejsze ,że rodzinka zadowolona. Pozdrawiam i też życzę miłego dnia. Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2009 Elu dziękuję za miłe słowa. Babka to ulubiony wypiek mojego taty, jeszcze z jego dzieciństwa. Babcia opowiadała, że gdy piekła babkę,to zawsze z takiej ilości ciasta, aby wyszły dwie: jedna dla mojego Taty a druga dla reszty rodziny :-( Elu proszę trzymaj za mnie kciuki jutro i pojutrze, czekają mnie dwa niezwykle ważne dni mojego życia!!! Opowiem po powrocie, bo zaraz wyjeżdżam. Pozdrawiam sedecznie, Kinga. Cytuj
Kaliope Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 U mnie znów babka, także kolejny raz zachęcam wszystkich :lol: Pachnie wspaniale i jest pulchniutka, świetnie wyrasta. Dobrego dnia życzę Smakowiczom! Cytuj
Kaliope Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Załączam jeszcze jedno zdjęcie babki - w przekroju. Smak - mmmmmm....... :lol: Polecam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2011 Polecam wszystkim moją babeczkę, tym razem w innej odsłonie: ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodając 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną gorącej wody. Po przestudzeniu dodać do ciasta i zmiksować. Do formy wylać najpierw jasną część ciasta, a później tą z kawą i zrobić delikatnie na wierzchu patyczkiem "esy floresy" :) Polewa też z kawowym akcentem, bowiem dodałam oprócz kakao również łyżkę kawy rozpuszczalnej. Więc babka wyszła maślano-kawowa :sad: Może ktoś skusi się na tę wersję? :-( Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Babka wygląda apetycznie, a nowa wersja zapowiada się smacznie :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Dorotko dziękuję i pozdrawiam serdecznie :) Miłego dnia! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.