emcyber Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Czy ktoś posiada albo zna przepis na ciasto japońskie? szukałam w google i znalazłam tylko ciasto japońskie z jabłkami i makiem ale to nie o to mi chodzi...;/ w cukierni kupuje ciasto o nazwie "japońskie" i to jest ciesto cienme przełozone bitą śmietaną i druga warstwa to wiśnie ale nie wiem w czym to coś w podobie do dżemu ale jednak nie jest to dżem ;/ ciasto jest przepyszne i dość drogie;/ jakby ktoś wiedział o co mi chodzi niech pisze będę bardzo wdzięczna :D emilka Cytuj
iwona30 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Osobiście nie posiadam tego przepisu ale znalazłam w necie. https://www.cincin.cc/lofiversion/index.php/t11806.html Cytuj
emcyber Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 no właśnie z jabłkami też znalazłam ale to którego oszukuje jest z wiśniami i one są w warstwie w jakiejs galarecie czy coś w tym stylu ;/ Cytuj
Christina Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Według mnie, to cukiernia sama wymyśliła nazwę dla tego ciasta, bo oryginalne "ciasto japońskie" jest z jabłkami, makiem i kaszą manną. Myślę, że możesz zrobić to ciasto (które kupujesz w cukierni) podobnie jak W-Zetkę i właśnie jedną warstę przełożyć bitą smietaną a drugą warstwę wiśniami w syropie, zestalonymi galaretką wiśniową lub żelatyną. Nasącz warstwy ciasta np. kompotem wiśniowym lub kompotem z likierem wiśniowym :shock: Cytuj
emcyber Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 dziękuję za odpowiedz:) wkrótce spróbuję bo mamie smakuje i chciałam jej zrobić :shock: jakby coś to wrzuce to moje wyniki :grin: pozdrawiam :grin: Cytuj
jgust Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 ciasto,które szukasz nazywa sie Tort Szwardzwaldzki. Cytuj
Christina Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Mylisz się... W torcie szwarcwaldzkim wiśnie są w śmietanie i na wierzchu tortu, a nie w owocowej masie "podobnej do dżemu" (a tak właśnie opisała "ciasto japońskie" emcyber) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi