Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zawsze robię ta roladę na takiej wielkiej blaszce, która jest w piecu jak się go kupuje.

Biszkopt:

6 jajek

6 łyżek maki

6 łyżek cukru

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Masa:

1 galaretka (smak w zależności, jakie owoce chcesz dodać)

1 średnia kremówka (ok.250ml)

owoce (truskawki, jagody...)

1 łyżka cukru

Białka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym aż zrobi się sztywna, biała piana. Dodać żółtka i ubijać jeszcze chwile aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Potem dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie łyżka.

Piec na papierze 15 - 20 minut w temp. 180 st.C (az zacznie odchodzić od boków blachy).

Z upieczonego biszkopta ściągnąć papier i gorące zawinąć w suchą ściereczkę kuchenną. Poczekać aż wystygnie. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem (tylko należy uważać żeby nie zrobiło się z niej masło). Jak zacznie śmietana sztywnieć dodać wystudzona i prawie zastygniętą galaretkę. Wszystko miksować jeszcze chwilkę.

Rozwinąć ostudzony biszkopt i delikatnie wewnątrz posmarować go masa i powrzucać pokrojone owoce. Zwinąć ponownie i zostawić na ok.2 godziny w lodowce.

post-8493-1202738433_thumb.jpg

post-8493-1202738479_thumb.jpg

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Magdalenka nie tylko wygląda ale i smakuje :-) Ja nie zdążyłam jej niczym polać bo moje łakomczuchy już czekały na konsumpcję.... Ale polewę można dać taką jak lubisz. Pochwal się jak zrobisz. ŻYCZĘ Smacznego.

Opublikowano

Halinko powinno wystarczyć, bo jak dodasz ugotowaną galaretkę (ja daje nieco mniej wody niż normalnie) to masy będzie dość sporo. Ale żeby nie było to sprawdzę jeszcze w sklepie... Teraz mieszkam w londynie i tu są trochę inne śmietany, ale wiem że z polskiej będzie jeszce lepsza masa. Ciasto nie jest za drogie a za to szybko sie robi i SMAKUJE!!

Opublikowano

Halinko już poprawiłam przepis... Sprawdziłam w sklepie kremówkę, którą kupuję i tam jest 300 ml ale to trochę za dużo więc nie daję całej. Jak zdecydujesz sie na tę roladkę daj znać jak wyszła. Pozdrawiam - Basia.

Opublikowano

Basiu dziękuję, ja się na nią zdecydowałam i napewno dam znać z fotką włącznie. Ja myślę że moja taka ładna nie będzie. Teraz muszę zrobić Ptysia z przepisu Apsik bo wcześniej obiecałam i babę moją parzoną. W tygodniu może dam radę upiec roladę, tak mi się nasiliły kłopoty w domu że ja z tym wszystkim nie daję rady. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Tak się cieszę, że KTOŚ odważył sie wypróbować moje ciacho post-8493-1204542510_thumb.gif

Justynko - cieszę się że Ci smakowało!! Ja czasem, gdy nie miałam czasu robiłam szybko tą roladkę dla moich Łakomczuchów, teraz dzięki temu forum poznałam też inne szybkie ciasta.

Pozdrawiam - Basia.

Opublikowano

Halinko mam nadzieję, że pochwalisz się czy wyszła ta roladka (choć ja wierzę, że skoro takiej początkującej osobie jak ja ona wychodzi to co dopiero takim Gospodyniom jak Wy jesteście!!)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.