IGA Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Mój podstawowy przepis na pierogi jest bardzo podobny do przepisu podanego na forum przez Jolantę. A więc: 1/2 kg.maki 1 szkl.wody wrzącej zoltko 1 Łyżka oleju + 1 łyżka oleju do gotowania. Make wysypac na stolnice, polać wrzącą wodą. Gdy lekko przestygnie dodac zoltko, olej i wyrobić. Farsz wg. uznania. Ciasto jest elastyczne, łatwo się skleja, nie ma potrzeby zwilżania. Gotuje się w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Od momentu gdy pierogi wypłymą ja gotuję ol. 4-5 minut po czym hrtuję parę minut. Taki jest przepis podstawowy, który dostałam od znajomej, z czasem wypracowałam swó własny sposób na robienie pierogów. Ponieważ u mnie pierogi znikają w każdej ilości robię ich dużo i "na oko". Mniej więcej tak: Biorę większą ilość mąki i wrzącej wody, zamiast 1 żółtka całe jajko, oleju też trochę więcej "na oko", Najpierw robię rzadsze ciasto, potem dosypuję mąki tyle ile trzeba, aby ciasto było miękie i dlastyczne.Nie używam żadnych maszynek i foremek. Robię kilka wałków jak na kopytka , kroję na małe kawałki i rozgniatam w palcach na owlne placuszki. Każdy od razu nadziewam i sklejam. To chyba najszybszy sposób. Przy gotowaniu nie ma żadnych niespodzianek. Pierogi a mięsem, z kapustą, ruskie itp. dobrze smakują odsmażone na tłuszczu, na lekki rumiany kolor. Raczej nie zamrażam, jeżeli już to ugotowane i oblane tłuszczem. Po rozmrożeniu odsmażam na tłuszczu. Z nadzieniem owocowym nie zamrażam. Cytuj
Emma Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Ten przepis na ciasto jest super.Ja też zamiast żółtka daję całe jajko i zamiast oleju 1 łyżeczkę masła no i sól.Całe ciasto dzielę na pół.Rozwałkowuję pierwszą część ciasta na placek i wycinam szklanką kółka,a następnie nadziewam farszem.Dla mnie ten sposób robienia pierogów jest najszybszy :arrow: Tak samo postępuję z drugą cześcią ciasta i tak,aż do wyczerpania.Po ugotowaniu i wystudzeniu pierogów zamrażam je nie używając żadnych tłuszczów.Smakują...baaardzo :arrow: No i też uwielbiam odsmażane na oleju,pycha-ze śmietanką lub kefirem. Cytuj
kasiek88 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 a możesz sie podzielić jaki farsz robisz? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.