wiola344 Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Składniki: -1 kg mąki -10 dkg drożdzy -8 łyżek cukru -6 żółtek -1 jajko całe -zapach waniliowy lub pomarańczowy lub cytrynowy -10 dkg masła -5 dkg smalcu -1/2 litra mleka -1/3 łyżeczki sol -3 łyżki spirytusu lub octu -olej do głebokiego smażenia -cukier puder do posypania Wykonanie: Rozkruszyć drożdże zasypac cukrem i pozostawić na jakieś 20 min ,w tym czasie rozpuścić tłuszcze w mleku i niech przestygnie,do rozpuszczających się drożdży dodać reszte składników i na koniec wlac letnie mleko z tłuszczami ,dokładnie wyrabiać az masa zacznie odstawać od ręki i naczynia ,masa musi być nie zagęsta, gdyby było zarzadkie można dosypać trochę mąki , pozostawić na nastepne 20 min . Ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i zagnieść lecz delikatnie . Ja formuje wałeczki o grubości ok 3 cm i kroje je na kawałki ok 4 cm i na każdy nałożyć marmolade lub komfiturę i skleić , jak już mam ok 20 poczków zrobionych nie czekam az wyrosną tylko wrzycam na rozgrzany olej ,smaże we frytkownicy wielofunkcyjnej i jak ktoś ma to polecam -szybko się smażą ,a w miedzy czasie robie następne, z podanej porcji wyszło mi 70 pączków. POLECAM. Cytuj
bulimek Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Uwielbiam pączki:) Nie robiłam jeszcze nigdy sama, tak więc chyba będę miała okazję się nauczyć. A do czego jest ten smalec? Cytuj
wiola344 Opublikowano 22 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 :grin: Witaj , smalec i masło dodajesz jako tłuszcze i pączki sa bardziej elastyczne i zachowyją swoją świerzość nawet przez 2-3 dni ,kiedyś dawałam tylko margaryne lecz wyczytałam gdzieś że nie powinno się jej dodawać ponieważ szybciej twardnieją i to jest prawda ,spróbuj a przekonasz się sama,życze udanego smażenia. :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.