Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

 Składniki:

-1 kg mąki

-10 dkg drożdzy

-8 łyżek cukru

-6 żółtek

-1 jajko całe

-zapach waniliowy lub pomarańczowy lub cytrynowy

-10 dkg masła

-5 dkg smalcu

-1/2 litra mleka

-1/3 łyżeczki sol

-3 łyżki spirytusu lub octu

-olej do głebokiego smażenia

-cukier puder do posypania

 Wykonanie:

Rozkruszyć drożdże zasypac cukrem i pozostawić na jakieś 20 min ,w tym czasie rozpuścić tłuszcze w mleku i niech przestygnie,do rozpuszczających się drożdży dodać reszte składników i na koniec wlac letnie mleko z tłuszczami ,dokładnie wyrabiać az masa zacznie odstawać od ręki i naczynia ,masa musi być nie zagęsta, gdyby było zarzadkie można dosypać trochę mąki , pozostawić na nastepne 20 min . 

Ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i zagnieść lecz delikatnie .

Ja formuje wałeczki o grubości ok 3 cm i kroje je na kawałki ok 4 cm  i na każdy nałożyć  marmolade lub komfiturę i skleić , jak już mam ok 20 poczków zrobionych nie czekam az wyrosną 

tylko wrzycam na rozgrzany olej ,smaże we frytkownicy wielofunkcyjnej i jak ktoś ma to polecam -szybko się smażą ,a w miedzy czasie robie następne,

 z podanej porcji wyszło mi 70 pączków.

          POLECAM. post-4684-1203674281_thumb.gif

post-4684-1203673682_thumb.jpg

post-4684-1203674209_thumb.jpg

Opublikowano

:grin: Witaj , smalec i masło dodajesz jako tłuszcze i pączki sa bardziej elastyczne i zachowyją swoją świerzość nawet przez 2-3 dni ,kiedyś dawałam tylko margaryne lecz wyczytałam gdzieś że nie powinno się jej dodawać ponieważ szybciej twardnieją i to jest prawda ,spróbuj a przekonasz się sama,życze udanego smażenia. :P

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.