Kaliope Opublikowano 22 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2008 Witam wszystkich :grin: Podaję przepis na lekką zupkę z porów. Delikatna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu. Składniki: - 2 duże pory (białe części) - 3 średniej wielkości ziemniaki - 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego - 1 serek topiony z ziołami Hochland (10 dkg) - masło do smażenia - sól, pieprz do smaku - płaska łyżeczka Vegety - 2 łyżki śmietany 22% Wykonanie: - białe części porów pokroić w cienkie krążki i poddusić w rondelku na rozgrzanym maśle. Uważać, żeby się nie przyrumieniły - wlać gorący bulion i dodać Vegetę, trochę pieprzu i szczyptę soli - dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na małym ogniu - gdy wszystko będzie miękkie dodać pokrojony serek i jeszcze chwilę gotować aż się rozpuści - następnie zmiksować zupę na gładki krem i ewentualnie doprawić do smaku - dodać śmietanę, wymieszać i chwilkę pogotować Serek topiony sprawia, że zupka gęstnieje więc nie trzeba już dodawać śmietany. Ja jednak troszkę dodałam, ładnie się zabieliła. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub tostami albo ugotować z zacierką. Posypać szczypiorkiem. Smacznego! Cytuj
Klamerka Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Oho! Ale mi "smaka" narobiłaś! My ostatnio zakochaliśmy się w [LINK NIEAKTUALNY] z przepisu Grumka. Ale ta Twoja wygląda i zapowiada się równie zachwycająco! Nie pozostaje mi nic innego jak zapisać sobie twój przepis i lada dzień go przetestować :P PS: ale z Ciebie fanka, miłośniczka serków topionych :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Hehe... Klamerko, masz rację :P Lubię serki topione... a że akurat pasował świetnie do tej zupki.. to cóż.. ;) Polecam gorąco, bo naprawdę fajnie smakuje. Właściwie to nie zamierzałam dodawać serka do tej zupy ale.. na sam koniec coś mnie pokusiło :grin: Pozdrawiam Cię serdecznie! Cytuj
Iza22 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Zupka pyszna, ja dodaje jeszcze majeranek duuzo majeranku :wink: Pozdrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Izo cieszę się, że zupka Ci smakuje. Ja jeszcze z majerankiem nie próbowałam, ale - kto wie :) Pozdrawiam ciepło, Kinga. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.