Kaliope Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Dla wszystkich, którzy lubią kurczaczka... mniam :grin: Składniki (dla dwóch osób): - 2 udka z kurczaka - 2 małe cebule - sok jabłkowy lub gruszkowy 100% (np. Tarczyn) - ok. 10 dag suszonych śliwek bez pestek - 1 duże jabłko (ja miałam akurat słodko-winne Eliza) - sól, imbir, majeranek lub mix ziół - olej lub oliwa do smażenia Sposób wykonania: - śliwki namoczyć w soku z jabłek (około 1/2 szklanki) - udka oprószyć przyprawami (ja dałam trochę soli, szczyptę imbiru, majeranek i przyprawę kuchni włoskiej Kamis) i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron - następnie przełożyć udka do innego naczynia a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w półkrążki - gdy cebula się zeszkli ułożyć ją na udkach, przełożyć udka zpowrotem na patelnię, posypać namoczonymi śliwkami - jabłko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, posypać nimi udka - wszystko podlać sokiem, w którym moczyły się śliwki i dusić przez około 20 minut aż mięso będzie miękkie - od czasu do czasu polewać udka sosem (ważne żeby smażyły się obłożone cebulką i owocami) - można na koniec dodać do sosu łyżkę śmietany lub rozprowadzić odrobiną wody bo jest bardzo wyrazisty w smaku Podawać z makaronem lub ryżem, ziemniakami i surówką lub jak kto lubi. Myślę, że z pyzami drożdżowymi tez będzie bardzo dobre. Ja przygotowałam z ziemniakami i surówką z buraczków. Sosik jest przepyszny. Smacznego! Zdjęcie nie jest najlepsze bo nie miałam fotografować tego dania, ale ostatecznie zrobiłam fotkę więc ją zamieszczam :P Cytuj
figiel Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Te udka są podobne do mojego przepisu- schab na weekend . Nie robiłam jeszcze kurczaka w tej wersji ,tylko schab i karkówkę .Potwierdzam ,sos przepyszny . Twój przepis wypróbuję w najbliższym czasie :P . Pozdrawiam :grin: . Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Miałam nadzieję, że nie powielę przepisu ale Twój jest rzeczywiście bardzo podobny. Nie zwróciłam uwagi. Moje niedopatrzenie. Ja chętnie zrobiłabym ten schab ale nie mam narazie możliwości zapiekania w piekarniku. Pozdrawiam Cię serdecznie :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Dzisiaj Twój przepis doczekał sie realizacji :grin: .Potwierdzam udka bardzo smaczne ,a sos po prostu poezja .Dziekuję ,że podzieliłaś się przepisem i pozdrawiam - Dorota Cytuj
Kaliope Opublikowano 29 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Dorotko, Twój kurczak wygląda wspaniale!! I pewnie równie dobrze smakował. Cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Pozdrawiam serdecznie :grin: Cytuj
Jolanta Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Wlasnie wczoraj zrobilam te udeczka na swoje urodziny ''poezja smaku'' 🙂 ,tylko troche je zmodefikowalam zamiast sliwek dalam rodzynki,ale nastepna raza dam suszone owoce mysle ze rowniez bedzie pychaaa,a autorka sie nie obrazi ze cos sie troche pozmienialam :D .Goraco polecam :P . Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Jolanto! Bardzo się cieszę, że właśnie te udka zrobiłas na swoje urodzinki a ja przesyłam Ci trochę spóźnione ale serdeczne zyczenia wszystkiego dobrego i wielu kulinarnych inspiracji! :-) Oczywiście, modyfikuj przepis jak tylko chcesz, to jest jedynie "baza" a im więcej pomysłów tym lepiej dla wszystkich Smakowiczów :-) Życzę miłego dnia :-) Cytuj
Jolanta Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Kaliope dziekuje za zyczenia :-) .Moim zdaniem to wlasnie danie wglada na takie ''bogate'' wlasnie pasuje na wykwintne obiadki, kolacje i oczywiscie imprezy.Bardzo duzy wplyw maja zdjecia a fotka zrobiona przez Figielka narobila wielkiej ochoty na te udeczka.Pozdrawiam :-) . [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Stokrotka Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Pyszne te udka. Zrobiłam je na niedzielny obiad i wszyscy wcinali, aż im sie uszy trzęsły. Nie miałam śliwek suszonych, więc do śliwek w sosie własnym dodałam sok jabłkowy i to dodałam do kurczaka :D Dziękuję za wspaniały przepis :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Koleżanka po świętach opowiadała mi właśnie że jadła coś takiego i było palce lizać :) Może to był ten przepis muszę koniecznie zrobić :D Wygląda bardzo apetycznie :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Stokrotko bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis i że smakowało!! Katarzyno, gorąco zachęcam i zapewniam, że kurczak ciekawie smakuje. Pozdrawiam Was serdecznie :) Cytuj
figiel Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 A ja się stęskniłam za tym pysznym daniem ...i w niedzielę były na obiad udka .Śliwki zastąpiłam rodzynkami ,a przyznam ,ze lepsze są ze śliwkami .Przypominam ten przepis i polecam ,bo jest smaczny. Pozdrawiam :cool: Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Dorotko kurczaczek pierwsza klasa!!! I bardzo się cieszę, że ponownie go przyrządziłaś, może jeszcze ktoś się skusi :cool: Serdecznie Cię pozdrawiam! Cytuj
zdybka82 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 WITA CIE KOLIOPE PRZEPISIK BARDZO MNIE ZACIEKAWIL JUZ GO ZAPISALAM I MAM ZAMIAR GO ZROBIC JEDEN JUZ PRZEPIS TWOJ ROBILAM ROLADKI Z KARKOWKI PYSZNE MASZ SWIETNE PRZEPISY JESLI MAM IMPREZKI W DOMU A CHCE GOSCI ZASKOCZYC TO SZUKAM CIEKAWE PRZEPISY ZAWSZE ZAGLADA CZY COS NOWEGO WSTAWILAS CZEKAM NA TWOJE SWIETNE PRZEPISY.POZDRAWIAM ZYCZE SUKCESOW Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.