Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla wszystkich, którzy lubią kurczaczka... mniam :grin: Składniki (dla dwóch osób): - 2 udka z kurczaka - 2 małe cebule - sok jabłkowy lub gruszkowy 100% (np. Tarczyn) - ok. 10 dag suszonych śliwek bez pestek - 1 duże jabłko (ja miałam akurat słodko-winne Eliza)  - sól, imbir, majeranek lub mix ziół - olej lub oliwa do smażenia Sposób wykonania: - śliwki namoczyć w soku z jabłek (około 1/2 szklanki) - udka oprószyć przyprawami (ja dałam trochę soli, szczyptę imbiru, majeranek i przyprawę kuchni włoskiej Kamis) i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron - następnie przełożyć udka do innego naczynia a na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w półkrążki - gdy cebula się zeszkli ułożyć ją na udkach, przełożyć udka zpowrotem na patelnię, posypać namoczonymi śliwkami - jabłko obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, posypać nimi udka - wszystko podlać sokiem, w którym moczyły się śliwki i dusić przez około 20 minut aż mięso będzie miękkie - od czasu do czasu polewać udka sosem (ważne żeby smażyły się obłożone cebulką i owocami) - można na koniec dodać do sosu łyżkę śmietany lub rozprowadzić odrobiną wody bo jest bardzo wyrazisty w smaku Podawać z makaronem lub ryżem, ziemniakami i surówką lub jak kto lubi. Myślę, że z pyzami drożdżowymi tez będzie bardzo dobre. Ja przygotowałam z ziemniakami i surówką z buraczków. Sosik jest przepyszny. Smacznego! Zdjęcie nie jest najlepsze bo nie miałam fotografować tego dania, ale ostatecznie zrobiłam fotkę więc ją zamieszczam :P post-8290-1203769984_thumb.jpg

Opublikowano

Te udka są podobne do mojego przepisu- schab na weekend . Nie robiłam jeszcze kurczaka w tej wersji ,tylko schab i karkówkę .Potwierdzam ,sos przepyszny . Twój przepis wypróbuję w najbliższym czasie :P . Pozdrawiam :grin: .

Opublikowano

Miałam nadzieję, że nie powielę przepisu ale Twój jest rzeczywiście bardzo podobny. Nie zwróciłam uwagi. Moje niedopatrzenie. Ja chętnie zrobiłabym ten schab ale nie mam narazie możliwości zapiekania w piekarniku. Pozdrawiam Cię serdecznie :grin:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dorotko, Twój kurczak wygląda wspaniale!! I pewnie równie dobrze smakował. Cieszę się, że wypróbowałaś przepis. Pozdrawiam serdecznie :grin:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wlasnie wczoraj zrobilam te udeczka na swoje urodziny ''poezja smaku'' 🙂 ,tylko troche je zmodefikowalam zamiast sliwek dalam rodzynki,ale nastepna raza dam suszone owoce mysle ze rowniez bedzie pychaaa,a autorka sie nie obrazi ze cos sie troche pozmienialam :D .Goraco polecam :P .

Opublikowano

Jolanto! Bardzo się cieszę, że właśnie te udka zrobiłas na swoje urodzinki a ja przesyłam Ci trochę spóźnione ale serdeczne zyczenia wszystkiego dobrego i wielu kulinarnych inspiracji! :-) Oczywiście, modyfikuj przepis jak tylko chcesz, to jest jedynie "baza" a im więcej pomysłów tym lepiej dla wszystkich Smakowiczów :-) Życzę miłego dnia :-)

Opublikowano

Kaliope dziekuje za zyczenia :-) .Moim zdaniem to wlasnie danie wglada na takie ''bogate'' wlasnie pasuje na wykwintne obiadki, kolacje i oczywiscie imprezy.Bardzo duzy wplyw maja zdjecia a fotka zrobiona przez Figielka narobila wielkiej ochoty na te udeczka.Pozdrawiam :-) .

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Pyszne te udka. Zrobiłam je na niedzielny obiad i wszyscy wcinali, aż im sie uszy trzęsły. Nie miałam śliwek suszonych, więc do śliwek w sosie własnym dodałam sok jabłkowy i to dodałam do kurczaka :D Dziękuję za wspaniały przepis :)

Opublikowano

Stokrotko bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis i że smakowało!! Katarzyno, gorąco zachęcam i zapewniam, że kurczak ciekawie smakuje. Pozdrawiam Was serdecznie :)

• 1 rok później...
Opublikowano

A ja się stęskniłam za tym pysznym daniem ...i w niedzielę były na obiad udka .Śliwki zastąpiłam rodzynkami ,a przyznam ,ze lepsze są ze śliwkami .Przypominam ten przepis i polecam ,bo jest smaczny. Pozdrawiam :cool:

post-6888-1266353243_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko kurczaczek pierwsza klasa!!! I bardzo się cieszę, że ponownie go przyrządziłaś, może jeszcze ktoś się skusi :cool: Serdecznie Cię pozdrawiam!

Opublikowano

WITA CIE KOLIOPE PRZEPISIK BARDZO MNIE ZACIEKAWIL JUZ GO ZAPISALAM I MAM ZAMIAR GO ZROBIC JEDEN JUZ PRZEPIS TWOJ ROBILAM ROLADKI Z KARKOWKI PYSZNE MASZ SWIETNE PRZEPISY JESLI MAM IMPREZKI W DOMU A CHCE GOSCI ZASKOCZYC TO SZUKAM CIEKAWE PRZEPISY ZAWSZE ZAGLADA CZY COS NOWEGO WSTAWILAS CZEKAM NA TWOJE SWIETNE PRZEPISY.POZDRAWIAM ZYCZE SUKCESOW