shallimar Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Zachęcam do zrobienia prostego i tak przepysznego bloku. Naprawde uwierzcie mi, to wiecej niz niebo w gebie. ;) ja jestem zakochana w nim od dziecinstwa. Skladniki : 3 szkl mleka w proszku,szkl cukru,kostka masła, pol szkl wody, 3 lyzki kakao, 3 paczki herbatnikow (tych wiekszych, podwojnych :grin: ) rozpuszczamy : masło + cukier + woda + kakao, nastepnie pozostawiamy do wysygniecia. Dodajemy mleko w proszku mieszamy dokladnie, a potem pokruszone herbatniki. masę wkladamy do foremki wylozonej folia aluminiowa i calosc wstawiamy do lodowki az stwardnieje. potem zachwycamy sie zmakiem i uzalezniamy sie jak ja :P Cytuj
Klamerka Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Blok...mmmm :) Rzeczywiście pyszności! :grin: Choć ja nie pamiętam go z tych PRL-owskich czasów, kiedy to (podobno) święcił swoje triumfy. Spotkałam się z tym ciachem dopiero kilka lat temu. na swoją zgubę, niestety :P Z tym, że robię go ciut inaczej niż Ty. Ale to detale. Może jedynie wspomnę, że zamiast herbatników używam biszkoptów. Są bardziej miękkie i łatwiej się "wtapiają" w blok. Poza tym czasami używam orzechów i rodzynek. Niekoniecznie jednak ;) I ostatnio zaczęłam kakao mieszać pół na pół z kawą inką. Bardzo mi takie połączenie zasmakowało! :P No i nie używam do tego alu-folii. Tak czy siak, blok jest po prostu niezbędnym dodatkiem do leniwego, "łikendowego nicnierobienia"! :D PS: a czy próbowałaś robić "biały" blok? Cytuj
iwona30 Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Klamerko jakbyś chciała zrobić blok biały to znalazłam na innej stronie internetowej proszę bardzo. https://wielkiezarcie.com/przepis29302.html 1 Cytuj
broker Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Słynny blok czekoladowy. Pycha! :?: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi