bulimek Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Witajcie, mam wielki problem. W czwartek przyjdzie do mnie trochę znajomych, chciałabym troszkę zabłysnąć kulinarnie i upiec jakieś ciasto. Oni wiedzą że mój talent kulinarny nie jest zbyt wielki, dlatego postanowiłam ich zaskoczyć:-) I tu potrzebni jesteście Wy. Znacie jakieś ciasta, które można upiec łatwo i bezproblemowo? Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Może najszybszy torcik z jabłek, ciasto z marchewką, jadą goście bądź najszybszy placek albo troszeczkę pracochłonne, ale i pyszne toffi :-) Cytuj
bulimek Opublikowano 26 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Dziękuję Doroto za przepisy, chyba najbardziej to toffi mi się podoba, tyle że nie wiem czy podołam :-) Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 :cry: Na pewno podołasz, bo jak to mówią "dla chcącego nic trudnego" :-) Jakbyś czegoś nie wiedziała to pytaj. Aaaa... podpowiem jeszcze, że teraz już nie trzeba kupować mleka skondensowanego i gotować go 3 godziny, bo są w sklepach gotowe karmele. Powodzenia :P Cytuj
jotka Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Te gotowe karmele to rzeczywiście dobra sprawa, koniec z gotowaniem puszki :-) Bulimku skoro to ma być na czwartek to masz mało czasu, spróbuj może sernik, z masą toffi Oetkera, ja już go robiłam. Masa toffi jest już tam gotowa, wystarczy wymieszać z mlekiem, i też nie trzeba 3 godzin żeby karmel ugotować :cry: Cytuj
bulimek Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Dorotko a czy te herbatninki nie rozmiękają się za bardzo? Bo to czego nie lubię w ciastach najbardziej, to gdy są zbyt "mokre" i rozpadające się. Ja się na tym nie znam, pytam tylko by wyszło jak najlepiej:) Bo pomyślałam sobie, że ewentualnie mogłabym kupić jakiś gotowy biszkopt, o ile byłby lepszy niż herbatniki. Co sądzisz? Jotka mogłabyś napisać coś więcej o tym serniku? Miałabym jakąś alternatywę gdyby mi to nie wyszło:) Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Bulimku herbatniki, aż tak nie rozmiękną - po prostu będą miękkie tak, żeby ciasto dało się ładnie kroić. I na pewno też się nie rozpadnie. Robiłam je już wiele razy, bo bardzo wszystkim smakuje :-) No i najlepiej jest je zrobić dzień przed podaniem i później przechowywać w lodówce. Bulimku jeżeli gości masz już jutro, to może najlepszym rozwiązaniem będzie biszkopt. Bo gdy herbatniki i krakersy nie zmiękną to ciasto będzie się źle kroić :cry: Cytuj
jotka Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Ciekawe czy jeszcze zdążę :-) Bulimku musisz tylko kupić twaróg zmiksować składniki i piec według zaleceń, jeśli chodzi o masę to tak jak wcześniej pisałam należy wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem, zagotować i polać sernik. Na ser można położyć włoskie orzechy czy jakieś inne według gustu i smaku dodatki. Mniam, masa jest ciągnąca jak krówki :cry: No i nie ma takiej możliwości żeby nie wyszło. Poradzisz sobie na pewno. Cytuj
bulimek Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Dziękuję Wam dziewczyny za pomoc. W końcu, z małą pomocą przyjaciółki, zrobiłam oba te ciasta. Goście byli pod wrażeniem:) W końcu kupiłam biszkopt, bo trochę się bałam tych herbartników. Ciasto było naprawdę dobre. Było:D. A ten sernik też jest ciekawy. Trochę się martwiłam, że będzie trochę monotematycznie, bo w obu toffi, ale jednak te ciasta są zupełnie inne, tak więc nie było problemu. Jeszcze raz dzięki:) Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Cieszę się Bulimku, że ciasta się udały :P W przyszłości możesz spróbować zrobić to ciasto toffi z herbatnikami, na pewno też będzie Ci smakować :-) Pozdrawiam :cry: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.