iwona30 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 WERSJA I 2 szklanki mleka kwaśnego lub kefiru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru 3-4 szklanki mąki pszennej Olej do smażeniaWszystkie składniki dajemy do miski i dokładnie mieszamy tak żeby ne było grudek, odstawiamy na 5 minut. Łyżką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron. Można posmarować masłem są bardzo smaczne. WERSJA II na słodko Te same składniki tylko że dodajemy: 5 łyzek cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka pokrojone w kostkę Postępujemy tak samo jak w wersji pierwszej tylko że po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Ja dzisiaj robiłam wersje drugą. Cytuj
marzycielka Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 jejku,jak smakowicie wyglądają te placuszki Iwonko aż slinka cieknie :-) Cytuj
andy8 Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Czy nazwa proziaki pochodzi z podkarpacia-co właściwie oznacza? Cytuj
iwona30 Opublikowano 29 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Oznacza to że jednym ze składników jest soda a soda to inaczej proza i dlatego nazywają się proziaki. Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Dzięki Iwonko za wyjaśnienie teraz rozumiem skąd taka nazwa :-) Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 ale fajne placuszki, szkoda że nie mam kefiru w lodówce, ale chyba zrobię jutro na szybką kolację w wersji na słodko żeby maluch pojadł..... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi