Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Białkowiec 3 szklanki mąki szklanka białek szklanka oleju 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki letniego mleka łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy lub olejek Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut.

post-2336-1204471396_thumb.jpg

Opublikowano

Halinko ja osobiście nie potwierdzam-bo teraz nie jem słodyczy :lol: , ale po opiniach mojej rodzinki piszę ,że ten placuszek jest świetny. Mam ten przepis od niedawna -z innego żródła i robię w formie babki. Proporcje są ciutek inne bo mam 1 kostkę margaryny rozpuszczonej i dodaje się letnią i 1 szklankę ciepłego mleka a cukier zmniejszyłam do 1 szklanki. Jest naprawdę bardzo puszysta,dodałam olejek cytrynowy. Polecam z czystym sumieniem -u mnie właśnie poszedł ostatni kawałeczek. Halinko oczywiście stawiam 5,pozdrawiam. :razz: Dodam jeszcze ,że ma tę zaletę iż nie zawiera cholesterolu-gdyż nie daje się żółtek. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Tylko nie mogę dodać oceny ,ale każdy kto spróbuje powie że jest wyśmienita.

• 1 rok później...
Opublikowano

Robię tego białkowca za każdym razem jak zostają mi białka z pączków. Dodaję olejek cytrynowy i startą skórkę i ma fajny aromat i bardzo nam smakuje. Dziękuję i pozdrawiam! Zdjęć nie zdążyłam zrobić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj skusiłam sie na to ciasto. I z pełnym przekonaniem moge powiedziec ,że jest pyszniutkie. Zrobiłam z sokiem i skórka cytrynową. Jest puszyste i nie suche. Pychota. ;) :-) :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Podnoszę temat dziś upiekłam tego białkowca Ino dziękuję za sprawdzony przepis teraz już wiem że zawsze z białek upiekę tą babkę Pozdrawiam wszystkich widzę że na forum jest jeszcze parę mi znanych osób

Opublikowano

Justynko a ja Tobie dziękuję za skorzystanie z tego przepisu i miły komentarz. Błysnęłaś dalszym swoim talentem. Ciekawi mnie bardzo czy ponownie zaczniemy razem wszyscy na smacznym współpracować?. Jeżeli tak to będę musiała się przywitać. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam dziewczyny i ja także po tak długiej przerwie witam Dorotkę,Halinkę ,Justynke i drugą Dorotkę..powiem szczerze ,że stęskniłam się za Wami .Mam nadzieje ,że teraz częściej będę mogła zaglądać na forum. Było by miło gdyby ktoś mnie jeszcze pamiętał.... :cool:

Opublikowano

Witaj Elu :grin: Pamiętamy Cię, pamiętamy i z Twoich przepisów często korzystamy :grin: Widzę, nowe, ciekawe przepisy na forum, ślicznie dziękuję Ci Elu :grin: Ja też się stęskniłam Dziewczyny za Wami, za nowymi przepisami, za Waszymi poradami i odpowiedziami...