teresap Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Moje Panie dawno nic nie było nowego , bo mamy post , ale może kogoś skuszę jak nie teraz to po świętach ROGALIKI są pyszne i szybko się robi 60 dag . mąki 40 dag margaryny - nie rozpuszczac , tylko wgnieśc 4 żółtka 2 całe jajka 10 dag drożdży 2 nie pełne łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18 1 duży cukier waniliowy Śmietana + drożdże + dobra szczypta soli + cukier waniliowy , dobrze rozrobić i wlać do naczynia w którym będziemy zagniatać ciasto . Na to roztrzepane jajka + mąka z proszkiem + margaryna Zagnieść ciasto i do lodówki na tyle ile mamy czas 1 1/2 godz. – 3 godz. Rozwałkować na takie koła jakie chcemy mieć rogale ,tzn. jeśli większe rogale to bierzemy ciasta więcej i koło wychodzi większe , dzielimy na 8 części i nakładamy nadzienie i zwijamy od strony szerszej, jeśli chcemy rogaliki małe to ciasta miej , koło mniejsze i rogale też Czym nadziewać : budyń, marmolada , czekolada, kakao i cukier lub jaki kol wiek dżem. Smarujemy rogale roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem , ja drutem od szaszłyków robie w rogalu tak dwie trzy dziury żeby lepiej rosły i do pieca Piekę 175 tylko 12 -16 min (zależy od wielkości rogala ) POZDRAWIAM i życzę SMACZNEGO Cytuj
lamie Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Tereniu - próbowałam już wszystkich rogalików z tego forum (bo uwielbiam je strasznie i kojarzą mi się z dzieciństwem i moją kochaną babcią) więc mam straszną ochotę na te Twoje cudeńka... tylko,że po przeprowadzce mam piekarnik gazowy i nie umiem się jeszcze nim posługiwać. Możesz mi powiedzieć na jaką cyfrę mam nastawić grzanie (mam ich od 1 do 9). Przepraszam za takie może śmieszne pytania, ale ja nigdy nie miałam do czynienia z piecem gazowym... Cytuj
teresap Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 "LAMIE" :mrgreen: : :mrgreen: oops: : :mrgreen: Jest mi strasznie przykro , ale ja nie posiadam piekarnika gazowego piekę w tak zwanym zielonym Myślę że na 4 i około 200 stopni, a jeśli za wolno by się piekły to można zawsze podkręcić na 5 Piekłam kiedyś u bratowej w piekarniku i pamiętam na 3 ale ona miała podziałkę chiba do 6 czy 7 Ufam że znajdzie się lepszy fachowiec niż ja , i rogaliki upieczesz CZEKAM I POZDRAWIAM Cytuj
anka123 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Cudnie wygladaja te rogaliki,moja coreczka juz o nie prosi,dzieki za przepis PS przepraszam za brak polskich liter Cytuj
teresap Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 ANECZKO :mrgreen: BĘDĘ CZEKAĆ NA OPINIE CÓRKI - JAK SMAKUJĄ ? POZDRAWIAM Cytuj
ainka1980 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Ja mam takze piekarnik gazowy i z tego co sie dowiedzialam to 4 to 180 stopni. Rogaliki wygladaja naprawde pysznie. :mrgreen: Cytuj
anka123 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Teresko,moja coreczka powiedziala "mamusiu pychoooooooootka". wiec wielkie dzieki :mrgreen: Cytuj
teresap Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Aniu cieszę się że smakowały a zwłaszcza córce :mrgreen: POZDRAWIAM I CAŁUSKI DLA CÓRECZKI Cytuj
teresap Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 LAMIE co z piekarnikem opanowałaś go - wyszły rogaliki ?????????????????????????????????????? :mrgreen: Cytuj
m.agga Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 Pysznie wygladaja te rogaliczki. mam pytanie,m z tej porcji mąki ile wychodzi sredniej wielkosci rogalikow?? dziękuje z góry za odpowiedź:P Cytuj
ANGI Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Napewno spróbuję tych pysznych rogalików bo wyglądają cudnie i apetycznie:))) Cytuj
teresap Opublikowano 23 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Pysznie wygladaja te rogaliczki. mam pytanie,m z tej porcji mąki ile wychodzi sredniej wielkosci rogalikow?? dziękuje z góry za odpowiedź:P Przepraszam że tak długo czekałaś na odpowiedz ,ale ostatnio nie mam czasu zaglądać A pro po ilości rogali około 30 sztuk Sama dawno ich nie piekłam – trzeba zrobić POZDRAWIAM I , ŻYCZĘ SMACZNEGO I CZEKAM NA OPINIE Cytuj
teresap Opublikowano 27 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 A u mnie na stole znów były rogaliki upieczone w nowym piekarniku :) POZDRAWIAM :evil: Cytuj
teresap Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Widzę że mi nie wierzycie że rogaliki są super (pół francuskie ) i rozpływają się w ustach Ja znów piekłam bo gość sobie życzył Czekam na odważnych :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi