wiola344 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Jest to moje ulubione i obowiązkowe ciasto które robie na Wielkanoc składniki na ciasto: 3szkl. mąki,20dkg masła,3 żółtka,1szkl. cukru pudru,wanilia,3 kopiaste łyżki gęstej śmietany Na masę: 0,5l śmietany 30%,30dkg cukru pudru,laska wanili lub duży cukier waniliowy,10dkg masła,20 ml spirytusu,2-3 krople aromatu rumowego, Do dekoracji: suszone morele,czekoladowe ziarenka kawowe,płatki migdałowe,kandyzowane papaja (mogą być ananasy),4łyżki gęstej konfitury morelowej Wykonanie: ciasto-wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki na 1 godz.,potem ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i upiec na złoty kolor w tem,200 c Masa- do rondelka o grubym dnie wlać śmietane wsypać cukier i dodać wanilie, gotować na słabym ogniu,gdy masa zacznie gęstnieć dodać masło cały czas mieszając. Gdy kropla kajmaku położona na tależyku zastyga-masa jest gotowa, na koniec szybko wlać spirytus i aromat rumowy(może być waniliowy),wymieszać i zdiąć z ognia. Ciasto posmarować cienką warstwą konfitury morelowej a na nią wlać ciepły kajmak i rozsmarować nożem aby powierzchnia była gładka, udekorować suszonymi owocami i płatkami migdałowymi. Ja czasem zamiast konfitury daje dżem ale musi być gęsty bo inaczej lejąc ciepły kajmak wtopi się w dżem będzie nie ciekawie wygladało (to wiem z doświadczenia). Jest przy tym troche pracy ale naprawde warto bo jest przepyszny polecam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.