Gość Graża Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2004 Szukam przepisu na tort bezowy - najlepiej kawowo-bezowy. :D Cytuj
Gość Dota Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Jutro przyslę, bo nie pamietam dokładnie składników. Moja propozycja to małe beziki zatopione w obłędnym kakaowo-alkoholowym, puszystym kremie. Czy o to mniej więcej chodzi??? Dota Cytuj
Gość merlin Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Hej Dota! Czy możma prosić o przepis? Pozdrowienia Merlin. Cytuj
didloo Opublikowano 3 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2004 Przeglądając "swoje" gazety z przepisami, znalazłam parę przepisów na torty bezowe. Są to jednak przepisy nie sprawdzone przeze mnie, więc nie gwarantuję za ich końcowy efekt. Jeśli jesteście jednak mimo tego zainteresowani- dajcie znać! Chętnie je przepiszę dla Was. :D Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 ... Moja propozycja to małe beziki zatopione w obłędnym kakaowo-alkoholowym, puszystym kremie... Hmmm ciekawie zapowiadający się przepis .... szkoda że nie podany w całości :) Ja mogę zaproponować taki przepis na tort kokosowo-kawowy lecz do bezy można nie dodawać kokosu tylko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej do każdego placka bezowego :) Cytuj
efcia Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Mam przepis na taki tort - nazywa się TORT MOCCA. Składniki: 4 czubate łyżki kawy mielonej 1,5 kostki margaryny lub masła 6 żółtek 0,25 kg cukru pudru bezy (kupujemy gotowe) krążek wafla ewent.mielone orzechy do posypania Kawę zaparzamy w jak najmniejszej ilośći wody.Zostawiamy razem z fusami i studzimy. Margarynę lub masło ucieramy drewnianym tłuczkiem w glinianej misie, tak aby otrzymać puszystą masę. Osobno ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę - dodajemy stopniowo do masy i ucieramy tłuczkiem w tym samym kierunku. Następnie wlewamy stopniowo kawę razem z fusami ciągle ucirając. Na dnie tortownicy kładziemy krążek wafla, a na nim dość ściśle warstwę bez. Bezy pokrywamy warstwą kremu, a na niej znowu bezy. Przekładamy tyle razy na ile wystarczy ciastek i kremu (lekko uciskamy bezy). Na wierzchu powinien być krem, który posypujemy mieloną kawą i orzechami. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!!! PS. Osobiście nie robiłam, ale przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki która się nim zachwycała. Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Bardzo dziękuję Efciu za podany przepis - zrobię go na najbliższe przyjęcie urodzinowe w mojej rodzince :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.