bulimek Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Witajcie. Znacie może przepis na smażone banany w cieście? Zawsze marzyłam by coś takiego zrobić, ale nie wiem jak zrobić to ciasto. Gdzieś czytałam, że jest to takie zwykłe naleśnikowe. Tylko jak czasami gdzieś jadłam taki deser, to ciasto wydawało mi się zupełnie inne, kruche i nie przypominające naleśnikowego. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj
jotka Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Ja robię według tego przepisu: 3 jaja 3 łyżki śmietanki 12-proc. 3-5 łyżek mąki 2 łyżki cukru Żółtka utrzyj z cukrem kryształem na jednolitą masę. Dosypuj po łyżce mąkę i powoli wlewaj śmietankę. Na końcu połącz z pianą ubitą z białek. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Bananowe racuszki 8 bananów 1/3 szklanki rumu 1,5 szklanki mleka 30 dag mąki 3 jaja 4 dag drożdży olej, cukier puder Obrane banany podzielić na 4-5 części i zalać rumem. Do mąki włożyć pokruszone drożdże, wlać żółtka, mleko i łyżkę oleju. wszystko dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Ubić białka i dodać do ciasta. Wyjąć z rumu kawałki bananów, osączyć. Banany zanurzać w cieście i łyżką kłaść na rozgrzany olej. Smażyć 3 minuty. Wykładac na papier by ociekły z tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Przepisy czytelników - wydanie 1994r. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi