Kaliope Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Będąc niedawno w Empiku przeglądałam jakąś gazetkę kulinarną.. nie pamiętam jej nazwy ale był w niej fajny przepis, który zapamiętałam. Dziś go wypróbowałam. Placuszki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu. Składniki: - kostka twarogu półtłustego (ja miałam trochę więcej) - 3 jajka - 4 łyżki mąki - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: - ser rozetrzeć z żółtkami - dodać cukier puder i mąkę, wyrobić ciasto (jest bardzo gęste) - ubić pianę z białek i dodać do masy serowej (po wymieszaniu ciasto robi się troszkę rzadsze i lepi się do łyżki) - smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano Można podawać placuszki posypane cukrem pudrem albo polane syropem owocowym. Ja zrobiłam sos owocowy własnego pomysłu: - 1 banan - 2 łyżki gęstej śmietany - 1/4 szklanki soku bananowego - 2-3 łyżeczki konfitury z czerwonej pożeczki (lub innej) Wszystko razem zmiksować i polać sosem placki. Bardzo proste i smaczne danie. Myślę, że szczególnie polubią je dzieci :mrgreen: Smacznego! Przepraszam za takie troche "koślawe" zdjęcie. 1 Cytuj
EWA1992 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Niedawno zrobiłam placuszki. Owszem są pyszne,ja posypałam je cukrem-pudrem. Cytuj
ajaj Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Ja bardzo podobnie robie sernik na herbatnikach. Oczywiscie nie pieke go na patelni lecz w blaszce Cytuj
Kaliope Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Co kto woli, jak kto lubi :P Ważne, żeby smakowało. Pozdrawiam :P Cytuj
pina1989 Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2008 Bardzo dobre placuszki smażyłam je dzisiaj rano i podałam ze świeżymi ugniecionymi truskawkami i polałam jogurtem naturalnym i miodem(niebo w gębie) :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 6 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 bardzo się cieszę, że Ci smakowały :D Pozdrawiam. Cytuj
AnnaK Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 Robię takie same placuszki tylko dodaję do ciasta jabłka pokrojone w dużą kostkę. Cytuj
zebcia Opublikowano 13 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2008 Robiłam dziś te placuszki i są naprawdę smaczne. Ja polecam ze śmietanką i cukrem. Ale nie omieszkam spróbować z podanym sosem :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Cieszę się, że kolejna osoba spróbowała i że smakowało. Pozdrawiam serdecznie :) Cytuj
Agie Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Swietny przepis, a placuszki poprostu mniam mniam. Moj dwuletni synek ,,wchlonal,, wszystkie. Aby wszystkie przepisy byly takie proste, a potrawy takie pyszne. Goraco polecam!!! Cytuj
aleksandrazet Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Czy wyjdą mi z chudego sera? Taki mam akurat w lodówce, to akurat bym wykorzystała? Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Myślę, że można spokojnie użyć chudego sera - powodzenia :razz: Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Aleksandra, przepraszam, że nie odpisałam od razu. Nie zaglądałam tu przez jakiś czas i nie zauważyłam, że zadałaś pytanie. Myślę, że bez problemu wyjdą placuszki również z chudego sera. Mam nadzieję, że spróbujesz i będą smakowały. Pozdrawiam :) Cytuj
Dany Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2011 Fajnie wyglądają te placki, właśnie szukałem co można zrobić z białego sera, bo wcinanie go na surowo z warzywami już mnie nudzi... co prawda nie jest to chyba zbyt dietetyczny przepis (ta mąka i cukier) ale wyglądają pysznie i są proste (a to najważniejsze :)) więc chętnie je zrobię. Ile placków wychodzi z podanej proporcji? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi