BeaGa Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 Och jak się czyta te listy ciast to już ma się ochotę na święta. Ja upiekę tradycyjnie sernika (bez niego nie ma świąt wg moich domowników), biszkopta z masą orzechową i piernika. Oprócz tego od mojej mamusi będę mieć mazurka (moja mamcia robi najwspanialszego na świecie) oraz miodowca. Z mamcią wypracowałyśmy metodę pól na pół - tzn. na każde święta ustalamy, co która piecze i dzielimy się po połowie. W ten sposób mamy bardziej urozmaicone stoły. ;) Cytuj
Przepis Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Ja planuje upiec sernik, mazurek, babkę i babeczki... Może muffiny nie każdemu kojarzą się z Wielkanocą, ale moim zdaniem idealnie nadają się do koszyczka. Dodatkowo Muffiny uwielbiam za szybkość i łatwość przygotowania. Można je zaraz po wystygnięciu zapakować do woreczków i zamrozić. Później wystarczy tylko wieczorem wyciągnąć babeczkę, a następnego dnia będzie idealna do pracy lub porannej kawy. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Nigelli Lawson "Feast", zmniejszyłam jednak ilość czekolady. Muffiny z czekoladą 250 g mąki 175 g cukru, najlepiej pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki ciemnego kakao 100 g posiekanej czekolady, różnej 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko aromat lub ekstrakt waniliowy W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Przelać mokre do suchych i niezbyt dokładnie wymieszać (mają pozostać drobne grudki). Ciasto nakładać łyżką do ¾ wysokości papilotek. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 20 minut. Smacznego! Cytuj
psyche Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Ja piekę Aniołka znalezionego kiedyś na forum (pyszny!), karpatkę, stefankę i kokosanki. Cytuj
Dorota Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Ja upiekłam dzisiaj sernik i mazurka ;) Cytuj
KiBolek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jak udały się świąteczne wypieki, może ktoś wymyślił jakąś nową-świecką tradycję? bo ja na poczekaniu stworzyłam cudnie wyglądający Romans brzoskwini z liczi :) Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ja mam w zamiarze upiec sernik z brzoskwiniami,ciasto balowe i metrowiec. Cytuj
basga Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Rurki już upiekłam,zrobię jeszcze roladę makową,sernik jakiś,karpatkę i chyba tyle. Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Ja upiekę sernik,ciasto z masą orzechową i chyba babkę :) Cytuj
Basia K Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Mam w planach sernik z kakaowym kruchym ciastem,babkę cytrynową. Nad trzecim ciastem się jeszcze zastanawiam...chyba biszkopt ze śmietaną, jagodami i galaretką (jagody mi "zawadzają" w zamrażarce ) :) Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Polecam: :) Sernik papieski :grin: Sernik na biszkopcie Cytuj
dsas Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Oj w tym roku jak nigdy bedzie bardzo slodko- Tort cyganski /juz upieklam i ciasto nie wyszlo pieknie wyroslo i OPADLO ale to nie tragedia znalazlam przepis na ciasto makowe i bedzie kombinacja mam nadzieje ze masa sie uda?/ Cytrynowiec/spod juz upieczony/ Pani Walewska/czeka na przelozenie/ Babka piaskowa /to juz w piatek bedzie pieczona./ i oczywiscie moj pyszny serniczek. P.S. Przyslijcie troche ciepelka bo tu strasznie zimno 1C i leje caly tydzien tak bedzie a tu juz koniec kwietnia.Pozdrawiam i zycze WESOLYCH SWIAT. Cytuj
sylwuśka Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Ja w tym roku mam w planach zrobic : cycki murzynki 2 lub 3 babki jeszcze nie wiem jakie ;p i zastanawiam sie podejsciem do mazurka :) Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Mmm... widzę, że Święta zapowiadają się słodkie, smaczne i kolorowe - super ! :grin: PS. Dsas, przesyłam dużo słoneczka i ciepła do Was, gorąco pozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt :oops: Ja mam w planach upiec, sernik z brzoskwiniami, mazurka i śmietanowca :) Życzę wszystkim udany wypieków :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Ja zdecydowałam,że jednak w tym roku upiekę biszkopt przekładany masą orzechową...mazurek orzechowy i paschę,a siostra upiecze sernik i babkę :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi