grumko Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Z podanych proporcji wyszło nam 25 paluszków. SKŁADNIKI: 400 g filetów z białej ryby, 120 g bułki tartej, 2 łyżki startego parmezanu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki soli czosnkowej, 150 ml gęstej śmietany, 1 jajko, 100 ml mąki, 100 ml oleju, świeżo mielony pieprz, sól. SPOSÓB WYKONANIA: Pokroić filety w podłużne kawałki. W misce wymieszać natkę pietruszki, tartą bułkę, parmezan, sól czosnkową, słodką paprykę, skórkę z cytryny, tymianek, pieprz i sól. W innej misce wymieszać dokładnie jajko ze śmietaną, na talerz wysypać mąkę. Panierować rybę w mące, jajku ze śmietaną, a następnie w przyprawionej bułce tartej. Smażyć na oleju, aż ryba się zezłoci. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu usunąć za pomocą papierowego ręcznika. Smacznego!! Cytuj
Ada-M Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Przepis wykorzystam na jutrzejszy obiad. zaciekawił mnie ten dodatek startej skórki cytrynowej do panierki. Nigdy też nie dodawałam przy panierowaniu do jajka śmietany. Wrażenia smakowe opiszę jutro. pozdrawiam :( Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 fajny pomysł z tymi paluszkami, szkoda że jestem na diecie i nie jem nic smażonego :( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi