viola32 Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Upiec biszkopt.Ja upieklam biszkopt z przepisu wiolki z 7 jajek na duza 30cm tortownice. 6 lyzeczek zelatyny 1l smietany 30% 1 puszka brzoskwin 1 marg.Kasia 1 maly sloiczek nutelli Biszkopt wystudzic i przekroic na trzy placki.Pierwszy placek nasaczamy.Ja nasaczam zawsze biszkopt gal.cytrynowa ok. 2 -3 lyzeczek rozpuszczonych w szklance goracej wody(jak zbraknie to rozrabiam ponownie tak samo) Ucieramy marg.Kasie i po trochu dodajemy nutelli i dalej ucieramy az skladniki ladnie sie polacza.Nakladamy mase na pierwszy placek. Kladziemy na to drugi placek biszkopta i nasaczamy go. 6 lyzeczek zelatyny rozpuszczamy w 2/4 szkl.zimnej wody, jak napecznieje to podgrzewamy na malutkim ogniu mieszajac co chwile,az zelatyna sie rozpusci i studzimy. Ubijamy smietane dodajac pod koniec ubijania jeszcze ciepla zelatyne i dalej chwile ubijamy. Polowe smietany wykladamy na tort.Brzoskwinie odsaczamy , kroimy na male kawaleczki i ukladamy na smietanie. Kladziemy trzeci placek,nasaczamy go delikatnie,zeby smietana nam sie nie rozpuscila.Nakladamy smietane na wierzch i boki tortu. Na koncu ozdabiamy tort wedle uznania.Ja skorzystalam z przepisu na ozdoby z pianki marshmallows i zrobilam rozyczki i listki. Mozna tez przyozdobic tort pozostalymi brzoskwiniami. Smacznego! Cytuj
figiel Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Wspaniały wypiek .Gratuluje umiejętności :( Cytuj
Dorunia Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Bardzo ładny i pewnie smaczny tort zrobiłaś Violu...ja też piekę biszkopt z przepisu Wiolki,bo zawsze się udaje i jest rewelacyjny w smaku :( Pozdrawiam :) Cytuj
viola32 Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Dziekuje za pochwaly :( Rzeczywiscie tort byl pyszny,ale ubilam smietane z dodatkiem smietan-fixow i sie "wylewala"wiec podalam w przepisie,z dodatkiem zelatyny(wtedy nie ma mowy o splynieciu z tortu jak to u mnie bylo). Cytuj
ANGI Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Torcik piękny:))) I ciekawy pomysł ze słonikiem na środku:))) Pozdrawiam cieplutko:))) Cytuj
viola32 Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Slonik porcelanowy i dodal uroku.Ja rowniez pozdrawiam i dziekuje :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi