Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!:)

Co mi poradzicie? Gdy pięke całego kurczka lub udka, skórka wychodzi mi mało chrupiąca i ma nieładny kolor :) Co zrobić aby była złocista i chrupiąca?? Prosze pomóżcie :( Pozdrawiam..

...Angelika...

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zajrzyj tu -> https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=3678

- Niektórzy smarują kurczaka, pod koniec pieczenia, tłustą śmietaną - ja tego nie wypróbowałam...

Mam też inne, wypróbowane sposoby:

1. W czasie pieczenia można dodać do niego łyżeczkę miodu (posmarować skórkę) - trzeba jednak często zaglądać do piekarnika, bo może zbyt mocno się przypiec od spodu, gdyby miód zdążył spłynąć.

2. Można kurczaka posmarować majonezem zmieszanym z keczupem lub samym majonezem.

3. Kurczaka przygotować w marynacie złożonej z oleju, soli, zmiażdżonego (praską) czosnku i różnych przypraw (dodajemy według uznania, zależnie od tego, jaki chcemy uzyskać smak). Odradzam przyprawy typu Vegeta, Warzywko itp, bo bardzo zmiekczają mięso, nadając rosołowy posmak i skórka czasem nie chce się zrumienić.

Polewamy i nacieramy mięsko tą marynatą i wstawiamy do lodówki w jakiejś misce pod przykryciem, na conajmniej 6 godzin - ja wstawiam na ok. 12). Następnie nalewamy trochę marynaty z miski na blaszkę do pieczenia i układamy kurczaka. Marynaty powinno być tyle na blaszce, żeby kurczak miał cienką warstewkę tłuszczu pod sobą, ale nie pływał w niej za mocno (bo i tak trochę tłuszczu się z niego wytopi).

Wstawiamy do nagrzanego (ok. 175-200 stopni) piekarnika i pieczemy do zrumienienia, polewając tłuszczem z blaszki, co jakieś 15 - 20 minut (2-3 razy w ciągu całego pieczenia).

Ten ostatni sposób stosuję bardzo często i uzyskuję zawsze chrupiącą i rumianą skórkę na kurczaku, a mięsko jest kruche i wilgotne w środku - pycha :grin:

Opublikowano

Przeczytałam kiedys i tak z resztą robię, że w trakcie pieczenia po kilku minutach pod skórką tworzy się taka poduszka z rozpuszczonego tłuszczyku, powietrza, pary i innych i trzeba po prostu zrobić kilka nakłuć widelcem takie ciach ciach aby to uwolnić, też jest pewien efekt.

Opublikowano

Polewanie tłuszczem podczas pieczenia powoduje, że skórka z kurczaka sama wypuszcza to, co ma pod spodem, przez pory w skórze. Jednak tym sposobem (polewanie gorącym tłuszczem z pieczenia) rumieni się nie tylko kurczak, ale każde mięsko :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.