czerusia Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2008 Witam!!:) Co mi poradzicie? Gdy pięke całego kurczka lub udka, skórka wychodzi mi mało chrupiąca i ma nieładny kolor :) Co zrobić aby była złocista i chrupiąca?? Prosze pomóżcie :( Pozdrawiam.. ...Angelika... Cytuj
Christina Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Zajrzyj tu -> https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=3678 - Niektórzy smarują kurczaka, pod koniec pieczenia, tłustą śmietaną - ja tego nie wypróbowałam... Mam też inne, wypróbowane sposoby: 1. W czasie pieczenia można dodać do niego łyżeczkę miodu (posmarować skórkę) - trzeba jednak często zaglądać do piekarnika, bo może zbyt mocno się przypiec od spodu, gdyby miód zdążył spłynąć. 2. Można kurczaka posmarować majonezem zmieszanym z keczupem lub samym majonezem. 3. Kurczaka przygotować w marynacie złożonej z oleju, soli, zmiażdżonego (praską) czosnku i różnych przypraw (dodajemy według uznania, zależnie od tego, jaki chcemy uzyskać smak). Odradzam przyprawy typu Vegeta, Warzywko itp, bo bardzo zmiekczają mięso, nadając rosołowy posmak i skórka czasem nie chce się zrumienić. Polewamy i nacieramy mięsko tą marynatą i wstawiamy do lodówki w jakiejś misce pod przykryciem, na conajmniej 6 godzin - ja wstawiam na ok. 12). Następnie nalewamy trochę marynaty z miski na blaszkę do pieczenia i układamy kurczaka. Marynaty powinno być tyle na blaszce, żeby kurczak miał cienką warstewkę tłuszczu pod sobą, ale nie pływał w niej za mocno (bo i tak trochę tłuszczu się z niego wytopi). Wstawiamy do nagrzanego (ok. 175-200 stopni) piekarnika i pieczemy do zrumienienia, polewając tłuszczem z blaszki, co jakieś 15 - 20 minut (2-3 razy w ciągu całego pieczenia). Ten ostatni sposób stosuję bardzo często i uzyskuję zawsze chrupiącą i rumianą skórkę na kurczaku, a mięsko jest kruche i wilgotne w środku - pycha :grin: Cytuj
czerusia Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Christina dziękuje Ci za rady:) Musze koniecznie wypróbować!!:grin: pozdrawiam:) Cytuj
aida Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Przeczytałam kiedys i tak z resztą robię, że w trakcie pieczenia po kilku minutach pod skórką tworzy się taka poduszka z rozpuszczonego tłuszczyku, powietrza, pary i innych i trzeba po prostu zrobić kilka nakłuć widelcem takie ciach ciach aby to uwolnić, też jest pewien efekt. Cytuj
czerusia Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 no nawet ciekawe, musze tak spróbować.. a moze to też zalezy od mięsa?? Pozdrawiam:) Cytuj
Christina Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Polewanie tłuszczem podczas pieczenia powoduje, że skórka z kurczaka sama wypuszcza to, co ma pod spodem, przez pory w skórze. Jednak tym sposobem (polewanie gorącym tłuszczem z pieczenia) rumieni się nie tylko kurczak, ale każde mięsko :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.