Bahus Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Piersi z kurczaka nadziewane bazylią 4 piersi z kurczaka ze skórą, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek posiekanej bazylii, 3 łyżki sera ricotta, 2 łyżki oliwy z oliwek, 20 dag kurek (ze słoika), 150 ml śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, listki bazylii do dekoracji, sól i pieprz. Piersi umyć i osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i posiekać. Bazylię wymieszać z połową porcji szalotki, czosnkiem i serem. Farsz ostrożnie umieścić między skórką a mięsem, spiąć wykałaczkami i posypać solą i pieprzem. Smażyć na oliwie po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić resztę szalotki. Dodać osączone z zalewy kurki. Smażyć jeszcze przez 2 min. Dodać śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem polać mięso. Udekorować listkami bazylii. Cytuj
an69 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Przeglądam odległe strony i jest naprawdę sporo fajnych przepisów,np ten. Bahus chyba już nie aktywny na forum przekazał całkiem pokaźny ich zbiór. Mam ochotę zrobić te piersi z bazylią ale skąd ja wezmę piersi zs skórą??? Trzeba by kupić 2 kurczaki i wyciąć piersi.A gdyby zrobić tak jakieś roladki z tych składników,może Wy Kuchareczki podrzucicie jakiś pomysł na modyfikację tego dania. Będę wdzięczna za pomysły i czekam na odp. An Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Aniu piersi są w sprzedaży podwójne ze skórą, ja kupuję i robię galard, skóry nie dodaję. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi