grumko Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Schab faszerowany pomidorami Taki pyszny schab upiekła nam na święta Irena :grin: SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, słoik suszonych pomidorów w oleju, 4-5 łyżek marynowanych oliwek nadziewanych papryką, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, łyżka miodu, zioła prowansalskie, świeża bazylia, sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Mięso umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż dłuższego boku, nie przecinać do końca, tak, aby uzyskać prostokątny płat. Natrzeć z obu stron rozgniecionym czosnkiem, oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 1-2 h. Pomidory i oliwki osączyć z zalewy, ułożyć na płacie mięsa. Mięso mocno zwinąć w roladę, obwiązać bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć w brytfance, polać tłuszczem ze smażenia i wlać kilka łyżek wody. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st. C, często polewając sosem z pieczenia. 10 min. przed końcem pieczenia mięso posmarować miodem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Gotową pieczeń wyjąć na półmisek, usunąć nici, pokroić na plastry. Udekorować listkami bazylii. Smacznego!! Cytuj
niuniaczek Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Andrzeju, pogratuluj Irenie fantastycznego mięska. Mieliscie smaczny obiadek w świeta. Wygląda przepysznie. Muszę zrobić na obiadek w najbliższym czasie, bo lubię takie wykwintne mięska. Mam pytanko - takie pomidory to własnej roboty czy mozna gdzieś kupić, bo sie nie spotkałam. A pomidory i bazylia - pycha musi być .... Cytuj
grumko Opublikowano 27 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Pomidory były kupne ze słoiczka. Widziałem w Lidlu, Tesco i Carefourze Express. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Mam pomidorki i zabieram siedo robienia tej rolady na niedzielną imprezkę. Andrzeju, czy mięsko po ukrojeniu się nie rozpada? Cytuj
niuniaczek Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 No więc zrobiłam, mimo obaw, ze sie bedzie rozpadało. Na szczęście nie rozpadło się - obwiązałam mocno sznurkiem i po odwiązaniu sznurka nadal się trzymało a po pokrojeniu w plasterki nie rozpadało się. Ponadto dodam, ze mięsko proste w wykonaniu i smaczne. Naszym gościom smakowało. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.