ina12 Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 Biszkopt 8 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka kartoflanki 1 szklanka cukru 1 mały proszek do pieczenia Z podanych składników upiec biszkopt w dużej tortownicy. Masa 1 l mleka 1 szklanka kaszy manny 2 małe op. cukru waniliowego 1 1/2 kostki palmy - gramatura 225 g. 4 łyżki cukru pudru sok z dwóch cytryn Kaszę manną namoczyć w dwóch niepełnych szklankach mleka. Resztę mleka zagotować , dodać napęczniałą kaszę i gotować ok. 20 minut cały czas mieszając. Na koniec dodać cukier waniliowy i ostudzić. Zmiksować palmę z cukrem pudrem, dodać sok z cytryn. Do utartego tłuszczu dodawać po łyżce kaszy miksując. Biszkopt przekroić, przełożyć masą, wierzch posypać tartą czekoladą lub kakaem. Cytuj
figiel Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Halinko ale dałam sie nabrać , a "prima aprilis" dopiero jutro :grin: . Myślałam ,że do tego kremu potrzebne jest kozie mleko :grin: . Robiłam ten krem niedawno do dziwaka ,jest bardzo dobry ..... po raz pierwszy spotykam sie z ta nazwą :grin: . A Twoje ciasto wygląda apetycznie !!! Cytuj
Iwona01 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Faktycznie można się zakręcić :grin: Ja też myślałam,że chodzi o kozie mleko,ale jeśli dobrze kumam, to ta masa tak się nazywa, tak? A właściwie skąd ona sie wzięła? Mimo wszystko interesujący przepis.Już go dołączam do swojej "skarbnicy" przepisów :grin: Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Dorotko i Iwonko jak obliczyłam to ten przepis posiadam od około dwudziestu lat. Przepis posiadam od współpracowniczki i dobrze Iwonko skojarzyłaś że masa nosi taką nazwę. Ja tak samo podałam jak mam zanotowane od niej w zeszycie i nie wiem kto to taką nazwę wymyślił. Przypuszczam że ona ten przepis musiała dostać od kogoś. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Zmieniłam nazwę masy i nie będzie podejrzeń że jest z koziego mleka. Cytuj
IGA Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Witaj Ina. Jesteś Wielkim Autorytetem na tym forum i bardzo słusznie. Zawsze czytam Twoje przepisy i wiele z nich już wypróbowałam tylko nie zawsze jest czas usiąść do komputera i wyrazić opinię. W każdyn bądź razie jeżeli czytam jakiś przepis i widzę, że Ty oceniłaś go wysoko to znaczy że jest godny uwagi. Jeżeli chodzi o to ciasto, to znam podobne. Unieściłam je na forum pod nazwą Cisto WZ z Masą Grysikową. Też jest pyszne i też mam przepis od ponad 20 lat. Krem grysikowy został chyba trochę zapomniany, a szkoda. Pozsrawiam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Kochane Forumowiczki.. otóż muszę stanowczo powiedzieć, że krem grysikowy nie został zapomniany :D Igo.. ja od niedawna wzięłam się za gotowanie i pieczenie... ooojjeejj... no to już rok :P gdy wyszłam za mąż i zamieszkaliśmy z Mężem sami.. i właśnie jednym z pierwszych ciast jakie zrobiłam było właśnie takie z kremem z kaszy manny :D A Halinka dla mnie tez jest autorytetem i również czytam przepisy Jej autorstwa i wszelkie uwagi jakimi się dzieli z nami na forum. Pozdrawiam Was ! :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi