teresap Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 To bierzemy się do roboty - na pewno nie pożałujecie (Ja na święta zrobiłam go zamiast mazurka ) Pierwszy placek 7-jajek 1- szk cukru 2 -łyżki kakała 5- łyżki mąki pszennej 2 -łyżeczki proszku Po upieczeniu przekroić na pół Drugi placek 25 dag orzechów włoskich 5 białek 20 dag cukru 1 1/2 łyzki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki przennej Upiec Krem 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20dag cukru 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny Wykonanie 1 – PLACEK Białka ubić + cukier +żółtka +kakało +proszek z mąką - UPIEC 2 PLACEK Białka ubić + cukier + rozwałkowane orzechy + i resztę składników KREM Zrobić budyń Utrzeć margarynę i dodawać zimny budyń PRZEKŁADAMY Ciemny placek + masa + placek orzechowy + masa + ciemny Na wierzch polewa i ja posypałam go płatkami migdałów Zachęcam do zrobienia bo bardzo dobry ŻYCZĘ SMACZNEGO I czekam na opinie Przepraszam ale nie dopisałam że biszkopty i ciasto orzechowe można trochę nasączyć ja nasączyłam mocną herbatą z cytryną około 1 szk , na wszystkie placki – nie koniecznie Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 WYGLĄDA BARDZO APETYCZNIE I PEWNIE TAK SAMO SMAKUJE 🙂 ZARAZ ZAPISUJĘ SOBIE TEN PRZEPIS. Cytuj
teresap Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 WITAM i gwarantuje że smakuje lepiej niż wygląda CZEKAM NA OPINIE I POZDRAWIAM Cytuj
aguska_85 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Witam , mam pytanko czy ten placek dugi z orzechami pieczemy??? bo nic nie napisałaś🙂 Cytuj
teresap Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 AGUSIU już naprawiłam błąd - oczywiście upiec !!!!!!! Dzięki i CZEKAM NA OPINIE ..............? Cytuj
EWA1992 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Teresko może zadam głupie pytanie,co to za mąka przelej? I następny placuszek Twój wygląda smakowicie. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Ewuniu tam chodzi oczywiście o mąką pszenną,to taki złośliwy chochlik. Ja mam z kolei inne pytanie do Tereski....jaką inną masę można wykorzystać do tego ciasta bo nie przepadam za budyniową. Gdybyś miała jakieś propozycje to z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
teresap Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Teresko może zadam głupie pytanie,co to za mąka przelej? I następny placuszek Twój wygląda smakowicie. Pozdrawiam. Ewuniu nie wiem jak to się stało , oczywiście chodzi o makię pszenną , już naprawiłam PRZEPRASZAM Cytuj
teresap Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Ewuniu tam chodzi oczywiście o mąką pszenną,to taki złośliwy chochlik. Ja mam z kolei inne pytanie do Tereski....jaką inną masę można wykorzystać do tego ciasta bo nie przepadam za budyniową. Gdybyś miała jakieś propozycje to z góry dziękuję i pozdrawiam. ?APSIK? uważam że każda masa jasna za wyjątkiem z kaszy, a najlepsza jakaś tortowa np. taka jak dałam do tortu orzechowego Pozdrawiam i czekam na efekty Cytuj
wiola344 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 🙂 przepis jest bardzo ciekawy i ciacho wyglada smakowicie, więc zabieram się za nie ,jutro powiem jak wyszło :P Cytuj
EWA1992 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Eluniu i Teresko bardzo dziękuje za wyjaśnienie. Tereniu nie ma za co przepraszać,każdemu może się przytrafić 🙂 . Na niedzielke postaram sie upiec,tak smakowicie wyglada mniam... Pozdrawiam Ewa. Cytuj
teresap Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Ewuniu już nastawiam wodę na kawę ..........? "Przy kawie i degustacji napiszesz opinie . Mam nadzieje że kawka nie wystygnie.'' Również POZDRAWIAM Cytuj
Gość levatrice Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 A jaki jest czas pieczenia i temperatura piekarnika dla tych ciast? Cytuj
wiola344 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 🙂 W koncu zrobiłam i musze powiedzieć że jest wspaniałe, brak mi słow aby opisać to ciasto jednym słowem "puch " ale aby dokładniej wiedzieć jakie ono jest trzeba je zrobić ,dziekuje za przepis :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi