Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu mojego pomysłu. Ten torcik zrobiłam dla mojego Męża. Bardzo nam smakował 🙂 Składniki: upiec wysoki ciemny biszkopt i przekroić na 3 krążki *Masa krówkowa: - 1 puszka gotowej masy krówkowej (400g) - 10 dag masła Wykonanie: masło rozetrzeć mikserem i stopniowo dodawać masę krówkową. Zmiksować na gładki krem. *Masa jabłkowo-pomarańczowa: - 5 jabłek średniej wielkości - 1 duża pomarańcza - 1 żółta galaretka np. brzoskwiniowa - 1/3 szklanki cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Wykonanie: - jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach; przełożyć do rondelka - pomarańczę obrać, usunąć białe błonki i podzielić na małe cząstki, dodać do jabłek - jabłka i pomarańczę smażyć na wolnym ogniu - dodać cukier i cynamon, smażyć od czasu do czasu mieszając - pod koniec wsypać suchą galaretkę, zamieszać, zdjąć z ognia i przestudzić *Masa budyniowa: - 1,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 żółtko - 1 łyżka mąki pszennej - 3 łyżki budyniu śmietankowego - 10 dag masła - wiórki kokosowe wg uznania (ja dałam 4 łyżki) Wykonanie: - rozrobić 3/4 szklanki mleka z żółtkiem, mąką i budyniem (budyń był już z cukrem) - pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym - wlać rozrobione składniki, dodać wiórki kokosowe i ugotować gęsty budyń; przestudzić - masło zmiksować dodając przestudzony budyń Można dodać sparzone rodzynki Dodatkowe składniki: - łuskane orzechy laskowe lub włoskie, drobno posiekane - kilka kawałków czekolady deserowej lub mlecznej - suszone morele lub inne owoce lub bakalie do dekoracji - konfitura z czerwonej porzeczki (może być inna) - pół opakowania żółtej galaretki Przygotowanie tortu: - krążki biszkoptu namoczyć (ja rozrobiłam gęsty sok z czerwonej porzeczki z dodatkiem soku z cytryny) - każdy krążek posmarować cienką warstwą konfitury porzeczkowej - na pierwszy krążek wyłożyć połowę masy krówkowej, na to połowę masy jabłkowo-pomarańczowej i posypać posiekanymi orzeszkami, przykryć drugim krążkiem - na drugi krążek wyłożyć drugą połowę masy krówkowej, na to pozostałą masę jabłkowo-pomarańczową i znów posypać posiekanymi orzeszkami, przykryc trzecim krążkiem - na trzeci krążek (pamiętac, że każdy ma byc posmarowany warstwą konfitury) wyłożyć gęstą masę budyniową. Masy wychodzi tyle, aby posmarowac nią jeszcze boki tortu. - udekorować według uznania Moja dekoracja: na mase budyniową starłam mleczną czekoladę i posypałam orzeszkami, na środku zrobiłam kwiatka z suszonych moreli i czekoladki, naokoło ułożyłam pokrojone cukierki czekoladowe z galaretką w środku. Do tego stężoną galaretke pokroiłam w kwadraciki i udekorowałam wierzch oraz boki tortu. Moja rada: krążki posmarowane konfiturą dobrze włożyc na około 15-20 minut do lodówki. Schłodzona konfitura nie będzie się dzięki temu "mazać" z masą krówkową. Polecam i życzę smacznego! :P post-8290-1207151095_thumb.jpg post-8290-1207151156_thumb.jpg post-8290-1207151049_thumb.jpg

Opublikowano

Ciekawy przepis czy tej masy budyniowej mało wychodzi,bo płatów środkowych biszkoptu się nie przekłada z tego co napisałaś a na wierzchu też jej za dużo nie widać chyba taka cienka warstwa?Gratuluję pomysłu ja dzisiaj też zrobiłam dla męża ciasto -sernik z brzoskwiniami bo jest miłośnikiem serników no i ma jutro imieniny 🙂

Opublikowano

Figiel, bardzo Ci dziękuję! Starałam się udekorować torcik tak, żeby sprawiał wrażenie radosnego, słonecznego :P Dlatego nazwałam go "torcik słoneczny". Andy8, środkowych płatów biszkoptu nie przekłada się masą budyniową. Masy wychodzi tyle, żeby wystarczyło jej na wierzch tortu i posmarowanie boków i taka ilość jest według mnie odpowiednia. Ta warstwa nie jest za cienka, ale też nie taka sama jak masy krówkowej. Taki był mój zamysł, nie chciałam, żeby było za słodko 🙂 A co do sernika, to właśnie sernik w każdej postaci jest moim ulubionym wypiekiem. A najbardziej lubię sernik-cielaczek :D Figiel i Andy8 pozdrawiam Was serdecznie :D

Opublikowano

Agnieszko cieszę się, że przepis Ci się spodobał i również pozdrawiam 🙂

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dorotko taka pochwała od Ciebie - mistrzyni tortów - to dla mnie ogromna radość. Bardzo się cieszę, że mój torcik Ci się spodobał. Pozdrawiam :shock:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa :P Piszę dopiero teraz bo w weekend miałam studia. Pozdrawiam :P

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.