Iwona01 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 SKŁADNIKI: - 2 kg surowych ziemniaków - 60 dkg ziemniaków gotowanych przeciśniętych przez praskę - 30 dkg podgardla wieprzowego ( ewentualnie boczek ) - 4 jaja - ok.20 dkg kaszy manny - olej, sól oraz pieprz WYKONANIE: Ziemniaki obrać i zetrzeć, dodać ziemniaki gotowane, stopione i zrumienione podgarle razem z tłuszczem, całe jaja,kaszę manną,trochę oleju oraz pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Masę wylać do blaszki uprzednio wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Polać po wierzchu troszkę oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 - 2 godz. (do zrumienienia wierzchu ) w temp. 200*C Po upieczeniu podawać pokrojoną babę polaną śmietaną lub sosem grzybowym. Z tej ilości składników wychodzą mi 2 podłużne blaszki (średnia i duża),ale ta baba jest tak pyszna,że dokładki wśród moich domowników to norma 🙂 Polecam i życzę smacznego Cytuj
Kasiulek Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Podobny przepis jest już na forum... ba nawet powiem, że sama go zamieściłam pod nazwą Kartoflak 🙂 Ale te gotowane ziemniaki... tak jeszcze nie próbowałam... następnym razem zrobię jak w Twoim przepisie. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 O kurczaki nie wiedziałam, że już jest 🙂 Dzisiaj właśnie piekłam tę babę,to podałam przepis. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi