Selena Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 CIASTO Z KREMEM WANILIOWYM Na ciasto miodowe: 30 dag mąki 15 dag masła 10 dag cukru jajko 3-4 łyżki miodu łyżeczka imbiru łyżeczka proszku do pieczenia Na biszkopt: 10 dag mąki 1 kisiel cytrynowy 4 jajka 15 dag cukru cytryna łyżeczka proszku do pieczenia Na krem waniliowy: 0,4 l mleka op.budyniu waniliowego pół laski wanilii ( ja dałam ciut aromatu wan.) 20 dag cukru 20 dag masła Dodatki: gotowa polewa czekoladowa Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem.Dodać resztę składników, wyrobić ciasto, schłodzić.Podzielić na 2 części, rozwałkować , w prostokątnej formie upiec 2 placki ( 180 stop. ) Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny. Białka ubić na pianę , wsypać mąkę, kisiel i proszek do pieczenia. Wymieszać z żółtkami .Upiec biszkopt w tej samej formie co ciasto miodowe. Z mleka , budyniu i cukru ugotować gęsty budyń i ostudzić. Masło rozetrzeć z miąższem laski wanilii ( aromat;) ), dodawać po łyżce zimny budyń.Wymieszać. Na placku miodowym rozłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu i drugi placek miodowy lekko docisnąć. Gotową polewą czekoladową polać ciasto. Ja placki miodowe dodatkowo skropiłam sokiem pomarańczowym. Ciasto dobre na drugi dzień. Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 To jest chyba taka wersja królewicza-Selena witaj na forum 🙂 Cytuj
Selena Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Łoj, przepraszam za brak manier;-) Witam wszystkich cieplutko. Andy wg mnie to nie jest królewicz, bo tu nie ma masy z kaszki mannej:P poza tym w moich regionach owy królewicz zwie się miodownikiem, i robi się go nieco inaczej:). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.