Iwona01 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Ostatnio przeglądając jedno z kolorowych czasopism natknęłam się na ciekawy artykuł o mniszku. Dla mnie od zawsze był on chwastem popularnie zwanym mleczem. I co się dowiedziałam? Otóż mniszek to prawdziwa skarbnica substancji leczniczych, witamin (zwłaszcza C ) i minerałów.Pobudza wytwarzanie żółci, ułatwia pracę wątrobie.Wzmacnia także odporność.Usuwa z organizmu toksyny, a jego kwiaty dodatkowo łagodzą stany zapalne jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Nie przypuszczałam,że ma tyle właściwości,powiedzmy "zdrowotnych". Co prawda jadłam kiedyś miód zrobiony z płatków mlecza i muszę przyznać, że jest b. dobry (mam nawet przepis na ten miód), ale nie przypuszczałam, że jest tak " wszechstronny". Można przyrządzać z niego również surówki. Czyżby nadszedł czas na jedzenie chwastów? 🙂 Pozdrawiam Cytuj
minia51 Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Nie tylko z "mlecza" robi się surówki. Mój znajomy robił surówkę z liści młodych pokrzyw.O ile pamiętam to były majowe listki. Same witaminy Cytuj
mamalu Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Iwonko a moglabys sie podzielic tym przepisem na miodek z mlecza? Dziekuje Danusia Cytuj
Iwona01 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Oczywiście, Danusiu, podaję Ci przepis: - 210 szt.płatków mlecza ( chodzi o płatki kwiatów) - 1 litr wody - 1,5kg cukru - 1 i 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego Płatki mlecza (oczywiście najpierw oczyszczone i umyte) gotować w wodzie przez 7 minut od momentu wrzenia. Przecedzic przez ściereczkę i ostudzić. Dodac cukier i gotować na małym ogniu 45 minut. Przed końcem gotowania ( na 10 min. przed wyłączeniem dodać kwasek cytrynowy. Pozdrawiam :shock: Cytuj
mamalu Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Iwonko czy chodzi tu o cale glowki mlecza 210 sztuk i z tego platki obskubac? Dziekuje. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Tak Danusiu, o to chodzi :shock: Pozdrawiam Cytuj
anka123 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Moja kolezanka robi taki miodzik. Pyszny, POLECAM Cytuj
Gość emilianka Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Czytając przepisy na miód z minszka widzę że nie nie ma mojej prababci :shock: oto on: 4 garscie mniszka <całe kwiaty wazne żeby nie były z deszczu i z pobliż drogi bo będą zawierać trujące metale i pozostawią lekki smak goryczy!!!!!> wypłukać odcisnąć i zalać 1 litrem wody zagotować i odstawiń na 12 godzin <noc poprostu> potem odcisnąć i przecedzić dodać 1 kg cuku i gotować około 1 do 2 godzin sprawdzać czy jest nie zagęsty i czy za mocno sie nie gtuje ,mieszać w połowie gotowania dodać sparzoną i pokrajaną w plasterki połówkę cytryny <nie moze byc kwasek absolutnie,bo może sie zkrystalizować i zbednie obciaża nerki> potem rozlac do słoiczków i do każdego dodać plasterek cytynki tej gotowanej w miodzie zakręcić i odwrucic do góry dnem tak przygotowany miód jest doskonały do pierników,na kanapke do herbaty itp jest tez lekiem na alergie <kaszel i katar sienny ,stabilizuje cisnienie ,koi nerwy i co najważniejsze podnosci odporność i świetnie smakuje> serdecznie polecam i życze smacznego :grin: :grin: :) Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Witaj Emilianka :P Wczoraj zrobiłam miód z mniszka z Twojego przepisu (podwójną porcję) miodzik rewelacja już wypiłam dwie szklanki herbaty z tym miodem... mniam :lol: Po tym długim weekendzie zrobię sobie jeszcze kilka słoiczków 🙂 Dziękuję za przepis i pozdrawiam :( Cytuj
minia51 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Czy to mają być całe "łebki" kwiatków, czy tylko oskubane żółte płatki? U mnie na ogrodzie i nieopodal na polach jest aż żółto od mleczy. Może pytanie głupie... ale raz pisze że całe kwiaty, a raz że oskubać je. Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ja robiłam z całych "łebków" kwiatów. Pozdrawiam :( Wkrótce dodam zdjęcia mojego miodu z mniszka :lol: Cytuj
jgust Opublikowano 6 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2008 Czytając przepisy na miód z minszka widzę że nie nie ma mojej prababci :D oto on: 4 garscie mniszka <całe kwiaty wazne żeby nie były z deszczu i z pobliż drogi bo będą zawierać trujące metale i pozostawią lekki smak goryczy!!!!!> wypłukać odcisnąć i zalać 1 litrem wody zagotować i odstawiń na 12 godzin <noc poprostu> potem odcisnąć i przecedzić dodać 1 kg cuku i gotować około 1 do 2 godzin sprawdzać czy jest nie zagęsty i czy za mocno sie nie gtuje ,mieszać w połowie gotowania dodać sparzoną i pokrajaną w plasterki połówkę cytryny <nie moze byc kwasek absolutnie,bo może sie zkrystalizować i zbednie obciaża nerki> potem rozlac do słoiczków i do każdego dodać plasterek cytynki tej gotowanej w miodzie zakręcić i odwrucic do góry dnem tak przygotowany miód jest doskonały do pierników,na kanapke do herbaty itp jest tez lekiem na alergie <kaszel i katar sienny ,stabilizuje cisnienie ,koi nerwy i co najważniejsze podnosci odporność i świetnie smakuje> serdecznie polecam i życze smacznego :razz: :P :-D Robie ten miod od dwoch lat,ale bez cytryny,teraz chyba mam lepszy przepis od ciebie.W tym roku juz za pozno na te werse,ale w przyszlym roku wlasnie taki zrobie.Pozdrawiam i dziekuje za dobry przepis. Cytuj
Iwona01 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Odświeżam "wiosennie" temat :) Dzisiaj natknęłam się na artykuł zatytułowany "kuracje z wiosennych ziół",w którym podano właściwości trzech roślin i przepisy z ich zastosowaniem. Zainteresowały mnie i pomyslałam,że je zamieszczę, może ktos się skusi i je wybróbuje. POKRZYWA ZWYCZAJNA zawiera mnóstwo witamin i minerałów.Oczyszcza organizm.Działa krwiotwórczo,moczopędnie i obniża poziom cukru we krwi.Ze zrywanych w maju i czerwcu liści warto przygotowywać napary(2 łyzki świezych liści zalać szklanką wrzątku,odstawić na kwadrans,pić 2 razy dziennie),albo regenerujący sok: Umyte liście (im więcej tym lepiej),przepuścic przez sokowirówkę lub zmielić i odcisnąć potem sok. Przetrzymywać go w lodówce,nie dłuzej niż 3 dni. Kurację prowadzić przez min. miesiąc(najlepiej do dwóch). Przez tydzień pić 3 razy dziennie po łyżeczce soku,po jedzeniu. W kolejnych tygodniach stopniowo zwiększać rację,aż do 8 łyżek stołowych dziennie. MNISZEK LEKARSKI (o nim i jego działaniu juz pisałam,ale zamieszczę przepis na syrop o działaniu przeciwzapalnym i przeciwkaszlowym). Oto on: Nazrywać ok.500 kwiatków (razem z zielonymi koszyczkami). Wypłukać je,zalać litrem zimnej wody i gotowac pod przykryciem.Przecedzić napar,wsypać do niego 1kg cukru i mieszając gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godz.(nie dopuścić do wrzenia). Na koniec dodać sok z dwóch cytryn,zamieszać i rozlać do wyparzonych słoiczków.Zakręcić je,odwrócić do góry dnem i przykryć np.kołderką. Pozostawić tak do ostygnięcia. W czasie przeziebienia stosować przez 3 do 12 dni, 3 razy dziennie po łyżce (rozcieńczyć w 1/2 szkl. letniej wody lub herbaty). Zażywać pół godz. przed posiłkiem. Z młodych liści mniszka można równiez przygotować zdrową sałatkę lub przyrządzic jak szpinak. Takim przysmakiem powinny się raczyc zwłaszcza osoby,które maja podwyższony poziom cukru,chcą schudnąć (coś dla mnie :grin: ),poprawic przemianę materii lub podreperować cerę(mniszek oczyszcza organizm z toksyn). BABKA LANCETOWATA pomaga przy stanach zapalnych dróg oddechowych i układu pokarmowego (np.przy wrzodach). Ze świeżych liści można robić okłady na stłuczenia,otarcia i ukąszenia owadów. Z babki,w połączeniu z innymi wiosennymi ziołami,warto też przygotować witalizujące sałatki: Zebrać (w równych porcjach) młode liście babki,mniszka i pokrzywy. Umyć je i pokroić na małe kawałki,doprawić tak jak mizerię. Jadać przez miesiąc. Zaczynając od małych porcji (dwie łyzki dziennie),co tydzień zwiększając rację o łyzkę. Artykuł jest sygnowany przez lekarza internistę (Monika Kamińska),myslę więc ,że jest cos wart,a przepisy w nim zamieszczone wiarygodne,moze dobre w smaku i warte wypróbowania? Pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.