Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obiecałam Mężowi, że zrobię na obiad szpinak. Sama jadłam go w zyciu może ze 2 razy, bo po prostu mi nie smakuje. Mąż jednak bardzo lubi i próbuje mnie przekonać, że to dla zdrowia więc chcę zrobić na obiadek ale zupełnie nie mam pojęcia jak? Jak się go przyrządza, jakich przypraw dodać.. wiem, że czosnek i śmietanę.. Byłabym bardzo wdzięczna za rady, krok po kroku. I jaki szpinak najlepiej kupić? Bo w sklepie są takie mrożonki z sosem śmietanowym albo bez niczego. Pomóżcie młodej żonie 🙂 dzięki!

Opublikowano

Jeśli chodzi o szpinak, to dodam od siebie coś...

- Gałka muszkatołowa jest nieodzowną przyprawą do szpinaku

- Do szpinaku pasuje też doskonale - czosnek (już pisała o tym Klamerka)

- Dodanie masła lub śmietany także bardzo wzbogaca jego smak i powoduje, że jego konsystencja staje się bardzo delikatna, a nawet - aksamitna

Możesz też zajrzeć tu: https://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2244

i tu: https://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepis...t.php?id_p=8573

tutaj też: https://wielkiezarcie.com/przepis7512.html

[LINK NIEAKTUALNY]

https://www.winiary.pl/przepisy_przepis.asp...p;recipeID=3154

Mnóstwo przepisów na szpinak znajdziesz tu:

https://www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/pr...01_komplet.html

Jest wiele sposobów przyrządzenia szpinaku - wybierz przepis, który mógłby najbardziej zasmakować Tobie i Twojemu mężowi.

Życzę smacznego

Opublikowano

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Na pewno skorzystam! Pozdrawiam 🙂

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Jeśli mrożony (wg mnie najlepszy hortexu), to rozmrażam na patelni i jak się rozmrozi i trochę odparuje, to solisz, pieprzysz, wciskasz czosnek, sporo świeżo startej gałki muszkatołowej (nie używaj startej z torebki, no chyba, że nie masz wyjścia, bo bez porównania), i śmietana, moja siostra dodaje zamiast śmietany serek bieluch. Mieszasz, żeby się wszystko połączyło i śmietana zagotowała, czy podgrzała i gotowe!!!! Ja szpinak uwielbiam w wersji obiadowej - ziemniaki puree, szpinak i jajo sadzone!!!!! To nasze ukochane rodzinne danie. Można z makaronem (kokardki np.) - czasem zapiekam gotowe z serem w piekarniku parę chwil. No i można nafaszerować ugotowane wcześniej ziemniaki i położyć ser, i na chwilę do piekarnika albo mikrofali. Jeśli używasz szpinaku świeżego, to pamiętaj, że musisz kupić sporo - nawet z kilogram, bo bardzo traci na objętości, a potem trzeba zużyć hektolitry wody do umycia - ja zwykle nalewam wody do wanny - serio!!! Jak jest już naprawdę dobrze umyty, czyli po 15tym płukaniu nie ma już piachu, to wrzucasz do gotującej się wody i blanszujesz dosłownie parę chwil - wyciągasz na sitko, czy durszlak, odcedzasz, jak odrobinę wystygnie to wyciskasz z wody - siekasz (jak drobno to zależy od Ciebie) i na patelnię i jak wyżej dalej. Smacznego!

Opublikowano

Ja osobiście preferują Bonduelle i to najlepiej w "brykietach" szybko się rozmrażają. Bardzo dobrym dodatkiej jest starty ser pleśniowy dodaje smaczku. Nie zwróciłam uwagi czy dziewczyny podrzucuły Ci pomysł na naleśniki z białym serem i szpinakiem jak dla kogoś takiego jak Ty co dopiero rozpoczyna przygodę ze szpinakiem to zdecydowanie polecam do tego sos czosnkowy. Można je przygotować wcześniej a potem zapiec w naczyniu żaroodpornym.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.