bulimek Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Jak na początkującą kucharkę przystało, postanowiłam zaopatrzyć się w stolnicę. I tu moje pytanie - czy lepsza jest taka drewniana, czy może coś takiego jak mata silikonowa (słyszałam że istnieje)? To drugie podobno zajmuje mało miejsca, ale czy jest dobre to nie wiem. Doradźcie proszę :-) Cytuj
Christina Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Bardzo dobre pytanie :-) Chętnie poznam odpowiedź... Czy ktoś z Was używał silikonowej stolnicy? Czy sprawdza się dobrze? Dla mnie to dość istotne, że zajmuje mało miejsca. Znalazłam trochę informacji w necie, na temat silikonowej stolnicy: - nie wolno na niej kroić zwykłym nożem (musi być plastykowy); - trochę się przesuwa po blacie (ale drewniana też się przesuwa), można skropić blat wodą i wtedy podobno już się nie przesuwa; - bardzo łatwo utrzymać ją w czystości; - lepiej się na niej wałkuje plastykowym wałkiem (podobno wtedy ciasto nie przylepia się do wałka); A jakie są Wasze opinie? Macie taką silikonową stolnicę? Cytuj
bulimek Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Widzę że w podobnych miejscach czytałyśmy:) Cytuj
Christina Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Bardzo możliwe :-) Może jednak ktoś z naszych forumowiczów podzieli się swoim doświadczeniem w użytkowaniu silikonowej stolnicy... Cytuj
jotka Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Oj dziewczyny polecam, ja na swojej piekę rolady i ciasteczka, bo można ją tak też wykorzystać. Cytuj
Christina Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 To świetny pomysł :D i z pewnością łatwiej ją potem umyć, niż szorować blachy... Cytuj
Gość HrabinaRozentrop Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Jakiś czas temu, dane mi było oglądać krótki program o wyborze stolnicy. Pamiętam tyle, że ostatecznie najlepszym wyborem jest stolnica drewniana. O ile dobrze pamiętam, to jednym z powodów był fakt, że na drewnianej jest mniej bakterii, czy nie są tak szkodliwe jak na innych podłożach. Cytuj
bulimek Opublikowano 10 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zapomniałam już o tym wątku:). W końcu kupiam silikonową i jestem z niej bardzo zadowolona, łatwo ją utrzymać w czystości, zajmuje mało miejsca, można na niej piec. Także Christina polecam:) Cytuj
basga Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Kupiłaś taką niebieską?Widziałam taką w sklepie i też mnie kusi. :grin: Cytuj
bulimek Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2008 Nie, żółtą:grin: Kupowałam przez internet, ale sprawdzonej firmy także nie było problemów. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 No to też się chyba skuszę - a ile kosztuje taka stolnica? Cytuj
bulimek Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Ja za swoją zapłaciłam 50zł, co jest stosunkowo dużo w porównaniu z innymi, ale nie żałuję, bo się nie niszczy i mam pewność że się nie zniszczy po pół roku. A z takimi no-name to róznie może być. Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Stolnica z prawdziwego silikonu nie przesunie sie nawet o milimetr.Chyba ze ktos polozy zla strona,albo jak wspomnialam nie jest z silikonu.Ja mam wierzch gladki a spod w takie jakby prazki.Uzywam jej tez do pieczenia-super sprawa!Jak dla mnie jedyna wada to to,ze wlasnie nie mozna na niej kroic. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.