viola32 Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 1 puszka mleka slodzonego Wkladamy mleko w puszce do garnka z woda i gotujemy 2,5-3 h (pilnujemy by woda caly czas zakrywala puszke) 1szkl.maki pszennej 2 lyzki cukru 1 jajko 5 dkg masla 1 lyzeczka proszku do piecz. Z podanych skl. zagniatamy ciasto i wykladamy nim blache 25x36,podpiekamy chwile by troszeczke sie zezlocilo. 1 kg twarogu mielonego 8 jajek 1 marg.Kasia 2 lyzki maki pszennej 2 lyzki maki ziemniacz. 1 szkl.cukru pudru aromat pomarancz. 100g orzechow wloskich(mozna dac 200g) Zoltka miksujemy z cukrem.Dodajemy miekka marg.Kasie,miksujemy.Gdy powstanie jednolita masa dodajemy po trochu twarogu,pozniej obie maki i aromat a na koncu namoczone rodzynki wszystko mieszamy.Ubijamy piane z bialek i dodajemy do masy serowej,mieszamy.Przekladamy na spod ,ktory wczesniej troche podpieklismy.Pieczemy ok.50-60min.w nagrzanym piekarniku 180 stop. Gdy sernik jeszcze cieply otwieramy przestudzona ale jeszcze ciepla puszke z ugotowanym mlekiem .Karmel wykladamy na wierzch sernika i na karmel wykladamy posiekane orzechy wloskie. Sernik jest przepyszny na drugi,trzeci dzien ,wprost rozplywa sie w ustach.Polecam i SMACZNEGO!!! Cytuj
ebkasia Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 viola jesteś wielka!!! pychota, jeśli zrobię ten serniczek następnym razem to może spróbuję go na drugi, trzeci dzień, bo dziś za pierwszym razem wykonania do końca nie zdążył ostygnąć jak go nie było. PYCHOTA . Kobietki - kuchciki polecam to ciasto. (szybko się robi)- ja zamiast mleka z puszki dałam gotowy już kremik- Krówkę) SUPER Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Witaj ebkasia.Dzieki za wyprobowanie przepisu.Ciesze sie,ze Ci smakuje,bo mi tez :lol:.Identyczny sernik kupowalam w Zatoce(to siec sklepow )dostawali je z cukierni ale nie pamietam jej nazwy .Czesto go kupowalam swego czasu...Postanowilam go stworzyc sama i udal mi sie...JEST IDENTYCZNY !!!jak z tej cukierni.A przepis na sam sernik mam z jakiejs gazety ale nie bylo podane ile cukru,wiec tak na oko sypnelam jedna szklanke i mysle ,ze jest ok(choc dla niektorych sernik w polaczeniu z masa karmelowa moze byc za slodki) .Nastepnym razem poczekaj choc jeden dzien np.zrob wieczorem i rano po sniadaniu palaszuj :(. Smacznego!!!Pozdrawiam Beata Cytuj
ANGI Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Serniczek pychotka:) Mniamniusie:) Polecam:)) Cytuj
viola32 Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Ciesze sie ,ze smakuje i pozdrawiam. Cytuj
goosiaa Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Do masy serowej nie dodaje się proszku do pieczenia? Czy mam wlać cały zapach cytrynowy do tejże masy? Z góry dziękuję za odp. Jutro zabieram się za pieczenie i nie chcę mieć żadnych wątpliwości :-( Cytuj
goosiaa Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Niestety nikt mi nie odpowiedział, ale serniczek zrobiłam. Wszyscy zachwyceni! Jest po prostu wyśmienicie przepyszny :-( No i łatwy w wykonaniu :-D Cytuj
Gość usia Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2010 zrobione, sprawdzone :) naprawde polecam, pyszniutki serniczek ;) Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Viola Upiekam Twój sernik na święta i muszę przyznać, że jest przepyszny. Jedyne moje odstępstwo, jest takie, że użyłam tylko połowe puszki karmelu i oprócz orzechów obsypałam go wiórkami czekolady, takimi cukierniczymi, więc prezentuje się ślicznie a w smaku........ach boski ;) Wesołego alleluja :sad: Cytuj
kalina123 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2010 serniczek pyszny :wink:)) smakował wszystkim i bardzo lubie go robić , robiłam już kilka razy również z polewą czekoladową i kokosem do ciasta dałam też troszkę kakao i też dobry , tylko hm jest jakaś metoda aby sernik nie pękał podczas pieczenia? i jak najmniej opadał :/ ? Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Witaj Wiolu, skusiłam się na Twój sernik, i powiem, że jest najlepszy z wszystkich przepisów na sernik :) Każdy, kto go jadł, pytał o przepis :) Dziękuję za podzielenie się z nami tym przepisem i serdecznie Cię pozdrawiam :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Dorotko sernik wygląda wspaniale w Twoim wykonaniu. Mam tylko pytanie czy pieczesz to ciasto z termoobiegiem bo ja dopiero niedawno kupiłam taką kuchnię i nie do końca wiem jak jest lepiej. Jeżeli masa krówkowa jest gotowa i jest zimna to chyba lepiej wyłożyć ją na zimne ciacho czy lepiej podgrzać. Bardzo mnie zaciekawił ten przepis po dodaniu Twej fotki i chociaż ostatnio mało tu zaglądam to zamierzam go upiec bo ciasta piekę nadal tylko jakoś tak ciężko mi się czasami zabrać za pisanie.Może jak całkiem wydobrzeje to wrócę do aktywnego życia na smacznym. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Cytuj
Jolcia Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Apsik ja wszystkie ciasta piekę na termoobiegu i jestem bardzo zadowolona. Jak dużo piekę to wkładam dwie blaszki. Jak dasz masę na ciepły sernik to fajnie się rozprowadzi i orzechy się zatopią i potem nie odpadną. Pozdrawiam. Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2010 Witaj Elu :) i dziękuję za pochwalenie mojego wypieku. Ja piekłam ten sernik akurat w elektrycznym piekarniku mojej mamy i bez termoobiegu. Myślę, że gotową masę krówkową można spokojnie wyłożyć na ciasto (może być na ostudzone lub na jeszcze ciepłe - jak radzi Jola). Elu, właśnie zauważyłam, że "mało Cię u nas" ostatnio i brakuje nam też Twoich wypieków. Życzę Ci dużo zdrowia, udanego wypieku i szybkiego powrotu do zdrowia i do nas. Serdecznie Cię pozdrawiam :) Jolu, dzięki za szybką i pomocną odpowiedź, serdecznie pozdrawiam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.