Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 puszka mleka slodzonego

Wkladamy mleko w puszce do garnka z woda i gotujemy 2,5-3 h (pilnujemy by woda caly czas zakrywala puszke)

1szkl.maki pszennej

2 lyzki cukru

1 jajko

5 dkg masla

1 lyzeczka proszku do piecz.

Z podanych skl. zagniatamy ciasto i wykladamy nim blache 25x36,podpiekamy chwile by troszeczke sie zezlocilo.

1 kg twarogu mielonego

8 jajek

1 marg.Kasia

2 lyzki maki pszennej

2 lyzki maki ziemniacz.

1 szkl.cukru pudru

aromat pomarancz.

100g orzechow wloskich(mozna dac 200g)

Zoltka miksujemy z cukrem.Dodajemy miekka marg.Kasie,miksujemy.Gdy powstanie jednolita masa dodajemy po trochu twarogu,pozniej obie maki i aromat a na koncu namoczone rodzynki wszystko mieszamy.Ubijamy piane z bialek i dodajemy do masy serowej,mieszamy.Przekladamy na spod ,ktory wczesniej troche podpieklismy.Pieczemy ok.50-60min.w nagrzanym piekarniku 180 stop.

Gdy sernik jeszcze cieply otwieramy przestudzona ale jeszcze ciepla puszke z ugotowanym mlekiem .Karmel wykladamy na wierzch

sernika i na karmel wykladamy posiekane orzechy wloskie.

Sernik jest przepyszny na drugi,trzeci dzien ,wprost rozplywa sie w ustach.Polecam i SMACZNEGO!!!

post-7603-1207923974_thumb.jpg

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

viola jesteś wielka!!! pychota, jeśli zrobię ten serniczek następnym razem to może spróbuję go na drugi, trzeci dzień, bo dziś za pierwszym razem wykonania do końca nie zdążył ostygnąć jak go nie było. PYCHOTA . Kobietki - kuchciki polecam to ciasto. (szybko się robi)- ja zamiast mleka z puszki dałam gotowy już kremik- Krówkę) SUPER

Opublikowano

Witaj ebkasia.Dzieki za wyprobowanie przepisu.Ciesze sie,ze Ci smakuje,bo mi tez :lol:.Identyczny sernik kupowalam w Zatoce(to siec sklepow )dostawali je z cukierni ale nie pamietam jej nazwy .Czesto go kupowalam swego czasu...Postanowilam go stworzyc sama i udal mi sie...JEST IDENTYCZNY !!!jak z tej cukierni.A przepis na sam sernik mam z jakiejs gazety ale nie bylo podane ile cukru,wiec tak na oko sypnelam jedna szklanke i mysle ,ze jest ok(choc dla niektorych sernik w polaczeniu z masa karmelowa moze byc za slodki) .Nastepnym razem poczekaj choc jeden dzien np.zrob wieczorem i rano po sniadaniu palaszuj :(. Smacznego!!!Pozdrawiam Beata

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Do masy serowej nie dodaje się proszku do pieczenia? Czy mam wlać cały zapach cytrynowy do tejże masy? Z góry dziękuję za odp. Jutro zabieram się za pieczenie i nie chcę mieć żadnych wątpliwości :-(

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Viola

Upiekam Twój sernik na święta i muszę przyznać, że jest przepyszny. Jedyne moje odstępstwo, jest takie, że użyłam tylko połowe puszki karmelu i oprócz orzechów obsypałam go wiórkami czekolady, takimi cukierniczymi, więc prezentuje się ślicznie a w smaku........ach boski ;)

Wesołego alleluja :sad:

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

serniczek pyszny :wink:)) smakował wszystkim i bardzo lubie go robić , robiłam już kilka razy również z polewą czekoladową i kokosem do ciasta dałam też troszkę kakao i też dobry , tylko hm jest jakaś metoda aby sernik nie pękał podczas pieczenia? i jak najmniej opadał :/ ?

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witaj Wiolu, skusiłam się na Twój sernik, i powiem, że jest najlepszy z wszystkich przepisów na sernik :)

Każdy, kto go jadł, pytał o przepis :)

post-8-054932700 1290063158_thumb.jpg post-8-026673500 1290063191_thumb.jpg

Dziękuję za podzielenie się z nami tym przepisem i serdecznie Cię pozdrawiam :grin:

Opublikowano

Dorotko sernik wygląda wspaniale w Twoim wykonaniu. Mam tylko pytanie czy pieczesz to ciasto z termoobiegiem bo ja dopiero niedawno kupiłam taką kuchnię i nie do końca wiem jak jest lepiej. Jeżeli masa krówkowa jest gotowa i jest zimna to chyba lepiej wyłożyć ją na zimne ciacho czy lepiej podgrzać. Bardzo mnie zaciekawił ten przepis po dodaniu Twej fotki i chociaż ostatnio mało tu zaglądam to zamierzam go upiec bo ciasta piekę nadal tylko jakoś tak ciężko mi się czasami zabrać za pisanie.Może jak całkiem wydobrzeje to wrócę do aktywnego życia na smacznym. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Opublikowano

Apsik ja wszystkie ciasta piekę na termoobiegu i jestem bardzo zadowolona. Jak dużo piekę to wkładam dwie blaszki. Jak dasz masę na ciepły sernik to fajnie się rozprowadzi i orzechy się zatopią i potem nie odpadną. Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj Elu :) i dziękuję za pochwalenie mojego wypieku. Ja piekłam ten sernik akurat w elektrycznym piekarniku mojej mamy i bez termoobiegu. Myślę, że gotową masę krówkową można spokojnie wyłożyć na ciasto (może być na ostudzone lub na jeszcze ciepłe - jak radzi Jola). Elu, właśnie zauważyłam, że "mało Cię u nas" ostatnio i brakuje nam też Twoich wypieków. Życzę Ci dużo zdrowia, udanego wypieku i szybkiego powrotu do zdrowia i do nas. Serdecznie Cię pozdrawiam :) Jolu, dzięki za szybką i pomocną odpowiedź, serdecznie pozdrawiam :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.