Gość ewezinka Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Danie: warstwowa zapiekanka z ziemniaków Produkty: -1 kg ziemniaków -40 dag żółtego sera -1 brokuły -ketchup -śmietana 18% (mała) -0,5 kg mięsa mielonego Przygotowanie: ziemniaki gotować, aż do momentu kiedy będą pół-miękkie. Następnie wyjąc je i pokroic w plastry po czym ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Następnie mięso mielone wraz z pieorzem i solą smażyc na patelni (na oleju), a potem wylozyc na ziemniaki. Wczesniej umyte brokuły pokroic na małe kawałki i ulozyc na mięsie. Zetrzec ser po czym wylozyc na brokuły. Ketchup i śmietane mieszamy i wylewamy na ser (taka sama ilość śmietany i ketchupu). Życzę smacznego :-)) Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Ewezinka.. witamy wśród Smakowiczów :-) Twoje danie pysznie się zapowiada. Napisz jeszcze jak długo je zapiekać. Pozdrawiam :-) Cytuj
Christina Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Witaj Ewezinko :-) Zapiekanka zapowiada się interesująco i pysznie - wypróbuję ją na pewno :-) Cytuj
Kasiulek Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Tą zapiekankę robiła dzisiaj moja znajoma. Pokazałam jej ten przepis, bo nie miała pomysłu na danie. Jej rodzinka była zachwycona :shock: Zjedli wszysko! Nie dodałyśmy brokułów i sos śmietanowo- pomidorowy wymieszałyśmy z mięsem. Cytuj
Christina Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Robiłam tę zapiekankę niedawno, ale trochę bardziej przyprawiłam... Do mięsa mielonego dodałam (oprócz soli i pieprzu) Ziarenka Smaku, a także majeranek i czosnek granulowany (te przyprawy świetnie komponują się z ziemniakami). Według mnie, sól i pieprz do mięsa, to za mało... Brokuły miałam mrożone, więc wrzuciłam je do wrzątku i pogotowałam jakąś minutę, odcedziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Później dużo tartego sera :) Jeśli chodzi o polanie na wierzchu śmietaną zmieszaną pół, na pół z keczupem, to nie wiem... użyłam mniej keczupu, w proporcji 2 części śmietany na 1 część keczupu Hellmans'a i pomimo, że lubimy keczup jakoś nie za bardzo nam pasował w tej zapiekance. - Mój TŻ stwierdził, że zapiekanka jest smaczna, ale następnym razem mam nie dodawać keczupu. Pomyślałam, że następnym razem poleję wierzch śmietaną z jajkami i przyprawami :D Tamtego dnia zostało trochę zapiekanki z obiadu, więc na następny dzień podgrzałam ją na patelni, na malutkim ogniu, pod przykryciem - nie podlewając tłuszczem, bo niemało go było ze smażonego mięsa mielonego... - Tak podgrzana była nawet smaczniejsza :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.