Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Biszkopt : 8 jaj 15 dag mąki 15 dag cukru 1 opak. cukru waniliowego 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka) szczypta soli 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę 3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy 5. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką 6. Makę , proszek , budyń i kakao przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać 7. Forme wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. 8. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. 9.Kiedy biszkopt ostygnie, przekroić na 3 części Masa budyniowa : Dowolna masa budyniowa lub karpatkowa Masa cukrowa do pokrycia tortu : 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 4 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia. Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną , energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. . NIE GOTOWAC!!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką. Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Dodatkowo : słoik wiśni w kompocie. dowolny alkohol ( ja użyłam spirytusu) kostka masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Kompot z wiśni wymieszać z alkoholem. Spodni biszkopt naponczowac , nałożyć część masy budyniowej ( 4 łyżki odłożyć) i ułożyć wisnie połozyc drugi biszkopt, naponczować , nałożyć mase budyniową , wiśnie i przykryć ostatnim biszkoptem . Masło utrzeć z cukrem pudrem i 4 łyzkami masy budyniowej. Powstałą masą posmarować tort , zostawić troche na ,,klej ,, do ozdób. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki. Zrobic to delikatnie bo z reszty masy zrobimy ozdoby. Do zrobienia ozdoby na boki tortu mozna użyć zwykłych foremek do ciastek wykrawając kształty lub użyc profesjonalnych foremek do koronek. zrobione ozdoby przykleic do tortu za pomocą pozostałej masy maślanej. Wierzch tortu udekorować wg. uznania. Ja zrobiłam lukier z cukru pudru, soku z cytryny , alkoholu i nim udekorowałam tort. Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 ijee Dorotko jakie cudo :D ale mnie by napewno nie wyszedł, bo zapewne ciężki w wykonaniu jest. Chętnie bym trakiego zjadła :D Może kiedys podejme wyzwanie.. POZDRAWIAM :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 To tylko wydaje sie być trudne do zrobienia, zapewniam Cie,ze sobie poradzisz. Wystarczy troche poćwiczyć . Pozdrawiam Serdecznie Cytuj
czerusia Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 he.. mam nadzieje że kiedyś choć w 50% wyjdzie mi tort podobny do twojego.. ja jeszcze nigdy w życiu nie zrobiłam żadnego tortu.. dlatego tak sie boje, bo jak by nie wyszedł to co ja gościom podam na urodziny?? :D To juz byłby problem.. Pozdrawiam :D Cytuj
Justyna.K Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Bardzo efektowny tort ogromne brawa na pewno też smaczny :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Dziękuje za mile słowa . A tort był pyszny , troche mnie serducho bolało jak go kroiłam ale było warto bo naprawde był smaczny. Jutro wlaśnie pieke identyczny . Pozdrawiam Serdecznie Dlatego wcześniej poćwicz . Zrob najtanszy biszkopt, jakąś zwykłą mase i sprobuj tort udekorować w taki sposob w jaki będziesz ozdabiać ten wlaściwy tort na urodziny. Ciesze sie ogromnie,ze torcik sie podoba ! Cytuj
viola32 Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Dorotko torciki Twoje sa przepiekne.Gratuluje!Glownie pomyslowosci bo jak sie ma dobrze napisany przepis to i laikowi wyjdzie.Takze te dziewczyny ktore sie boja ze nie wyjdzie glowa do gory! Ozdoby z pianek juz robilam wiec czas na blat do okrycia tortu .Pod koniec miesiaca bede miala okazje sprobowac.Pozdrawiam Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Piękny tort. Taką masę do tortów w stylu angielskim robi się też z pianek Jojo Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Taką wlaśnie masą z pianej jojo okrywałam mój Tort Piętrowy. Zdecydowanie wole mase cukrową bo jest śnieżnobiała i można ją dowolnie barwić, szybciej i łatwiej się ja robi, a przede wszystkim jest dużo, dużo tańsza, na ten piętrowy tort zużyłam 7 opakowań pianek marshmallow mozna łatwo sobie policzyc ile kosztowala sama masa do pokrycia tortu. Dorotko torciki Twoje sa przepiekne.Gratuluje!Glownie pomyslowosci bo jak sie ma dobrze napisany przepis to i laikowi wyjdzie.Takze te dziewczyny ktore sie boja ze nie wyjdzie glowa do gory! Ozdoby z pianek juz robilam wiec czas na blat do okrycia tortu .Pod koniec miesiaca bede miala okazje sprobowac.Pozdrawiam Dziękuje bardzo Cytuj
viola32 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Torty sa naprawde cudne.A tym osobom, ktore maja obawy czy im wyjdzie niech sprobuja zrobic tort identyczny jak na ktoryms ze zdjec.A nastepnym razem niech wprowadzaja wlasne modyfikacje.Wszystko malymi kroczkami nie od razu Krakow zbudowano. :D Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja wlasnie w taki sposob uczylam sie, podpatrując torty znelazione w internecie . Nadal tak robie. To moja ukochana strona , zachecam do ogladnięcia tych cudnych tortów : https://www.carriescakes.com/cakes.php Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Dorotko zachwycona jestem Twoimi tortami, oprócz tego bardzo dokładnie nam tłumaczysz i dużo od Ciebie możemy się powoli nauczyć. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Ciesze sie ogromnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.